ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας σε επίσημη εκδήλωση στις ΗΠΑ.

Δήμαρχος Χιροσίμα: Ο Τραμπ πρέπει να δει τι σημαίνει πυρηνική καταστροφή

Ο δήμαρχος Χιροσίμα κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί την πόλη, μετά τις δηλώσεις του πρώην προέδρου που συνέκρινε την επίθεση στο Ιράν με τις ατομικές βόμβες του 1945.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στην Ιαπωνία οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνέκρινε τα αμερικανικά πλήγματα σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις με τις ατομικές βόμβες που έπληξαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945. 

Ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι, κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να επισκεφθεί την πόλη για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις ολέθριες συνέπειες των πυρηνικών όπλων.

«Μου φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνει τι αντιπροσωπεύει ένας βομβαρδισμός με ατομική βόμβα που αφαιρεί τη ζωή αθώων πολιτών και απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ματσούι. 

«Θα ήθελα ο πρόεδρος Τραμπ να έρθει εδώ για να καταλάβει τι είναι ένας τέτοιος βομβαρδισμός και να νιώσει το πνεύμα της Χιροσίμα», πρόσθεσε.

Η τοποθέτηση αυτή ήρθε ως απάντηση στα σχόλια του Τραμπ στις 25 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του NATO στη Χάγη.

 Ο πρόεδρος συνέκρινε τους πρόσφατους αμερικανικούς βομβαρδισμούς σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις με τη χρήση των ατομικών όπλων το 1945, λέγοντας: «Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω το παράδειγμα της Χιροσίμα, ούτε του Ναγκασάκι, αλλά ήταν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα. Αυτό τερμάτισε τον πόλεμο».

Οι δηλώσεις αυτές πυροδότησαν την οργή επιζώντων και κατοίκων της Χιροσίμα, οι οποίοι διοργάνωσαν διαδήλωση, ενώ το δημοτικό συμβούλιο της πόλης υιοθέτησε επίσημη πρόταση καταδίκης, απορρίπτοντας κάθε αιτιολόγηση της χρήσης ατομικών βομβών.

Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν την πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945 και τη δεύτερη στο Ναγκασάκι τρεις ημέρες αργότερα. 

Από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν περίπου 140.000 και 74.000 άνθρωποι αντίστοιχα, πολλοί από τους οποίους υπέκυψαν αργότερα από τη ραδιενέργεια. Λίγες ημέρες μετά, η Ιαπωνία συνθηκολόγησε, σηματοδοτώντας το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η σύγκριση του Τραμπ έγινε με φόντο τις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις σε ιρανικές εγκαταστάσεις στις 22 Ιουνίου και την επακόλουθη 12ήμερη σύρραξη που έληξε με εκεχειρία μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαδηλωτής στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Υποχώρηση διαδηλώσεων μετά τη βίαιη καταστολή

Οι βίαιες καταστολές στο Ιράν φαίνεται να περιόρισαν τις διαδηλώσεις, σύμφωνα με ΜΚΟ και κατοίκους, ενώ συνεχίζονται οι συλλήψεις. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για σοβαρές συνέπειες σε νέα αιματοχυσία, αναφέρει ο Λευκός Οίκος.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αυξάνεται η στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή παρά την ύφεση

Μετά τις απειλές Τραμπ προς το Ιράν, οι ΗΠΑ ενισχύουν στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή. Το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln κατευθύνεται στην περιοχή, ενώ αναμένονται και επιπλέον οπλικά συστήματα, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι συγκρούσεις στο Ιράν σταμάτησαν, ανοιχτό το ενδεχόμενο επέμβασης

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι σκοτωμοί στο Ιράν σταμάτησαν και ότι δεν εκτελέστηκαν διαδηλωτές, σύμφωνα με πηγές του. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ κατά του Ιράν στο μέλλον.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Αμφιβάλλω αν ο Ρεζά Παχλαβί έχει αρκετή στήριξη στο Ιράν

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Ρεζά Παχλαβί «ωραίο τύπο», αλλά αμφιβάλλει αν μπορεί να κυβερνήσει το Ιράν. Προβλέπει πιθανή κατάρρευση του ιρανικού καθεστώτος και κατηγορεί τον Ζελένσκι για το αδιέξοδο στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

Πτώση 3% στις τιμές πετρελαίου μετά τις δηλώσεις Τραμπ για Ιράν

Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν έως 3% μετά τις δηλώσεις Τραμπ ότι οι ταραχές στο Ιράν τελείωσαν και χωρίς σαφή αναφορά για στρατιωτική δράση των ΗΠΑ, ενώ προηγουμένως είχαν αυξηθεί λόγω έντασης και διαδηλώσεων στο Ιράν.