ΓΔ: 2648.58 -0.32% Τζίρος: 307.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ελβετική σημαία βουνό

Η Ελβετία ξεκινά συνομιλίες με ΕΕ για συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών

Η Ελβετία επιδιώκει μη δεσμευτική εταιρική σχέση με την ΕΕ για αμυντικά έργα, ενώ προχωρά και σε συμφωνία συνεργασίας με την Ουκρανία για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Σε ένα βήμα που σηματοδοτεί στενότερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σύναψη μιας μη δεσμευτικής εταιρικής σχέσης σχετικά με τη συμμετοχή της σε έργα προμήθειας οπλικών συστημάτων. 

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη διάθεση της παραδοσιακά ουδέτερης χώρας να ενισχύσει τους δεσμούς ασφάλειας με την ΕΕ, χωρίς να θίγει το καθεστώς ουδετερότητάς της.

Η κυβέρνηση της Ελβετίας σημείωσε πως τέτοιου είδους συνεργασίες αποτελούν προαπαιτούμενο για να συμμετάσχουν τρίτες χώρες –εκτός ΕΕ– στα κοινά σχέδια της Ένωσης στον τομέα των εξοπλισμών. 

«Η Ελβετία έχει συμφέρον για μεγαλύτερη συνεργασία με την ΕΕ, ειδικά σε σχέση με τους εξοπλισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.

Μια τέτοια συμφωνία αναμένεται να προσφέρει στην ελβετική αμυντική βιομηχανία πρόσβαση σε ευνοϊκότερους όρους συμμετοχής στα ευρωπαϊκά εξοπλιστικά έργα. 

Οι εταιρείες από χώρες με αντίστοιχες συνεργασίες έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για πρόσβαση στο ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ελβετίας ενέκρινε σήμερα το προσχέδιο μιας συμφωνίας συνεργασίας με την Ουκρανία, με στόχο την ανοικοδόμηση της χώρας. 

Η συμφωνία αυτή αναμένεται να προσφέρει τη νομική βάση ώστε ο ελβετικός ιδιωτικός τομέας να εμπλακεί ενεργότερα στην αποκατάσταση της ουκρανικής οικονομίας και υποδομής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση ΕΕ: Ουκρανία και διαστημική στρατηγική με συμμετοχή Δένδια

Ολοκληρώθηκε στο Δουβλίνο η Άτυπη Σύνοδος Υπουργών Άμυνας ΕΕ, με τη συμμετοχή του Ν. Δένδια. Συζητήθηκαν εξελίξεις στο Ουκρανικό και η ευρωπαϊκή στρατηγική για το Διάστημα, ενώ ενημέρωση δόθηκε για τη Μέση Ανατολή και τη θαλάσσια ασφάλεια.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» πρώτη ολιστική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία

Ο ΥΠΑΜ Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στο Άτυπο Συμβούλιο της ΕΕ, αναφέρθηκε στη σύμβαση για το σύστημα «Ασπίδα του Αχιλλέα» και τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στη συζήτηση για τις νέες απειλές στην ευρωπαϊκή άμυνα.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Άτυπη Σύνοδος ΥΠΑΜ ΕΕ: Στο προσκήνιο θάλασσα, διάστημα & Ουκρανία

Στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας στην Ιρλανδία, στο επίκεντρο βρίσκονται η θαλάσσια ασφάλεια, η προστασία κρίσιμων υποδομών και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής διαστημικής παρουσίας, όπως τόνισε η Κάγια Κάλας.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος βάση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Πού πρωταγωνιστεί η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό αμυντικό δίκτυο

Η ΕΕ ανακοίνωσε την πλήρη υλοποίηση του IRIS², του νέου δορυφορικού δικτύου ασφαλών επικοινωνιών, με 66 επιπλέον δορυφόρους. Ο Θεοδοσόπουλος τόνισε τη σημασία της εξέλιξης για την ασφάλεια. Οι πρώτες εκτοξεύσεις το 2029.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΣΜΥ στην πρώτη συνάντηση για Δίκτυο Σχολών Υπαξιωματικών ΕΕ

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση για τη δημιουργία Δικτύου Σχολών Υπαξιωματικών ΕΕ, με συμμετοχή 20 χωρών και στόχο την ενίσχυση συνεργασίας και ανταλλαγή βέλτιστων εκπαιδευτικών πρακτικών.