ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία του Περού

Μειώθηκαν για 2η συναπτή χρονιά οι καλλιέργειες κόκας στο Περού

Συνολικά , 264.750 στρέμματα παράνομων καλλιεργειών κόκας εξαλείφθηκαν, έκταση αυξημένη κατά 17% σε σύγκριση με το 2023. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο καταστροφής παράνομων καλλιεργειών σε οκτώ χρόνια.

Το Περού, χώρα που συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης ως προς την παραγωγή κοκαΐνης, κατέγραψε το 2024 μείωση κατά 3% και πλέον της επιφάνειας όπου καλλιεργείται κόκα -τα φύλλα του φυτού αυτού είναι η πρώτη ύλη στη διαδικασία παρασκευής της λευκής σκόνης-, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της περουβιανής εθνικής επιτροπής για την ανάπτυξη και τη ζωή χωρίς ναρκωτικά (DEVIDA).

Η συνολική επιφάνεια των καλλιεργειών διαπιστώθηκε πως ήταν 897.550 στρέμματα, έναντι 927.840 στρεμμάτων το 2023 (-30.000 και πλέον).

Ταυτόχρονα, 264.750 στρέμματα παράνομων καλλιεργειών κόκας εξαλείφθηκαν, έκταση αυξημένη κατά 17% σε σύγκριση με το 2023. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο καταστροφής παράνομων καλλιεργειών σε οκτώ χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση.

Όμως, παρά το εύρος των καταστροφών, η καθαρή μείωση παρέμεινε περιορισμένη, λόγω της επανέναρξης καλλιεργειών σε άλλες περιοχές, συχνά πιο απομονωμένες.

«Αυτή είναι η δεύτερη συναπτή χρονιά πτώσης έπειτα από οκτώ χρόνια αδιάλειπτης ανόδου», τόνισε χθες Παρασκευή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της επιτροπής Κάρλος Φιγκερόα.

«Είναι καλή είδηση (...) καθώς η αγορά διανύει φάση πολύ ισχυρής ζήτησης», τόνισε από την πλευρά του ο Λεονάρδο Κορέα, περιφερειακός συντονιστής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC).

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το Περού, μαζί με την Κολομβία και τη Βολιβία, είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης παγκοσμίως. Στη χώρα παράγονται σε ετήσια βάση κάπου 400 κιλά της ουσίας αυτής, σύμφωνα με τις περουβιανές αρχές.

Το 2024, κάπου 100 τόνοι ναρκωτικών κατασχέθηκαν κι αποτεφρώθηκαν στο κράτος των Άνδεων, σύμφωνα με την αστυνομία, που εξάρθρωσε 119 εγκληματικές οργανώσεις συνδεόμενες με τη διακίνηση ουσιών.

Η καλλιέργεια κόκας είναι νόμιμη στο Περού μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που προορίζεται για παραδοσιακές χρήσεις ή ιατρικούς σκοπούς, ωστόσο εκτιμάται πως τουλάχιστον το 90% της παραγωγής διατίθεται για την παραγωγή ναρκωτικών.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καταγραφή σεισμού όργανο
ΔΙΕΘΝΗ

Σεισμός 6,7 Ρίχτερ στο Νότιο Περού: Τρεις ελαφρά τραυματίες

Ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ έπληξε το νότιο Περού, με επίκεντρο την επαρχία Παρινακότσας, σε βάθος 99 χλμ. Το Ινστιτούτο του Περού κατέγραψε 7,2 Ρίχτερ και μετασεισμό 4,2 Ρίχτερ, χωρίς αναφορές για σοβαρές ζημιές.
Ροδακινιές Ημαθίας Άνοιξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χημικός από το Κεντάκι μετατρέπει χωράφι στην Ημαθία σε τουριστικό spot

Τουρίστες από τις ΗΠΑ επισκέφθηκαν αγρόκτημα στη Ημαθία, όπου έγιναν για λίγο αγρότες. Μέσω του πιλοτικού προγράμματος της Άννας Λογγιζίδου γνώρισαν τη συγκομιδή φρούτων και την ελληνική αγροτική ζωή, ζώντας μια μοναδική εμπειρία.
Προεδρικό Μέγαρο Περού
ΔΙΕΘΝΗ

Περού: Επιδότηση καυσίμων στον κλάδο των μεταφορών

Η πρόεδρος του Περού, Κέικο Φουχιμόρι, ανακοίνωσε τρίμηνη επιδότηση καυσίμων για τις μεταφορές, ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος που προκάλεσε διαδηλώσεις. Η επιδότηση θα φτάσει έως και 20% και ξεκινά το Σάββατο.