ΓΔ: 2707.83 1.57% Τζίρος: 423.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Καπιτώλιο ΗΠΑ Ουάσινγκτον
Φώτο: Shutterstock

Η Ουάσιγκτόν ετοιμάζεται για την αυριανή μεγάλη στρατιωτική παρέλαση

Με αφορμή την επέτειο για τα 250 χρόνια από την ίδρυση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στην πόλη θα γίνει εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση.

Το όνειρο του Αμερικανού προέδρου Τραμπ να γιορτάσει τα 79α γενέθλιά του με μια μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην κεντρική Λεωφόρο της Πενσιλβανία, γίνεται σήμερα στη 1 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) πραγματικότητα.

Με αφορμή την επέτειο για τα 250 χρόνια από την ίδρυση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον θα γίνει μεγάλη στρατιωτική παρέλαση (στα πρότυπα της παρέλασης της 14ης Ιουλίου που γίνεται κάθε χρόνο στο Παρίσι για την Ημέρας της Βαστίλης, την οποία παρακολούθησε στην πρώτη του θητεία ο Ντόναλντ Τραμπ και ζήλεψε) και στην αμερικανική πρωτεύουσα οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις.

Ο πρόεδρος ζήτησε στις αρχές Μαρτίου να γίνει η παρέλαση για τον «διπλό» εορτασμό και σύμφωνα με αξιωματούχους και έγγραφα που είδαν τότε το φως της δημοσιότητας, ο στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει ένα «υπερθέαμα», με τη συμμετοχή τουλάχιστον 6.500 στρατιωτών, περίπου 150 οχημάτων - 60 τόνων άρματα μάχης M1 Abrams και τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Paladin - και 50 μαχητικών αεροσκαφών, που θα πετούν στον ουρανό της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με σχεδιαγράμματα και λεπτομερή σχέδια τα οποία ήρθαν στην κατοχή του ΑΡ, ότι η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επτά μπάντες του στρατού, άλματα με αλεξίπτωτα και ιστορικά οχήματα, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία και πυροτεχνήματα το βράδυ.

Περισσότερες από 1.500 διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί κατά του Τραμπ από το κίνημα «No Kings» σε όλες τις ΗΠΑ, όχι όμως στην Ουάσινγκτον, εν μέρει για να αποφύγουν τυχόν επεισόδια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι οποιοσδήποτε διαδηλωτής παρευρεθεί στη στρατιωτική του παρέλαση «θα αντιμετωπιστεί με πολύ μεγάλη δύναμη».

Οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να παρακολουθήσουν την πρώτη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση εδώ και δεκαετίες: το 1991, άρματα και χιλιάδες στρατιώτες παρέλασαν στην Ουάσινγκτον για να γιορτάσουν την εκδίωξη των ιρακινών δυνάμεων του Σαντάμ Χουσέιν από το Κουβέιτ, στον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Νετανιάχου: Συζήτησαν άμυνα και διασυνδεσιμότητα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συζητώντας διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα και συνεργασία στην άμυνα και τη διασυνδεσιμότητα.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Συνεχίζουν να παρέχουν σημαντική αλλά περιορισμένη στήριξη στο ΝΑΤΟ

Ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν πλέον πιο περιορισμένες αλλά κρίσιμες δυνατότητες στη Συμμαχία, καθώς οι Ευρωπαίοι αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνα της Ευρώπης.
Μάρκο Ρούμπιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδία: Ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Ρούμπιο για ανησυχίες για κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Ινδός ΥΠΕΞ Τζαϊσανκάρ δήλωσε πως στις συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο, εξέφρασε ανησυχίες για τις κυρώσεις κατά Ρωσίας και Ιράν, ενώ συζήτησαν και για τον Κόλπο και την Ουκρανία.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η συμφωνία για τη Γροιλανδία μπλοκάρει κινεζικές και ρωσικές βάσεις

Η συμφωνία για τη Γροιλανδία εμποδίζει Κίνα και Ρωσία να εγκαταστήσουν στρατιωτικές βάσεις ή να στείλουν στρατεύματα στο νησί, ενώ επιτρέπει στις ΗΠΑ να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία αν χρειαστεί.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υπάρχει συμφωνία ΗΠΑ-Δανίας για τη Γροιλανδία

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε συμφωνία με τη Δανία για ανάπτυξη αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Γροιλανδία και απαγόρευση βάσεων εχθρικών χωρών, με τη σύμφωνη γνώμη της Ουάσινγκτον για ευαίσθητες επενδύσεις.