ΓΔ: 2130.37 -2.43% Τζίρος: 317.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
σημαία της Ινδίας
Η εθνική σημαία της Ινδίας κυματίζει με φόντο καθαρό γαλάζιο ουρανό.

Έκρηξη προσφυγικών ροών προς την Ινδία λόγω μαχών στη Μιανμάρ

Η αναζωπύρωση συγκρούσεων στη Μιανμάρ προκαλεί νέα έξοδο προς την Ινδία. Χιλιάδες πρόσφυγες διέσχισαν τα δάση για να καταφύγουν στο κρατίδιο Μιζοράμ.

Σχεδόν 4.000 πρόσφυγες έχουν συρρεύσει στο κρατίδιο Μιζοράμ της βορειοανατολικής Ινδίας τις τέσσερις τελευταίες ημέρες λόγω των σφοδρών μαχών που μαίνονται στη γειτονική Μιανμάρ ανάμεσα σε αντίπαλες ένοπλες οργανώσεις, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές του ινδικού κρατιδίου.

Οι πρόσφυγες αυτοί διέσχισαν τα πυκνά δάση που βρίσκονται στα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες ένοπλες οργανώσεις που προέρχονται από την εθνοτική ομάδα των Τσιν, διευκρίνισε στο AFP ο αξιωματούχος Βανλαλμάουια (ένα μόνον όνομα) που είναι υπεύθυνος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις στο κρατίδιο Μιζοράν.

"Μερικοί από τους πρόσφυγες αυτούς έχουν συγγενείς στην Ινδία και ως εκ τούτου φιλοεξενούνται. Οι άλλοι εγκαθίστανται σε κέντρα υποδοχής", πρόσθεσε.

Πριν από τη συρροή αυτή, το κρατίδιο Μιζοράμ είχε ήδη δεχθεί περίπου 30.000 πρόσφυγες από τη Μιανμάρ, όπου μαίνεται εμφύλιος μετά την επιστροφή στην εξουσία των στρατιωτικών με πραξικόπημα το 2021.

"Περίπου 4.000 άνθρωποι έχουν φτάσει τις τέσσερις τελευταίες ημέρες", διευκρίνισε στο AFP αξιωματούχος της αστυνομίας που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μάχες συνεχίζονται για τον έλεγχο της περιοχής των Τσιν ανάμεσα στις αντίπαλες αυτές ένοπλες οργανώσεις, που όλες αντιτίθενται στη χούντα που βρίσκεται στην εξουσία.

"Η κατάσταση στην άλλη πλευρά των συνόρων παραμένει τεταμένη και ως εκ τούτου δεν ζητήσαμε (από τους πρόσφυγες) να επιστρέψουν εκεί από όπου ήρθαν", συνέχισε ο αξιωματούχος της αστυνομίας.

Η Ινδία, η οποία έχει προσπαθήσει να υπάρξει μια προσέγγιση με τις αρχές της Μιανμάρ για να αντιμετωπίσει την επιρροή της Κίνας στην περιοχή, δεν έχει ποτέ καταδικάσει ρητώς το πραξικόπημα του στρατού στη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλητής στο βήμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνο-Ινδικό Φόρουμ στην Αθήνα: Ενδυνάμωση διμερών σχέσεων

Μεγάλο ενδιαφέρον για εμβάθυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας αναδείχθηκε στο Ελληνο-Ινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργανώθηκε στην Αθήνα, με έμφαση σε τεχνολογία, ενέργεια, υποδομές, τρόφιμα και τουρισμό.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πετρελαιοφόρο ελληνικής διαχείρισης διέσχισε το Στενό του Oρμούζ

Το πετρελαιοφόρο Shenlong Suezmax, υπό ελληνική διαχείριση, φορτωμένο με αργό πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία, διέσχισε το Στενό του Χορμούζ με προορισμό τη Μουμπάι Ινδίας, σύμφωνα με στοιχεία από πλατφόρμες πλοίων.
Λευκός Οίκος ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ενδεχόμενο άρσης κυρώσεων για περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε πως εξετάζεται η άρση επιπλέον κυρώσεων σε ρωσικό πετρέλαιο, μετά τη χορήγηση 30ήμερης εξαίρεσης για πωλήσεις πετρελαίου που βρίσκεται εν πλω προς την Ινδία.
Εφαρμογή TikTok κινητό
ΔΙΕΘΝΗ

Απαγόρευση social media σε ανηλίκους κάτω των 16 σε Καρνατάκα και Τζακάρτα

Το Καρνατάκα στη νότια Ινδία απαγόρευσε τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε άτομα κάτω των 16 ετών, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν τα παιδιά από τους κινδύνους της υπερβολικής χρήσης κινητών και διαδικτύου.
Σημαίες Ινδίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ επιτρέπουν προσωρινά ινδικές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιτρέπει για ένα μήνα τις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία, παρά τις κυρώσεις, εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στη Μέση Ανατολή, έως τις 3 Απριλίου, προκειμένου να στηριχθεί η παγκόσμια αγορά.
Ναρέντρα Μόντι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μόντι καλεί Νετανιάχου να τερματίσει άμεσα τον πόλεμο με το Ιράν

Ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι κάλεσε τον Νετανιάχου να σταματήσουν γρήγορα οι εχθροπραξίες με το Ιράν, τονίζοντας την ανάγκη τερματισμού τους και υπογραμμίζοντας πως πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των αμάχων.