ΓΔ: 1994.15 -1.01% Τζίρος: 85.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:50:01
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
Ο Εμανουέλ Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας, σε επίσημη εμφάνιση.

Ο Μακρόν στηρίζει Μπαϊρού για τον προϋπολογισμό 2026 εν μέσω αντιδράσεων

Ο Μακρόν επαινεί τις μεταρρυθμίσεις Μπαϊρού για τον προϋπολογισμό 2026, παρά τις έντονες αντιδράσεις κομμάτων και συνδικάτων, με φόντο πιθανή πρόταση μομφής.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε ως «θαρραλέες και ξεκάθαρες» τις νέες προτάσεις του πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2026, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Παρίσι.

 Σύμφωνα με τη Σοφί Πριμά, εκπρόσωπο της γαλλικής κυβέρνησης, ο Μακρόν επεσήμανε ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός έχει σαφή αναπτυξιακό χαρακτήρα, υπογραμμίζοντας πως η ανάπτυξη αποτελεί τον βασικό μοχλό για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας.

Παρά τα θετικά σχόλια από την κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις. Αφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2026, ενώ ταυτόχρονα εξετάζεται η πιθανότητα υποβολής πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

Ο Φρανσουά Μπαϊρού παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, με στόχο τη σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,9% του ΑΕΠ έως το 2029. Όπως τόνισε, το κράτος θέτει ως βασικό κανόνα να μην δαπανήσει περισσότερα χρήματα το 2026 σε σύγκριση με το 2025, με εξαίρεση την αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους και τις πρόσθετες δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται η κατάργηση 3.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα και ο περιορισμός ή η διακοπή υπηρεσιών που θεωρούνται αντιπαραγωγικές. Την ίδια στιγμή, πολλές συντάξεις δεν θα αυξηθούν, ενώ τα «κοινωνικά επιδόματα στο σύνολό τους θα διατηρηθούν στο επίπεδό τους του 2025».

Στο πεδίο της υγείας, ο πρωθυπουργός προτείνει μείωση κατά 5 δισ. ευρώ στις ετήσιες κοινωνικές δαπάνες. Παράλληλα, κατατίθεται η πρόταση για κατάργηση δύο επίσημων αργιών: της «Δευτέρας του Πάσχα, η οποία δεν έχει καμιά θρησκευτική σημασία» καθώς και της 8ης Μαΐου, που τιμάται η επέτειος της λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Όπως εξήγησε, ο μήνας Μάιος είναι ήδη επιβαρυμένος με αργίες.

Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με τον Μπαϊρού, «θα αποφέρει αρκετά δισεκατομμύρια στον κρατικό προϋπολογισμό».

Η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα στις προτάσεις Μπαϊρού. Ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (RN), Ζορντάν Μπαρντελά, χαρακτήρισε την κατάργηση των αργιών «πρόκληση», κάνοντας λόγο για «επίθεση ενάντια στην ιστορία μας, τις ρίζες μας και τη Γαλλία της εργασίας».

 Από την άλλη, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν της Ανυπότακτης Γαλλίας ζήτησε την απομάκρυνση του Μπαϊρού, δηλώνοντας ότι «οι αδικίες δεν πρέπει πλέον να γίνονται αποδεκτές»

Παρόμοια στάση υιοθέτησε ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος, Ολιβιέ Φορ, ο οποίος υπογράμμισε πως το μόνο ενδεχόμενο διέξοδος αποτελεί η υποβολή πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, ως απάντηση στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο πρωθυπουργός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν ζήτησε την πλήρη απελευθέρωση των δύο Γάλλων από το Ιράν

Ο Μακρόν ζήτησε από τον Ιρανό πρόεδρο την άμεση πλήρη απελευθέρωση των Κολέρ και Παρί, που αποφυλακίστηκαν μετά από 3,5 χρόνια. Βρίσκονται στη γαλλική πρεσβεία στο Ιράν έως ότου οριστεί η επιστροφή τους.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ελεύθεροι δύο Γάλλοι μετά από 3,5 χρόνια φυλάκισης για κατασκοπεία

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την αποφυλάκιση δύο Γάλλων που κρατούνταν στο Ιράν από το 2022. Οι Σεσίλ Κολέρ και Ζακ Παρί απελευθερώθηκαν και κατευθύνονται στη γαλλική πρεσβεία, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον επαναπατρισμό τους.
Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρος
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Δεν κάνεις ευτυχισμένη μια χώρα κλείνοντας τις αγορές της

Ο Εμανουέλ Μακρόν πήρε σαφείς αποστάσεις από τις προτάσεις για αύξηση της φορολογίας στη Γαλλία, επικρίνοντας τη στάση αριστεράς και ακροδεξιάς, και τόνισε ότι οι αυξήσεις φόρων εμποδίζουν τις γαλλικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν διεθνώς.
Εμανουέλ Μακρόν επίσημη τελετή
ΔΙΕΘΝΗ

Εμανουέλ Μακρόν: Επίσκεψη σε Βραζιλία και Μεξικό την επόμενη εβδομάδα

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα ταξιδέψει στη Βραζιλία και το Μεξικό την επόμενη εβδομάδα, πριν από την COP30, για να ενισχύσει τις σχέσεις της Γαλλίας με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και να συζητήσει θέματα διατλαντικής συνεργασίας.
Δικαστική σφύρα Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Σε δίκη 10 άτομα για σεξιστικό διαδικτυακό εκφοβισμό της Μπριζίτ Μακρόν

Δέκα άτομα δικάζονται στο Παρίσι για διαδικτυακό σεξισμό κατά της Μπριζίτ Μακρόν, μετά από ψευδείς φήμες περί ταυτότητας φύλου. Πρωτόδικα καταδικάστηκαν, αλλά αθωώθηκαν σε έφεση. Η υπόθεση πάει στο Ακυρωτικό Δικαστήριο.