ΓΔ: 2064.77 -0.60% Τζίρος: 491.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Το Αζαντί Τάουερ Τεχεράνης
Το επιβλητικό Αζαντί Τάουερ αποτελεί ορόσημο της Τεχεράνης, τραβώντας την προσοχή επισκεπτών και φωτογράφων.

Το Ιράν σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ

Η Τεχεράνη εξετάζει σοβαρά το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, σύμφωνα με δηλώσεις του Ισμαΐλ Κοσαρί, μέλους της επιτροπής Ασφαλείας του ιρανικού κοινοβουλίου.

Σε νέες δηλώσεις που μεταδίδει η ιρανική ειδησεογραφική πλατφόρμα IRINN, η Τεχεράνη εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ.

Το ενδεχόμενο αυτό ανέδειξε ο Ισμαΐλ Κοσαρί, μέλος της επιτροπής Ασφαλείας και Άμυνας του κοινοβουλίου του Ιράν, επισημαίνοντας τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Τα Στενά του Ορμούζ και η παγκόσμια ενεργειακή σημασία τους

Τα Στενά του Ορμούζ, τα οποία βρίσκονται ανάμεσα στο Ομάν και το Ιράν, θεωρούνται η πιο κρίσιμη θαλάσσια διέξοδος διεθνώς για τη ναυτιλιακή μεταφορά πετρελαίου.

Η εν λόγω θαλάσσια οδός αποτελεί βασικό πέρασμα για μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου εμπορίου υγρών καυσίμων, ενισχύοντας τη σημασία της για τις διεθνείς αγορές ενέργειας. Κάθε πιθανή διακοπή στη διέλευσή της, εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και τις τιμές του πετρελαίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Είναι πλέον στόχος οι σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας στον πόλεμο;

Πάνω από τρεις εβδομάδες πολέμου στη Μέση Ανατολή έχουν μετατρέψει σημαντικές ενεργειακές υποδομές σε στόχους επιθέσεων, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια, ενώ νέες απειλές διατυπώνονται κατά ιρανικών σταθμών παραγωγής.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 48ωρη προθεσμία στο Ιράν για άνοιγμα του Στενού του Χορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε στο Ιράν διορία 48 ωρών να ανοίξει το Στενό του Χορμούζ, προειδοποιώντας ότι αλλιώς οι ΗΠΑ θα καταστρέψουν τους ενεργειακούς σταθμούς της χώρας, ξεκινώντας από τον μεγαλύτερο.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 30ήμερη άρση κυρώσεων για ιρανικό πετρέλαιο σε δεξαμενόπλοια

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση ιρανικού πετρελαίου που βρίσκεται σε δεξαμενόπλοια για 30 ημέρες, στοχεύοντας στη σταθεροποίηση των τιμών ενέργειας που αυξήθηκαν λόγω πολέμου στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δεν υπάρχει πλεόνασμα πετρελαίου για εξαγωγή, δηλώνει το Υπουργείο

Το Ιράν τόνισε πως δεν έχει πλεόνασμα πετρελαίου για τις διεθνείς αγορές, διαψεύδοντας υπονοούμενα των ΗΠΑ για χαλάρωση κυρώσεων και χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις τους ως προσπάθεια δημιουργίας ελπίδων στους αγοραστές.
άνοδος τιμών πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Άνοδος 5% στην τιμή του πετρελαίου Μπρεντ μετά τις επιθέσεις στη Μ. Ανατολή

Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ ενισχύθηκε κατά 5% στην Ασία, φτάνοντας τα 112,77 δολάρια, μετά από βομβαρδισμούς ενεργειακών υποδομών σε Ιράν και Κατάρ. Το WTI ανέβηκε στα 98,89 δολάρια, λόγω ανησυχιών για τον εφοδιασμό.