ΓΔ: 2074.42 -5.75% Τζίρος: 680.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Το Κρεμλίνο της Μόσχας
Το ιστορικό Κρεμλίνο της Μόσχας με φόντο τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου.

Ρωσία σε ΗΠΑ: Άμεση στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ φέρνει αποσταθεροποίηση

Ο Ρώσος υφΥΠΕΞ Σεργκέι Ριαμπκόφ προειδοποιεί ότι εμπλοκή των ΗΠΑ στα ισραηλινά πλήγματα θα «τινάξει στον αέρα» τη Μέση Ανατολή, ενώ η SVR χαρακτηρίζει την κρίση Ιράν-Ισραήλ «κρίσιμη».

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ουάσινγκτον απηύθυνε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, τονίζοντας ότι ενδεχόμενη άμεση στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή. 

Η δήλωσή του έρχεται στον απόηχο των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, που για έκτη συνεχόμενη ημέρα διεξάγουν αεροπορικές επιθέσεις εκατέρωθεν.

Ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, κάλεσε τις ΗΠΑ να μην εξετάσουν τέτοιου είδους «εικαστικές επιλογές», αναφερόμενος σε σενάρια αποστολής άμεσης στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ. «Μια τέτοια ενέργεια θα αποσταθεροποιούσε ριζικά την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή», προειδοποίησε.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SVR, Σεργκέι Ναρίσκιν, ο οποίος χαρακτήρισε την παρούσα κατάσταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ ως «κρίσιμη».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πηγή από τις ΗΠΑ που επικαλείται το Reuters, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και το επιτελείο του φέρονται να αξιολογούν διάφορα στρατιωτικά σενάρια, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου να συμμετάσχουν σε πλήγματα κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ενισχύοντας περαιτέρω την ένταση.

Η Μόσχα, διατηρώντας στενούς δεσμούς με την Τεχεράνη, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: ΗΠΑ και Ισραήλ ευθύνονται για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Ο Πούτιν χαρακτήρισε "κυνική" τη δολοφονία του Χαμενεΐ και το ρωσικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε ΗΠΑ-Ισραήλ για κλιμάκωση στη Μ. Ανατολή. Η Μόσχα, μέσω Πεσκόφ, δηλώνει απογοητευμένη από τις αμερικανικές επιθέσεις, παρά την πρόοδο στις συνομιλίες.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Εκρήξεις και καπνός στην Τεχεράνη, αναφορές για χτύπημα στην Κομ

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε νέες επιθέσεις στην Τεχεράνη. Στην Κομ, το κτίριο του ιρανικού Συμβουλίου των Ειδικών ισοπεδώθηκε από ισραηλινοαμερικανικά πλήγματα, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ και αυτόπτες μάρτυρες.
Ορίζοντας Ντόχα Κατάρ
ΔΙΕΘΝΗ

Κατάρ: Απέτρεψε επιθέσεις στο αεροδρόμιο Ντόχας, χωρίς επαφή με Ιράν

Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι απέτρεψε επιθέσεις με πυραύλους στο αεροδρόμιο της Ντόχα, χωρίς απώλειες, και ότι έχει διακόψει την επικοινωνία με το Ιράν μετά τα αντίποινα για τις επιθέσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Χωρίς αποδείξεις για ιρανικά πυρηνικά όπλα λέει η Ρωσία

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα δεν έχει δει αποδείξεις ότι το Ιράν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, ενώ οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συνεχίζουν την πίεση. Τόνισε πως αυτό ήταν το βασικό επιχείρημα για τον πόλεμο κατά της Τεχεράνης.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Δεν παρέσυρα τον Τραμπ σε σύγκρουση με το Ιράν

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε «γελοίους» τους ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ έσυρε τις ΗΠΑ σε πόλεμο με το Ιράν, τονίζοντας πως ο Τραμπ ενεργεί με βάση τα συμφέροντα της χώρας του, απαντώντας σε δημοσίευμα των New York Times.