ΓΔ: 2370.13 1.00% Τζίρος: 436.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:35
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
Η φωτογραφία απεικονίζει το κεντρικό κτήριο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες με το χαρακτηριστικό λογότυπο.

ΝΑΤΟ: Συμφωνία-ορόσημο για ενίσχυση άμυνας και αύξηση εξοπλισμών

Το ΝΑΤΟ ενέκρινε την πιο φιλόδοξη στρατιωτική ενίσχυση από τον Ψυχρό Πόλεμο, με έμφαση στην αεράμυνα και ενόψει αυξημένων αμυντικών δαπανών στη σύνοδο Ιουνίου.

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ ενέκριναν την πιο φιλόδοξη στρατιωτική ενίσχυση της Συμμαχίας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, εν όψει της συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί αργότερα τον Ιούνιο.

 Οι σύμμαχοι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να υιοθετήσουν επίσημα νέους αποκαλούμενους «στόχους ικανοτήτων», δηλαδή εμπιστευτικούς καταλόγους με στρατιωτικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό που κάθε χώρα-μέλος πρέπει να διαθέσει για τις ανάγκες της συλλογικής άμυνας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, τα νέα σχέδια περιλαμβάνουν εντυπωσιακή αύξηση – έως και πενταπλάσια – της ικανότητας συστημάτων αεράμυνας εδάφους, με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασπίδας έναντι αεροπορικών απειλών. 

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί τμήμα της στρατηγικής ενίσχυσης της αποτροπής του ΝΑΤΟ, καθώς εντείνεται η ανησυχία για τη ρωσική επιθετικότητα και τη συνολική αστάθεια του διεθνούς περιβάλλοντος ασφαλείας.

Παράλληλα, οι ηγέτες της Συμμαχίας πλησιάζουν σε συμφωνία για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, σε μια προσπάθεια διασφάλισης της ετοιμότητας και της αποτροπής έναντι μελλοντικών προκλήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εγγυήσεις ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ στην Ουκρανία χωρίς ένταξη

Οι ΗΠΑ προσέφεραν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας παρόμοιες με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, χωρίς όμως ένταξη στη Συμμαχία, σύμφωνα με πηγές του Reuters και του AFP. Την πρόταση επιβεβαίωσε και η Τζόρτζια Μελόνι.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίκεντρο οι ελληνοαμερικανικές αμυντικές σχέσεις στις συναντήσεις Δένδια

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια στην Ουάσιγκτον με αξιωματούχους των ΗΠΑ βρίσκονται η ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία, η καινοτομία, ο στρατηγικός διάλογος και οι περιφερειακές προκλήσεις ασφαλείας.
Ελλάδα, Κύπρος, ΗΠΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα, Κύπρος και ΗΠΑ εξετάζουν στρατηγική συνεργασία σε ενέργεια και άμυνα

Ελλάδα, Κύπρος και ΗΠΑ εξετάζουν την εμβάθυνση της στρατηγικής τους συνεργασίας σε ενέργεια και άμυνα στο 7ο Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσινγκτον (2-3 Φεβρουαρίου), με επίκεντρο τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Σχέδιο για «αυτοματοποιημένη ζώνη» άμυνας στα σύνορα με Ρωσία

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει εντός δύο ετών να ενισχύσει την άμυνά του στα σύνορα με τη Ρωσία, δημιουργώντας αυτοματοποιημένη ζώνη με αισθητήρες, οπλισμένα drones, ρομπότ και συστήματα άμυνας χωρίς στρατιώτες, σύμφωνα με Γερμανό αξιωματικό.
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Πλήρης πρόσβαση» ΗΠΑ στη Γροιλανδία με συμφωνία ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πλήρη πρόσβαση των ΗΠΑ στη Γροιλανδία μέσω NATO, αποκλείοντας βία ή νέους δασμούς στην Ευρώπη. Δανία τονίζει πως διατηρεί την κυριαρχία της, ενώ η Κάλας δηλώνει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ έχουν πληγεί πρόσφατα.