Σε μια ύστατη προσπάθεια των υπουργών Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Μπρινό Λεμέρ και Όλαφ Σόλτς εναποτείθενται οι ελπίδες για την διαμόρφωση ενός τελικού κειμένου που θα γίνει απόψε αποδεκτό και από την Ολλανδία αλλά και από την Ιταλία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινή δημοσιονομική απάντηση της ευρωζώνης στην κρίση του κορονοϊού.
Η τηλεδιάσκεψη των 19 υπουργών Οικονομικών καθυστέρησε και αναμένεται οτι θα γίνουν οι συζητήσεις στην βάση ενός συμβιβαστικού κειμένου που όπως δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος στο Reuters επεξεργάζονταν από νωρίς οι αντιπρόσωποι Γαλλίας και Γερμανίας.
Ο συμβιβασμός αυτός για να επιτευχθεί έχει δυο σημεία «κλειδιά» για τα οποία θα πρέπει να γίνουν τέτοιες διατυπώσεις στο κείμενο ώστε να μην προσκρούσει σε νέα βέτο:
1. Το πρώτο και σοβαρότερο σημείο που προκάλεσε και την κατάρρευση των συνομιλιών την Τρίτη, αφορά τον τρόπο χορήγησης δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Η Ολλανδία εξακολουθεί να επιμένει οτι εφόσον τα δάνεια που θα χορηγηθούν είναι μακράς διάρκειας θα πρέπει να συνοδεύονται από μνημόνια, ενώ η Ιταλία δηλώνει κατηγορηματικά οτι δεν πρόκειται να κάνει χρήση δανείων από τον ΕΜΣ εάν τεθούν προϋποθέσεις και ζητηθεί επιτήρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανία συγκλίνει περισσότερο προς την ιταλική θέση καθώς η αντίληψη του Βερολίνου, όπως εκφράστηκε από την καγκελάριο Μέρκελ προς τον πρωθυπουργό Κόντε είναι οτι δεν θα πρέπει να εκδοθούν ευρωομόλογα αλλά θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι για να εκφραστεί η αλληλεγγύη. Πληροφορίες αναφέρουν οτι η συμβιβαστική λύση που θα προταθεί θα προβλέπει την έγκριση δανείων τριετούς διάρκειας με μοναδικό όρο οτι τα κονδύλια θα διατεθούν σε δαπάνες για την κρίση του κορονοϊού.
2. Σχετικά με την πρόταση Γαλλίας και Ιταλίας για ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο, που θα μπορέσει να δανειστεί μεγάλα ποσά και θα μπορέσει να τα διαθέσει σε δαπάνες για την ανάκαμψη μετά την κρίση, αναζητείται μια φραστική διατύπωση που θα επιτρέψει να διαβιβαστεί η πρόταση από τους υπουργούς στη Σύνοδο των ηγετών της επόμενης εβδομάδας, έστω και αν δεν εγκριθεί σήμερα ομόφωνα από το Eurogroup. Η προηγούμενη διατύπωση που μπλοκάρισε η Ολλανδία και άλλες χώρες του Βορρά έκανε αναφορά σε ένα Ταμείο που θα αξιοποιήσει καινοτομικούς τρόπους χρηματοδότησης, κάτι που είχε προκαλέσει ανησυχίες για κοινές εκδόσεις ομολόγων. Μένει απόψε να φανεί ποια νέα διατύπωση θα μπορούσε να επινοηθεί από την γαλλική διπλωματία με την συναίνεση της Γερμανίας, ώστε η πρόταση για το ευρωπαϊκό ταμείο να καταλήξει για να συζητηθεί από τους ηγέτες.
Νωρίτερα ο Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε την αισιοδοξία του πως σήμερα μπορεί να υπάρξει λύση αναφέροντας ότι έχει εντατικές επαφές με τους ομολόγους του πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, η έναρξη της οποίας είχε ήδη μετατεθεί. «Εντατικές επαφές με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών πριν την επανέναρξη του Eurogroup σήμερα το απόγευμα. Η εμπιστοσύνη των πολιτών μας εξαρτάται από εμάς. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία», είχε γράψει στο Twitter του ο πρόεδρος του Eurogroup.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε πως δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης στην κρίση του κορονοϊού, τονίζοντας πως «είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί».
Η πλήρης δήλωση του προέδρου του Eurogroup έχει ως εξής: «Καθώς ξεκινάμε ξανά τη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα το απόγευμα, πολλά είναι αυτά που διακυβεύονται. Καλώ όλους τους υπουργούς Οικονομικών να συμφωνήσουν σε ένα τολμηρό και φιλόδοξο σχέδιο για να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας, αντιδρώντας σε αυτή την κοινή απειλή. Ένα δίχτυ ασφάλειας για την Ευρώπη για την προστασία των εργαζομένων μας, των επιχειρήσεων μας και της χρηματοδότησης των χωρών μας. Ένα σχέδιο που μας δίνει την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση καθώς μπαίνουμε σε ύφεση. Σε αυτό είμαστε μαζί. Όλοι με περιορισμούς στις μετακινήσεις, με τα θύματα να αυξάνονται κάθε ώρα και χωρίς να είναι ορατό το τέλος. Κάθε ώρα μας υπενθυμίζεται ότι αυτός ο ιός είναι τυφλός. Τυφλός στις σημαίες μας, στο φύλο, στο χρώμα ή την κοινωνική τάξη. Δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης. Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί. Αυτή είναι μία αληθινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αφορά όλο τον κόσμο.
Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω - εξακολουθώ να πιστεύω - ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ένωσης μας».
Η Άνγκελα Μέρκελ απέκλεισε κατηγορηματικά την έκδοση ευρωομολόγου αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για άλλες λύσεις.
Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι έκανε σαφές στον Ιταλό πρωθυπουργό πως η αλληλεγγύη στην Ευρώπη πρέπει να εκφρασθεί με άλλα μέσα και όχι με κοινές εκδόσεις ομολόγων. Όπως δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, η Γερμανία θα υποστηρίξει άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για να βοηθηθούν οι χώρες που πλήττονται από την κρίση.
«Μίλησα σήμερα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε για αρκετή ώρα και συμφωνήσαμε ότι είναι επείγουσα η ανάγκη για αλληλεγγύη στην Ευρώπη, που περνά μια από τις πιο δύσκολες περιόδους, αν όχι την πιο δύσκολη», δήλωσε η Μέρκελ.
Όπως είπε, η Γερμανία είναι έτοιμη να δείξει την αλληλεγγύη της και να αναλάβει δεσμεύσεις, καθώς «η ευημερία της Γερμανίας στηρίζεται στην ευημερία της Ευρώπης». Όμως, τόνισε, στο ζήτημα του ποια εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν για αυτό το σκοπό και είναι κατάλληλα υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις.
«Είναι γνωστό ότι δεν πιστεύω πως πρέπει να έχουμε κοινές εκδόσεις χρέους γιατί η κατάσταση της πολιτικής μας ένωσης δεν το επιτρέπει και γι' αυτό απορρίπτουμε αυτή την πρόταση», δήλωσε η Μέρκελ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.
«Αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και πιστεύω ότι θα βρούμε μια καλή λύση», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, χωρίς να εξηγήσει ποια πρόταση θα υποστήριζε η Γερμανία.