ΓΔ: 2160.8 4.16% Τζίρος: 472.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια επίσημης εμφάνισης σε παγκόσμιο πλαίσιο.

Συμφωνία μεταξύ Τραμπ και Σι Τζιπίνγκ για τις εξαγωγές σπάνιων γαιών

«Ναι, το έκανε», δήλωσε ο Τραμπ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν ο Σι συμφώνησε να ξαναρχίσει τις κινεζικές εξαγωγές σπάνιων ορυκτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ συμφώνησε να επαναλάβει τις εξαγωγές σπάνιων γαιών και μαγνητών στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια κίνηση που θα μπορούσε να μειώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

«Ναι, το έκανε», δήλωσε ο Τραμπ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν ο Σι συμφώνησε να ξαναρχίσει τις κινεζικές εξαγωγές σπάνιων ορυκτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ηγέτης των ΗΠΑ έκανε την ανακοίνωση στο αεροσκάφος Air Force 1 της κυβέρνησης μια ημέρα αφού μίλησε τηλεφωνικά με τον Κινέζο ομόλογό του σε μια προσπάθεια να επιλυθούν εβδομάδες κλιμακούμενων εμπορικών εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου. Μετά τις διαβουλεύσεις, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες είχαν καταλήξει σε ένα «πολύ θετικό συμπέρασμα» και πρόσθεσε ότι «δεν θα πρέπει πλέον να υπάρχουν ερωτήσεις» σχετικά με τις σπάνιες γαίες.

Ανώτεροι σύμβουλοι του Τραμπ θα συναντηθούν με τους κινέζους ομολόγους τους στο Λονδίνο τη Δευτέρα για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. «Μια συμφωνία με το Πεκίνο είναι πλέον πολύ πιθανή», δήλωσε ο Τραμπ την Παρασκευή.

Στις 12 Μαΐου, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναβάλουν κατά 90 ημέρες την έναρξη ισχύος των περισσότερων από τους τριψήφιους εμπορικούς δασμούς που επέβαλε ο Trump κατά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.

Η απόφαση της Κίνας τον Απρίλιο να σταματήσει τις εξαγωγές ορισμένων σημαντικών ορυκτών και μαγνητών συνεχίζει να παρεμποδίζει τις προμήθειες που χρειάζονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι κατασκευαστές τσιπ υπολογιστών και οι κατασκευαστές στρατιωτικού εξοπλισμού σε όλο τον κόσμο.

Ο Τραμπ κατηγόρησε πρόσφατα την Κίνα για παραβίαση της ενδιάμεσης τελωνειακής συμφωνίας της Γενεύης και διέταξε περιορισμούς στις αποστολές λογισμικού σχεδιασμού τσιπ και άλλων προϊόντων στην Κίνα. Το Πεκίνο απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό και απείλησε με αντίμετρα.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Στόχος η στρατηγική σταθερότητα στις ΗΠΑ-Κίνας σχέσεις

Οι ΗΠΑ και η Κίνα πέτυχαν στρατηγική σταθερότητα στις σχέσεις τους, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο, ενόψει της επίσκεψης Τραμπ στο Πεκίνο, επισημαίνοντας ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα ήταν επιζήμιος για όλους.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ επιτίθεται ξανά στο Ανώτατο Δικαστήριο για νέα απόφασή του

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κατηγορώντας το ότι στηρίζει την Κίνα, μετά την απόφαση που ακύρωσε πολλούς δασμούς που είχε επιβάλει ο ίδιος, ενώ τόνισε πως υπονομεύονται οι προεδρικές του αρμοδιότητες.
ΗΠΑ και Κίνα χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο προς ΗΠΑ: Άρση «μονομερών» δασμών μετά την απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου

Η Κίνα εξετάζει τις επιπτώσεις της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για άρση μέρους των δασμών Τραμπ και καλεί την Ουάσινγκτον να καταργήσει τα μονομερή εμπορικά μέτρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου.
Αμερικανική σημαία δασμοί
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σε ισχύ παραμένουν οι εμπορικές συμφωνίες, λέει ο Τζ. Γκριρ

Ο Τζέιμισον Γκριρ δήλωσε πως οι εμπορικές συμφωνίες ΗΠΑ με ΕΕ, Κίνα και άλλες χώρες θα παραμείνουν σε ισχύ παρά την ακύρωση των δασμών Τραμπ, ενώ η επικείμενη συνάντηση Τραμπ-Σι δεν θα εστιάσει στις εμπορικές διαφορές.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ επισκέπτεται την Κίνα 31 Μαρτίου - 2 Απριλίου εν μέσω εντάσεων

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα επισκεφθεί την Κίνα από 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου για κρίσιμες συνομιλίες με τον Σι Τζινπίνγκ, με το επίκεντρο στη συνέχιση της εμπορικής εκεχειρίας. Πρόκειται για μια επίσκεψη με σημαντικό συμβολισμό.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ σύντομα αποφασίζει για νέες αποστολές όπλων στην Ταϊβάν

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως θα αποφασίσει σύντομα για νέες παραδόσεις όπλων στην Ταϊβάν, προκαλώντας την οργή της Κίνας. Παρά τη μη επίσημη αναγνώριση, η Ουάσιγκτον παραμένει ο βασικός σύμμαχος και προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν.