ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ελβετική σημαία βουνό

Η Ελβετία ξεκινά συνομιλίες με ΕΕ για συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών

Η Ελβετία επιδιώκει μη δεσμευτική εταιρική σχέση με την ΕΕ για αμυντικά έργα, ενώ προχωρά και σε συμφωνία συνεργασίας με την Ουκρανία για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Σε ένα βήμα που σηματοδοτεί στενότερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σύναψη μιας μη δεσμευτικής εταιρικής σχέσης σχετικά με τη συμμετοχή της σε έργα προμήθειας οπλικών συστημάτων. 

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη διάθεση της παραδοσιακά ουδέτερης χώρας να ενισχύσει τους δεσμούς ασφάλειας με την ΕΕ, χωρίς να θίγει το καθεστώς ουδετερότητάς της.

Η κυβέρνηση της Ελβετίας σημείωσε πως τέτοιου είδους συνεργασίες αποτελούν προαπαιτούμενο για να συμμετάσχουν τρίτες χώρες –εκτός ΕΕ– στα κοινά σχέδια της Ένωσης στον τομέα των εξοπλισμών. 

«Η Ελβετία έχει συμφέρον για μεγαλύτερη συνεργασία με την ΕΕ, ειδικά σε σχέση με τους εξοπλισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.

Μια τέτοια συμφωνία αναμένεται να προσφέρει στην ελβετική αμυντική βιομηχανία πρόσβαση σε ευνοϊκότερους όρους συμμετοχής στα ευρωπαϊκά εξοπλιστικά έργα. 

Οι εταιρείες από χώρες με αντίστοιχες συνεργασίες έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για πρόσβαση στο ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ελβετίας ενέκρινε σήμερα το προσχέδιο μιας συμφωνίας συνεργασίας με την Ουκρανία, με στόχο την ανοικοδόμηση της χώρας. 

Η συμφωνία αυτή αναμένεται να προσφέρει τη νομική βάση ώστε ο ελβετικός ιδιωτικός τομέας να εμπλακεί ενεργότερα στην αποκατάσταση της ουκρανικής οικονομίας και υποδομής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επανέλαβε από την Ποντγκόριτσα τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου, με έμφαση στην άμυνα, τη σταθερότητα και την καινοτομία.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ν. Δένδιας συμμετέχει στη σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, όπου θα συζητηθούν η δίκαιη κατανομή βαρών και η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Συμμαχίας.
Ελβετική σημαία βουνά
ΔΙΕΘΝΗ

Ελβετία: Απόρριψη της πρότασης περιορισμού του πληθυσμού με 55% κατά

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι απέρριψαν με 55% πρόταση για περιορισμό του πληθυσμού στα 10 εκατ., βάζοντας προτεραιότητα στην οικονομική σταθερότητα και τις σχέσεις με την ΕΕ, σύμφωνα με προκαταρκτική πρόβλεψη του SRF.
Νίκος Δένδιας βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Χρειάζεται ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στη Λευκωσία, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και αναφέρθηκε σε τουρκική παρενόχληση μέσω ασυρμάτου από τα κατεχόμενα της Κύπρου.