ΓΔ: 2345.34 0.72% Τζίρος: 277.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν απευθύνεται στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μακρόν: Ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ είναι παραλογισμός

Ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «παραλογισμό» έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ και τόνισε την ανάγκη άμεσης συμφωνίας ΗΠΑ–ΕΕ για να αποφευχθεί η ένταση.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «παραλογισμό» την πιθανότητα διεξαγωγής εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε χώρες που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. 

Ο ίδιος υπογράμμισε πως δεν είναι συμβατό τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας, ενώ συμφωνούν ότι πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, να έρχονται ταυτόχρονα σε οικονομική αντιπαράθεση μεταξύ τους.

«Δεν μπορούμε ως σύμμαχοι να υποστηρίζουμε την ανάγκη για περισσότερες αμυντικές δαπάνες και, την ίδια στιγμή, να οδηγούμαστε σε έναν εμπορικό πόλεμο. Αυτό είναι παραλογισμός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακρόν.

Στο ίδιο πνεύμα, επεσήμανε την επείγουσα ανάγκη να ολοκληρωθούν οι εκκρεμείς εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να ενισχυθεί η συνοχή του δυτικού μπλοκ σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής ρευστότητας. «Πρέπει πλέον να καταλήξουμε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος Μακρόν συναντά αύριο τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ

Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη το βράδυ της νίκης των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές στις αρχές Ιουλίου, ακολούθως συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Συντονισμένος διάλογος με Πούτιν με λιγότερους συνομιλητές

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως επιθυμεί καλά οργανωμένο διάλογο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με λίγους συνομιλητές, σημειώνοντας ότι οι πρώτες τεχνικές επαφές έδειξαν πως η Ρωσία δεν επιδιώκει τώρα την ειρήνη.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Ευρωομόλογα για στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και πρόκληση στο δολάριο

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζητά κοινό δανεισμό στην ΕΕ μέσω ευρωομολόγων για να σταθεί απέναντι στο δολάριο, τονίζοντας ότι η χρήση της δανειοληπτικής δυνατότητας είναι αναγκαία. Προειδοποιεί για απειλές ΗΠΑ και κινεζικό ανταγωνισμό.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία αφήνει να αποπλεύσει ρωσικό πετρελαιοφόρο για νομικούς λόγους

Ο Μακρόν ενημέρωσε τον Ζελένσκι ότι το δεξαμενόπλοιο Grinch θα αποδεσμευτεί για νομικούς λόγους, υποσχόμενος αλλαγές στη νομοθεσία ώστε να κατασχέτονται ρωσικά πλοία στο μέλλον. Το περιστατικό αφορά και άλλα ναυτικά κράτη.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η διαμάχη για τη Γροιλανδία αφυπνίζει στρατηγικά την Ευρώπη

Ο Μακρόν τόνισε ότι η διαμάχη για τη Γροιλανδία αποτελεί «στρατηγική αφύπνιση» για την Ευρώπη, με έμφαση στην κυριαρχία, την ασφάλεια της Αρκτικής και την αντιμετώπιση ξένης παρέμβασης, εκφράζοντας αλληλεγγύη σε Δανία και Γροιλανδία.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Στήριξη Γαλλίας σε εδαφική ακεραιότητα Δανίας και Γροιλανδίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, υποδεχόμενος την πρωθυπουργό της Δανίας και τον Γροιλανδό ομόλογό της, τόνισε τη στήριξη της Γαλλίας στην εδαφική ακεραιότητα της Δανίας και Γροιλανδίας και υπέρ της αυξημένης παρουσίας της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ στην Αρκτική.