ΓΔ: 2506.36 -0.27% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:29:37
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου

Βρετανία: Σχέδιο μετεγκατάστασης 6.900 Αφγανών λόγω διαρροής στοιχείων

Το Ηνωμένο Βασίλειο υποδέχεται χιλιάδες Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τη χώρα, μετά από διαρροή δεδομένων που τους εξέθεσε σε κίνδυνο από τους Ταλιμπάν.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επισήμως ένα πρόγραμμα υποδοχής χιλιάδων Αφγανών που συνεργάστηκαν με το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με τις οικογένειές τους, μετά από μια σοβαρή διαρροή προσωπικών δεδομένων το 2022. 

Η αποκάλυψη αυτή έγινε από τον υπουργό Άμυνας, Τζον Χίλι, φωτίζοντας ένα ζήτημα που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, περίπου 19.000 Αφγανοί έχασαν τον έλεγχο των προσωπικών τους στοιχείων, ζητώντας άσυλο στη χώρα μετά την επαναφορά των Ταλιμπάν στην εξουσία. 

Η ανεπιθύμητη διάχυση των δεδομένων εντοπίστηκε το 2023, όταν στοιχεία δημοσιεύονταν ανώνυμα σε κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, φέρνοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια αυτών των ανθρώπων και των οικείων τους.

Αντιδρώντας στην κρίση, η βρετανική κυβέρνηση υλοποίησε το 2024 ένα μυστικό πρόγραμμα προστασίας, στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη μετεγκατασταθεί στο βρετανικό έδαφος 900 κύριοι ωφελούμενοι και 3.600 μέλη των οικογενειών τους. 

Το κόστος της επιχείρησης εκτιμάται ότι αγγίζει τις 400 εκατομμύρια στερλίνες (460,7 εκατ. ευρώ) σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Επιπλέον, άλλοι 600 Αφγανοί και συγγενείς τους προβλέπεται να φιλοξενηθούν πριν τη λήξη του προγράμματος. Συνολικά, ο αριθμός των ανθρώπων που θα επωφεληθούν αναμένεται να φθάσει περίπου τους 6.900

Το τελικό κόστος για το Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται να φτάσει τις 850 εκατ. στερλίνες (979 εκατ. ευρώ).

Απολογούμενος για το περιστατικό, ο υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε τη διαρροή ως "σοβαρό συμβάν που δεν έπρεπε ποτέ να έχει συμβεί" και εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης "ειλικρινή συγγνώμη" σε όλους όσους επλήγησαν. 

Η κυβέρνηση των Συντηρητικών αναγκάστηκε μάλιστα να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Σεπτέμβριο του 2023, ζητώντας μια διαταγή για τον περιορισμό της διάδοσης των σχετικών πληροφοριών στα μέσα ενημέρωσης (είναι η πρώτη φορά που τέτοιο μέτρο επεκτείνεται στα μίντια), με στόχο να αποτραπεί η περαιτέρω έκθεση των εμπλεκόμενων προσώπων σε κινδύνους από τους Ταλιμπάν.

Η συγκεκριμένη διαταγή, η μακροβιότερη του είδους της, ήρθη μόλις πρόσφατα, επιτρέποντας τώρα τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης. 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από τον Αύγουστο του 2021, συνολικά 36.000 Αφγανοί έχουν γίνει δεκτοί στο Ην. Βασίλειο μέσα από διάφορα προγράμματα επανεγκατάστασης που ενεργοποιήθηκαν ως απάντηση στις δραματικές πολιτικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ταπισερί της Μπαγιέ εκτίθεται στο Λονδίνο με ιστορικό δανεισμό

Η Ταπισερί της Μπαγιέ έφτασε στο Βρετανικό Μουσείο, όπου θα εκτίθεται για έναν χρόνο. Το έργο του 11ου αιώνα μεταφέρθηκε με αυστηρά μέτρα και θα παρουσιαστεί από τον Σεπτέμβριο 2026 έως τον Ιούλιο 2027.
Μέγκαν Μαρκλ χαμογελαστή
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρίγκιπας Χάρι επιστρέφει στο Λονδίνο χωρίς τη Μέγκαν και τα παιδιά

Ο πρίγκιπας Χάρι θα επισκεφθεί το Λονδίνο χωρίς τη Μέγκαν και τα παιδιά τους, Άρτσι και Λίλιμπετ. Η απουσία τους δεν εξηγήθηκε, αν και αρχικά είχαν ανακοινωθεί όλοι. Ο Χάρι ετοιμάζεται για τα Invictus Games του 2027.
Κάρολος Γ΄ χαμογελαστός
ΔΙΕΘΝΗ

Βασιλιάς Κάρολος: Λονδίνο και Ουάσιγκτον μάχονται για κοινές αξίες

Ο βασιλιάς Κάρολος τόνισε για τα 250 χρόνια ΗΠΑ πως Λονδίνο και Ουάσιγκτον θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τις κοινές τους αξίες, με βάση τη φιλία, την ελευθερία και το κράτος δικαίου, σε προσωπικό του μήνυμα.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Κάθειρξη σε Ρουμάνους για μαχαίρωμα Βρετανοϊρανού δημοσιογράφου

Δύο Ρουμάνοι καταδικάστηκαν σε 8 και 12 χρόνια φυλάκιση για την επίθεση κατά Ιρανού δημοσιογράφου στο Λονδίνο, ενέργεια που θεωρείται ότι έγινε για λογαριασμό της Τεχεράνης σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές.
Σφυρί δικαιοσύνης Ευρώπη
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Τέσσερα χρόνια φυλάκιση σε δύο εφήβους για διπλό βιασμό

Δύο Βρετανοί έφηβοι καταδικάστηκαν σε τετράχρονη φυλάκιση από το Εφετείο του Λονδίνου για βιασμό, μετά από κατακραυγή για την αρχικά επιεική ποινή. Τα θύματα ήταν δύο κορίτσια 15 και 14 ετών, ενώ οι επιθέσεις έγιναν με απειλή μαχαιριού.
Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ρεκόρ ζέστης Ιουνίου με 36,4°C και αυξημένα επείγοντα στο Λονδίνο

Νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για Ιούνιο σημειώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο με 36,4°C στο Γιόβιλτον, σύμφωνα με τη Met Office, ενώ αυξήθηκαν και τα επείγοντα περιστατικά στο Λονδίνο λόγω του κύματος καύσωνα.