ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Καθεδρικός Αλέξανδρος Νιέφσκι Σόφια
Ο Καθεδρικός Ναός Αλέξανδρος Νιέφσκι στην καρδιά της Σόφιας με πανοραμική αεροφωτογραφία.

Βουλγαρία : Συνολικά 16.995 ξένοι φοιτούν στη χώρα φέτος

Οι ξένοι φοιτητές στα βουλγαρικά πανεπιστήμια έφτασαν τους 16.995 το 2024-2025, σημειώνοντας αύξηση 779 ατόμων ή 4,8% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας και Επιστημών.

Ο αριθμός των ξένων φοιτητών στα βουλγαρικά πανεπιστήμια συνέχισε να αυξάνεται και στο ακαδημαϊκό έτος 2024-2025. Συνολικά 16.995 ξένοι φοιτητές σπουδάζουν στη χώρα, 779 περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά, μια αύξηση σχεδόν 4,8%, δήλωσε το υπουργείο Παιδείας και Επιστημών στο ΒΤΑ.

Ο μεγαλύτερος αριθμός ξένων φοιτητών στη Βουλγαρία προέρχεται από την Ελλάδα (3.277 φοιτητές) τη Βρετανία (2.235), την Ουκρανία (2.151), τη Γερμανία (1.532) και την Ιταλία (990).

Κατά παράδοση, οι ξένοι φοιτητές στη Βουλγαρία ενδιαφέρονται περισσότερο για κλάδους που έχουν σχέση με τις ιατρικές επιστήμες και την υγειονομική περίθαλψη, όπως η ιατρική, η οδοντιατρική, η φαρμακευτική, η δημόσια υγεία και η κτηνιατρική.

Οι ξένοι φοιτητές εκδηλώνουν επίσης ενδιαφέρον στα οικονομικά, τη διοίκηση και διαχείριση, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τη ναυτιλία, την αεροπορία, τις επικοινωνίες, την τεχνολογία υπολογιστών, την πληροφορική και την επιστήμη υπολογιστών.

Τα πιο περιζήτητα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα για τους ξένους φοιτητές στη χώρα εξακολουθούν να είναι τα Ιατρικά Πανεπιστήμια, κάτι που επιβεβαιώνει την καλή εικόνα και την πιστοποίησή τους. Ο μεγαλύτερος αριθμός ξένων φοιτητών σπουδάζει στα Ιατρικά Πανεπιστήμια της Σόφιας, του Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη), της Βάρνας, της Σόφιας "Άγιος Κλημέντιος Οχρίδας", του Πλέβεν, στο Trakia University στη Στάρα Ζαγόρα, στο Πανεπιστήμιο Εθνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας και στο Νοτιοδυτικό Πανεπιστήμιο Νεόφιτ Ρίλσκι στο Μπλαγκόεβγκραντ, μεταξύ άλλων.

Τα στοιχεία για την ακαδημαϊκή χρονιά 2024-2025 δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ξένων φοιτητών έχει συγκεντρωθεί στη Σόφια, τη Βάρνα, το Μπουργκάς και το Πλόβντιβ.

Η Βουλγαρία εφαρμόζει σειρά μέτρων για την προσέλκυση ξένων φοιτητών. Όλο και περισσότερα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προσφέρουν αγγλόφωνα προγράμματα, ειδικά σε τομείς όπως η ιατρική, η οδοντιατρική, η φαρμακευτική, η πληροφορική και η οικονομία. Αυτό διευκολύνει την πρόσβαση υποψηφίων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυξάνει την ανταγωνιστικότητα της βουλγαρικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Επίσης μέσω διμερών συμφωνιών με άλλες χώρες, οι ξένοι πολίτες μπορούν να σπουδάσουν στη Βουλγαρία με ευνοϊκούς όρους, ενώ ορισμένοι από αυτούς απαλλάσσονται ακόμη και από τα δίδακτρα.

Το υπουργείο Παιδείας και Επιστημών υλοποίησε το εθνικό πρόγραμμα "Προώθηση της βουλγαρικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και διευκόλυνση της πρόσβασης ατόμων βουλγαρικής υπηκοότητας που διαμένουν στο εξωτερικό με την υποβολή αίτησης για σπουδές σε αυτά τα ανώτατα ιδρύματα". Επίσης εργάζεται για τη βελτίωση του κοινωνικού περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης των φοιτητών, ανακαινίζοντας τις φοιτητικές εστίες και ψηφιοποιώντας την εκπαιδευτική διαδικασία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Ζαχαράκη: Οι Πανελλαδικές είναι σταθμός, όχι όλη η διαδρομή

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ευχήθηκε καλή επιτυχία στους υποψήφιους των Πανελλαδικών 2026, τονίζοντας πως οι εξετάσεις είναι σημαντικές, αλλά δεν καθορίζουν τη ζωή τους, και ότι οι αξίες και τα ταλέντα τους ξεπερνούν έναν βαθμό.
Φοιτητικές εστίες Αττικής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Ζαχαράκη: 10.000 νέες κλίνες φέρνουν νέα εποχή στις φοιτητικές εστίες

Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε ότι το υπουργείο προχωρά σε ανακαινίσεις και κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών, με στόχο 10.000 νέες κλίνες σε 5 χρόνια, μέσω σημαντικών πόρων και ΣΔΙΤ, για ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενίσχυση σχολείων με στήριξη από τα πανεπιστήμια

Το Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε εξειδικευμένη μελέτη για τα οικονομικά της εκπαίδευσης, με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ, ώστε να βελτιώσει τον σχεδιασμό και τη λειτουργία των σχολείων με διαφάνεια και δίκαιη κατανομή πόρων.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρύθμιση Υπ. Παιδείας για αναγνώριση πτυχίων 400.000 αποφοίτων ΤΕΙ

Ρύθμιση του υπ. Παιδείας δίνει τη δυνατότητα σε πάνω από 400.000 αποφοίτους ΤΕΙ (μετά το 2001) να αποκτήσουν ισότιμα πτυχία με τα πανεπιστήμια. Η ρύθμιση θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών.
Φοιτητές σε ομάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκτακτη επιχορήγηση και 450 προσλήψεις για ενίσχυση των δημόσιων ΑΕΙ

Το υπουργείο Παιδείας ενισχύει πέντε δημόσια ΑΕΙ με έκτακτη επιχορήγηση 4,4 εκατ. ευρώ για ενέργεια, συντήρηση, καθαριότητα και φύλαξη, ενώ κατανέμει 450 νέες θέσεις ΔΕΠ στα πανεπιστήμια για κάλυψη διδακτικών και ερευνητικών αναγκών.