ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κτίριο

ΗΠΑ: Γιατί το Χάρβαρντ μπήκε στο στόχαστρο έρευνας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Έρευνα από την κυβέρνηση Τραμπ στο Harvard, για το αν το πανεπιστήμιο θα διατηρήσει το δικαίωμα συμμετοχής του σε πρόγραμμα ανταλλαγής επισκεπτών.

Η κυβέρνηση Τραμπ εντείνει τη στάση της απέναντι στο κορυφαίο πανεπιστήμιο Harvard, ξεκινώντας νέα έρευνα που αφορά τη συμμετοχή του σε προγράμματα ανταλλαγής επισκεπτών. Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιείται εν μέσω μιας διευρυνόμενης αντιπαράθεσης για τον ρόλο των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ και τα όρια της πανεπιστημιακής αυτονομίας.

Έρευνα για τη Συμμόρφωση με τους Κανονισμούς

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη της έρευνας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διαπιστωθεί αν το Harvard «συμμορφώνεται με όλους τους κανονισμούς, διενεργώντας προγράμματα με έναν τρόπο που δεν υπονομεύει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής ή δεν θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ». Το σχετικό δελτίο Τύπου επισημαίνει ότι «ο αμερικανικός λαός έχει δικαίωμα να αναμένει από τα πανεπιστήμιά του να προστατεύουν την εθνική ασφάλεια, να σέβονται τον νόμο και να προσφέρουν ένα ασφαλές περιβάλλον σε όλους τους φοιτητές».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, η έρευνα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα διασφαλίσει ότι τα κρατικώς χρηματοδοτούμενα προγράμματα παραμένουν ευθυγραμμισμένα με τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Αντιπαραθέσεις και Κυρώσεις στη Χρηματοδότηση

Από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα επικρίνει το Harvard, χαρακτηρίζοντάς το ως έδαφος για τη «woke» ιδεολογία και κατηγορώντας το ότι «δεν προστάτεψε επαρκώς τους εβραίους ή Ισραηλινούς φοιτητές» κατά τη διάρκεια πρόσφατων διαδηλώσεων υπέρ κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Ως απάντηση, η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε στην αφαίρεση ομοσπονδιακών επιδοτήσεων άνω των 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Harvard, αποσύροντας παράλληλα την πιστοποίησή του σε βασικό σύστημα που επιτρέπει τη φοίτηση ξένων φοιτητών στις ΗΠΑ.

Το Harvard, το οποίο βρίσκεται κοντά στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης, έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη ενάντια σε αυτές τις κυρώσεις, σε μια νομική διαμάχη με προεκτάσεις για το σύνολο της ανώτατης εκπαίδευσης — με άλλα μεγάλα ιδρύματα, όπως το Columbia της Νέας Υόρκης, να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη.

Νέα Δικαστική Προσφυγή και Δηλώσεις Τραμπ

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ακρόασης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, ο πρόεδρος Τραμπ χρησιμοποίησε το δίκτυό του, Truth Social, για να καταφερθεί τόσο ενάντια στη δικαστή που εξετάζει την υπόθεση όσο και στο ίδιο το πανεπιστήμιο, κατηγορώντας το ότι είναι «αντισημιτικό, αντιχριστιανικό και αντι-αμερικανικό».

Η αντιπαράθεση μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και του Harvard εντείνεται, εγείροντας σημαντικά ερωτήματα για το μέλλον της πανεπιστημιακής ελευθερίας, τη σχέση κράτους-εκπαίδευσης και τη διαχείριση ζητημάτων εθνικής ασφάλειας στους ακαδημαϊκούς θεσμούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύστημα Patriot σε δράση
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η πώληση πυραύλων Patriot στην Ουκρανία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πιθανή πώληση 500 πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, αξίας άνω των δύο δισ. δολαρίων. Η συμφωνία χρειάζεται έγκριση Κογκρέσου και η Ουκρανία θα χρηματοδοτήσει με διεθνείς συνεισφορές και ευρωπαϊκό δάνειο.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο προς Ρούμπιο: Να έχουν ρητή θέση υπέρ της Αθήνας οι ΗΠΑ

Ο πρόεδρος του AHI, Νικ Λαρυγγάκης, ζητά από τις ΗΠΑ να επαναβεβαιώσουν ξεκάθαρα τις θέσεις τους υπέρ του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ στοχεύουν κινεζικά ινστιτούτα σε αμερικανικά πανεπιστήμια

Ο Αμερικανός υπουργός Πολέμου Πιτ Χέγκσεθ χαρακτήρισε τα Ινστιτούτα Κομφούκιος απειλή για την εθνική ασφάλεια, λέγοντας πως λειτουργούν ως «οργανώσεις εν υπνώσει» σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, παρά τον πολιτιστικό τους ρόλο.
Ουρανοξύστες Ριάντ Σαουδική Αραβία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εντολή αποχώρησης υπαλλήλων και οικογενειών από την πρεσβεία στο Ριάντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε την απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας στο Ριάντ και των οικογενειών τους λόγω των συχνών επιθέσεων των Χούθι. Ανάλογα μέτρα ισχύουν για αμερικανικές πρεσβείες σε Εμιράτα, Ιορδανία, Κατάρ, Μπαχρέιν.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δύο μέλη της ιρανικής αποστολής στον ΟΗΕ απελάθηκαν

Οι ΗΠΑ απέλασαν δύο μέλη της ιρανικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη που αγνόησαν εντολή να φύγουν μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η απόφαση ακολουθεί σχετική ενημέρωση από το Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η συμφωνία για τη Γροιλανδία μπλοκάρει κινεζικές και ρωσικές βάσεις

Η συμφωνία για τη Γροιλανδία εμποδίζει Κίνα και Ρωσία να εγκαταστήσουν στρατιωτικές βάσεις ή να στείλουν στρατεύματα στο νησί, ενώ επιτρέπει στις ΗΠΑ να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία αν χρειαστεί.