ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Στρατιώτες στο Μάλι
Φώτο: Shutterstock

Περισσότεροι από 100 νεκροί σε επίθεση στην κεντρική Νιγηρία

Ένοπλη επίθεση τη νύχτα Παρασκευής προς Σάββατο προκάλεσε δεκάδες θύματα στη Γελεουάτα, κεντρική Νιγηρία.

Σοβαρή επίθεση ενόπλων σημειώθηκε στη Γελεουάτα της κεντρικής Νιγηρίας κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο, αφήνοντας πίσω της δεκάδες νεκρούς και κατεστραμμένες περιουσίες.

Το περιστατικό αποτελεί ακόμη ένα αιματηρό επεισόδιο στη μακρόχρονη σύγκρουση μεταξύ κυρίως μουσουλμάνων κτηνοτρόφων και χριστιανών αγροτών, μια διαμάχη που εστιάζεται στον έλεγχο των γαιών και των υδάτινων πόρων.

Στοιχεία για τα θύματα και την καταστροφή

Σύμφωνα με τον Αμίνε Λιάφα Χιρ, κάτοικο της περιοχής, «τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά, πολύς κόσμος σκοτώθηκε, πιθανόν πάνω από εκατό άνθρωποι, και πολυάριθμα σπίτια πυρπολήθηκαν».

Παρόμοιους απολογισμούς έδωσαν και άλλοι κάτοικοι. Ενώ εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σε πάνω από 100, επίσημες πηγές από την πολιτεία Μπένου κάνουν λόγο για 45 επιβεβαιωμένους νεκρούς μέχρι στιγμής. Η αστυνομία έχει επιβεβαιώσει το περιστατικό, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει επίσημο απολογισμό.

Δομικά αίτια της κρίσης

Η πολιτεία Μπένου και η γειτονική Πλατό αποτελούν θέατρα διαρκών συγκρούσεων που συχνά λαμβάνουν θρησκευτικό ή εθνοτικό χαρακτήρα.

Οι διαφορές μεταξύ αγροτών και νομάδων κτηνοτρόφων επιδεινώνονται από τη μείωση των διαθέσιμων καλλιεργήσιμων εκτάσεων λόγω κλιματικής αλλαγής και δημογραφικής πίεσης, αλλά και από τον έντονο ανταγωνισμό για φυσικούς πόρους.

Παράλληλα, οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εντάσεις, όπως και οι εμπρηστικές δηλώσεις θρησκευτικών ηγετών, οξύνουν την κατάσταση.

Ένας κάτοικος της περιοχής, ο Κρίστιαν Μσουέγκα, δήλωσε πως γλίτωσε στη διάρκεια της επίθεσης, ωστόσο η οικογένειά του δεν είχε την ίδια τύχη: «η αδελφή μου και ο κουνιάδος μου κάηκαν ζωντανοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νιγηρία επιβεβαιώνει τον δυσανάλογο αριθμό θυμάτων, υποστηρίζοντας μέσω X πως ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 100. Επιπλέον, έκθεσή της καταγράφει πως τα τελευταία δύο χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 6.900 άτομα στην πολιτεία Μπένου και 2.600 στην Πλατό, ως αποτέλεσμα παρόμοιων επιθέσεων.

Κοινωνικές προεκτάσεις και ανθρωπιστικές συνέπειες

Η κλιμάκωση της βίας έχει επιφέρει εκτεταμένες ανθρώπινες απώλειες, μαζικούς εκτοπισμούς -κυρίως γυναικών και παιδιών- και την καταστροφή βασικών υποδομών, όπως σχολεία, κέντρα υγείας και πηγάδια, οδηγώντας χιλιάδες κατοίκους σε αβέβαιο μέλλον.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, στο πλαίσιο της έρευνάς της καταγράφηκαν εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς και συστηματικές καταστροφές κοινωνικών υποδομών.

Το φαινόμενο παραμένει ανεξέλεγκτο, παρά τις προσπάθειες των τοπικών αρχών και της διεθνούς κοινότητας, εγείροντας ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης της κρίσης αλλά και το μέλλον της ευρύτερης περιοχής της κεντρικής Νιγηρίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: 38 μεταλλωρύχοι νεκροί από έκρηξη σε ορυχείο μολύβδου

Έκρηξη σε ορυχείο μολύβδου στην πολιτεία Πλατό της Νιγηρίας προκάλεσε τον θάνατο 38 μεταλλωρύχων και τον τραυματισμό 27, σύμφωνα με τοπικές πηγές. Το περιστατικό συνέβη νωρίς το πρωί, μεταξύ 7:30 και 8:00.
Τρακτέρ στη Σύνταγμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος στο αγροτικό συλλαλητήριο της Πανελλανδικής Επιτροπής στο Σύνταγμα

Ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες αγροτοσυνδικαλιστών στη συγκέντρωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στο Σύνταγμα, με συμμετοχή πολλών φορέων και παρουσία άνω των 40 τρακτέρ. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων.
Τρακτέρ στο Σύνταγμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μαζική συμμετοχή στο αγροτικό συλλαλητήριο 13/2 στο Σύνταγμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των αγροτών την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στις 16:00 στο Σύνταγμα, στηρίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στο υψηλό κόστος παραγωγής και την απουσία στήριξης από την κυβέρνηση.
Νέα Αριστερά εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Νέα Αριστερά στηρίζει τους αγρότες για το μέλλον της χώρας

Η Νέα Αριστερά εκφράζει τη στήριξή της στους αγρότες και τους παραγωγούς που διεκδικούν αξιοπρεπείς όρους επιβίωσης, ενώ καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για τα σοβαρά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.
Βάρκα με μετανάστες
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΟΜ: 53 μετανάστες σε ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης

Πάνω από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται μετά το ναυάγιο λαστιχένιας λέμβου με 55 μετανάστες βόρεια της Ζουάρα, σύμφωνα με τον ΔΟΜ. Διασώθηκαν δύο Νιγηριανές από τις λιβυκές αρχές. Το περιστατικό ανεβάζει τους νεκρούς/αγνοούμενους στην κεντρική Μεσόγειο το 2026 σε τουλάχιστον 484.