ΓΔ: 2707.83 1.57% Τζίρος: 423.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ομιλία
Ερντογάν: Ζητά την άρση των περιορισμών στην τουρκική αμυντική βιομηχανία

Άνοιγμα γραφείων της UNRWA στην Άγκυρα προανήγγειλε ο Ερντογάν

Ο ίδιος κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να ενισχύσουν περαιτέρω τη στήριξη προς τον διεθνή οργανισμό, ειδικά μετά τον αποκλεισμό του από το Ισραήλ.

Νέο γραφείο στην Άγκυρα πρόκειται να δημιουργήσει η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) σύμφωνα με επίσημη δήλωση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να ενισχύσουν περαιτέρω τη στήριξη προς τον διεθνή οργανισμό, ειδικά μετά τον αποκλεισμό του από το Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ αποφάσισε να απαγορεύσει τη λειτουργία της UNRWA μέσα στο 2024, κατηγορώντας την ότι απασχολούσε εργαζόμενους οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με τη Χαμάς και να συμμετείχαν στη «αιματηρή επίθεση τρομοκρατών στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023».

Η απόφαση αυτή αποτέλεσε αφορμή για την ευρεία στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Αντιδράσεις της Τουρκίας και διεθνείς διαστάσεις

Η Τουρκία έχει καταδικάσει έντονα τόσο την ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση στη Γάζα όσο και την αποβολή της UNRWA, χαρακτηρίζοντάς τις ενέργειες αυτές ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Η τουρκική πλευρά τονίζει πως οι εξελίξεις επιδεινώνουν κατακόρυφα τη ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα, όπου εκατομμύρια κάτοικοι έχουν εξαναγκαστεί σε βίαιο εκτοπισμό και παρατεταμένη αβεβαιότητα για το μέλλον τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπιγκ Μπεν Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία σχεδιάζει να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος

Σε έκτακτη συνεδρίαση, ο Βρετανός πρωθυπουργός παρουσίασε σχέδιο ειρήνης για τη Γάζα, δηλώνοντας πως εάν το Ισραήλ δεν δεχτεί κατάπαυση πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Νετανιάχου υπερασπίστηκε το Ισραήλ στη ΓΣ ΟΗΕ, απαντώντας σε επικριτές

Ο Νετανιάχου μίλησε σε έντονο ύφος στη ΓΣ του ΟΗΕ, υπερασπιζόμενος τις ενέργειες του Ισραήλ. Δεκάδες εκπρόσωποι αποχώρησαν κατά την ομιλία του. Τόνισε τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν και ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη στήριξή τους.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Ερντογάν με τον ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες στην Τουρκία

Ο Ερντογάν, μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, συναντήθηκε με τον Γκουτέρες και τόνισε ότι λύση στο Κυπριακό δεν υπάρχει χωρίς αναγνώριση της κυριαρχίας και του καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ο Φιντάν καλεί τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν κάλεσε τις ΗΠΑ να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή στο Ισραήλ για να σταματήσουν ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια πάνελ στη Νέα Υόρκη για τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Το Ισραήλ αποσταθεροποιεί τη Συρία

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, από τη Συρία, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι αποσταθεροποιεί τη χώρα, ενώ ο Σύρος ομόλογός του επανέλαβε τη δέσμευση της Δαμασκού στη διπλωματία. Η Άγκυρα διαψεύδει στρατιωτική παρουσία στη βορειοδυτική Συρία.