ΓΔ: 2102.36 -0.26% Τζίρος: 68.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:06:37
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
Η φωτογραφία απεικονίζει το κεντρικό κτήριο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες με το χαρακτηριστικό λογότυπο.

ΝΑΤΟ: Συμφωνία-ορόσημο για ενίσχυση άμυνας και αύξηση εξοπλισμών

Το ΝΑΤΟ ενέκρινε την πιο φιλόδοξη στρατιωτική ενίσχυση από τον Ψυχρό Πόλεμο, με έμφαση στην αεράμυνα και ενόψει αυξημένων αμυντικών δαπανών στη σύνοδο Ιουνίου.

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ ενέκριναν την πιο φιλόδοξη στρατιωτική ενίσχυση της Συμμαχίας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, εν όψει της συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί αργότερα τον Ιούνιο.

 Οι σύμμαχοι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να υιοθετήσουν επίσημα νέους αποκαλούμενους «στόχους ικανοτήτων», δηλαδή εμπιστευτικούς καταλόγους με στρατιωτικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό που κάθε χώρα-μέλος πρέπει να διαθέσει για τις ανάγκες της συλλογικής άμυνας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, τα νέα σχέδια περιλαμβάνουν εντυπωσιακή αύξηση – έως και πενταπλάσια – της ικανότητας συστημάτων αεράμυνας εδάφους, με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασπίδας έναντι αεροπορικών απειλών. 

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί τμήμα της στρατηγικής ενίσχυσης της αποτροπής του ΝΑΤΟ, καθώς εντείνεται η ανησυχία για τη ρωσική επιθετικότητα και τη συνολική αστάθεια του διεθνούς περιβάλλοντος ασφαλείας.

Παράλληλα, οι ηγέτες της Συμμαχίας πλησιάζουν σε συμφωνία για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, σε μια προσπάθεια διασφάλισης της ετοιμότητας και της αποτροπής έναντι μελλοντικών προκλήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εγγυήσεις ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ στην Ουκρανία χωρίς ένταξη

Οι ΗΠΑ προσέφεραν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας παρόμοιες με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, χωρίς όμως ένταξη στη Συμμαχία, σύμφωνα με πηγές του Reuters και του AFP. Την πρόταση επιβεβαίωσε και η Τζόρτζια Μελόνι.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε: Βέβαιος πως οι ΗΠΑ θα αποκαταστήσουν την ειρήνη στην Ευρώπη

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε βέβαιος πως οι αμερικανικές προσπάθειες θα φέρουν ειρήνη στην Ευρώπη, πριν από τη συνάντηση του απεσταλμένου Τραμπ και του Πούτιν στη Μόσχα, παρουσία Κούσνερ και Γουίτκοφ.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Ανεύθυνες οι δηλώσεις ΝΑΤΟ για προληπτικό πλήγμα, κίνδυνος κλιμάκωσης

Η Ρωσία καταδίκασε ως «εξαιρετικά ανεύθυνες» τις δηλώσεις ανώτατου αξιωματικού του ΝΑΤΟ περί προληπτικού πλήγματος, προειδοποιώντας ότι τέτοιες τοποθετήσεις εντείνουν την ένταση και υπονομεύουν λύσεις.
Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Καμία αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία από την Ελλάδα

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε στη Βουλή ότι η Ελλάδα δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, απαντώντας στον Κυριάκο Βελόπουλο, και υπερασπίστηκε την ενεργειακή και φορολογική πολιτική της κυβέρνησης.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Τέως πρόεδρος Φινλανδίας: Απαραίτητος ο διάλογος Ευρωπαίων με Πούτιν

Ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να συνομιλήσουν απευθείας με τον Πούτιν όπως κάνει ο Τραμπ, αντί να αρνούνται τον διάλογο, χαρακτηρίζοντας αυτή τη στάση παράλογη.