ΓΔ: 2697.58 -0.15% Τζίρος: 399.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Φώτο: Shutterstock

Βαρθολομαίος – Τραμπ: Επίσημη συνάντηση στον Λευκό Οίκο στις 16/9

Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με κορυφαία συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 16 Σεπτεμβρίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα πραγματοποιήσει επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο, με πιθανή ημερομηνία την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου. 

Η επίσκεψή του στις ΗΠΑ, η οποία θα διαρκέσει από τις 15 έως και τις 25 Σεπτεμβρίου, αποκτά βαρύνουσα σημασία τόσο σε θρησκευτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο.

Η περιοδεία του Παναγιώτατου ακολουθεί την ανακοίνωση από το Ίδρυμα Templeton για την απονομή του διεθνούς κύρους ομώνυμου βραβείου προς τιμήν του, επιβραβεύοντας τις πρωτοποριακές του πρωτοβουλίες στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ επιστήμης και πνευματικότητας.

 Μέσα από τις δράσεις του, ο Πατριάρχης ενώνει ανθρώπους διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων σε μια κοινή προσπάθεια για την προστασία της Δημιουργίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αφιχθεί τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου στη στρατιωτική βάση Άντριους, πλησίον της Ουάσινγκτον, και θα συνοδεύεται στην πρώτη του συνάντηση από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

 Πέραν της συνάντησης με τον Πρόεδρο Τραμπ, έχει προγραμματιστεί σειρά επαφών με μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας, καθώς και με εκπροσώπους του διπλωματικού σώματος, ενισχύοντας περαιτέρω τους διαθρησκειακούς και πολιτικούς διαύλους επικοινωνίας.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προεξάρχει Δοξολογίας την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης στο Falls Church. 

Την Πέμπτη 18/9, θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα τελέσει Δοξολογία στον Ιερό Ναό και εθνικό προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, ένα τοπόσημο παγκόσμιας σημασίας.

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου, ο Παναγιώτατος θα είναι ο κύριος ομιλητής στο Council on Foreign Relations, αναδεικνύοντας τον ενεργό του ρόλο στο διεθνές διπλωματικό σκηνικό. 

Στη συνέχεια, το ίδιο βράδυ, θα πραγματοποιήσει συνάντηση με ηγετικά στελέχη της νεολαίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής από τη Νέα Υόρκη και τη Νέα Ιερσέη, ακολουθούμενη από το επίσημο δείπνο St. Nicholas Gala στο Casa Cipriani του Μανχάταν, προς τιμήν του Πατριάρχη.

Η πολυδιάστατη αυτή επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Ορθοδοξίας και της αμερικανικής κοινωνίας, ενώ αναδεικνύει τον διαρκή διάλογο ανάμεσα στην πνευματικότητα, την επιστήμη και τη διεθνή πολιτική ζωή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ συγκέντρωση
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ανακοινώνει προσευχητική συγκέντρωση στις 17 Μαΐου στην Ουάσινγκτον

Ο Τραμπ ανακοίνωσε συγκέντρωση προσευχής στις 17 Μαΐου 2026 στην Ουάσινγκτον, καλώντας τους Αμερικανούς να προσευχηθούν και να αφιερώσουν ξανά την Αμερική στον Θεό, επικαλούμενος το σύνθημα "ένα έθνος υπό τον Θεό".
Πάπας Λέων σε δημόσια εμφάνιση
ΔΙΕΘΝΗ

Η Εκκλησία ζητά 27 εκατ. ευρώ για τα έξοδα της επίσκεψης του Πάπα

Η επίσκεψη του πάπα Λέοντα ΙΔ' στη Γαλλία (25-28 Σεπτεμβρίου) κοστίζει 27 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Εκκλησία, που ζητά δωρεές. Έχουν ενισχυθεί μέτρα ασφάλειας και οργάνωσης λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και 700.000 εγγραφών.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Δαμασκηνό στο Διδυμότειχο

Ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου και ανάρτησε σχετική φωτογραφία. Ο υπουργός βρέθηκε επίσης στα υπό ανέγερση Στρατιωτικά Οικήματα στο Διδυμότειχο και θα επισκεφθεί το 316 συνεργείο στους Τοξότες Ξάνθης.
Γιάννης Λοβέρδος στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΥΦΥΠΕΞ Γ. Λοβέρδος επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Λοβέρδος επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη για την έναρξη του Εκκλησιαστικού Έτους, παρέστη στη Θεία Λειτουργία και συνάντησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και εκπροσώπους της ομογένειας.
Κωνσταντίνος Τασούλας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας στον εορτασμό της Αγίας Μαρίνας στα Ιωάννινα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Τασούλας βρέθηκε στα Ιωάννινα για τη δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Μαρίνης και το μνημόσυνο των Ζωσιμάδων, δηλώνοντας πως είναι λαμπρή μέρα για τα Γιάννενα, τον πολιτισμό και τον Χριστιανισμό.