ΓΔ: 2600.11 -0.65% Τζίρος: 169.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:21:37
Γιώργος Αυτιάς ομιλία
Φωτογραφία Γιώργος Αυτιάς Ευρωβουλή

Αυτιάς: Αδιανόητη η τουρκική συμμετοχή σε προγράμματα άμυνας

Ο Γιώργος Αυτιάς ζητά από την Κομισιόν τον αποκλεισμό της Τουρκίας από αμυντικά προγράμματα της ΕΕ, επικαλούμενος συνεχιζόμενες απειλές κατά της Ελλάδας.

Με αιχμηρή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Γιώργος Αυτιάς ζητά εξηγήσεις για τη συμμετοχή της Τουρκίας στη χρηματοδότηση της Κοινής Άμυνας της ΕΕ, παρά τις συνεχιζόμενες απειλές της κατά της Ελλάδας.


Η παρέμβαση Αυτιά, ως μέλους της Οικονομικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, απευθύνεται στον Επίτροπο Άμυνας Άντριους Κούμπιλους, στο πλαίσιο του νέου κανονισμού SAFE. Ο ευρωβουλευτής χαρακτηρίζει τη συμμετοχή της Τουρκίας «αδιανόητη», καθώς απειλεί την εδαφική ακεραιότητα κράτους μέλους.


Ο Γ. Αυτιάς τονίζει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να διατηρεί το casus belli. Επισημαίνει ακόμη τη δήλωση του Νίκου Δένδια για την ανάγκη κοινής αντίληψης απειλής στην Ευρώπη, αλλά και την υπενθύμιση του Νίκου Χατζηνικολάου για το άρθρο 42.7 της Συνθήκης της ΕΕ περί υποχρέωσης άμεσης συνδρομής.


Ο ευρωβουλευτής ρωτά ευθέως την Επιτροπή:

  1. Πώς μπορεί να επιτρέπεται η τουρκική συμμετοχή σε ευρωπαϊκή αμυντική χρηματοδότηση;

  2. Θα ζητηθεί διακοπή της εταιρικής σχέσης αν δεν αρθούν οι απειλές;

  3. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η ΕΕ σε περίπτωση νέων απειλών;

Η παρέμβαση Αυτιά έρχεται σε μια συγκυρία όπου η ευρωπαϊκή συνοχή και αξιοπιστία δοκιμάζεται από στρατηγικές προκλήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μανώλης Κεφαλογιάννης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν για τις δηλώσεις του Τούρκου Υπ. Άμυνας

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Μ. Κεφαλογιάννης, με αφορμή δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΘΑ Γκιουλέρ που αμφισβητούν κυριαρχία και δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Κτίριο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Αυτιά στην Κομισιόν: Οι τουρκικές απειλές και τα κοινοτικά κονδύλια

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Αυτιάς, φέρνει στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου το ζήτημα των τουρκικών απειλών και ζητά στην επιστολή του την ενεργοποίηση περικοπής κονδυλίων προς χώρες που απειλούν κράτη-μέλη της ΕΕ.
Γιώργος Αυτιάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Αυτιά σε Κομισιόν για διακοπή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στην Τουρκία

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Γιώργος Αυτιάς, υπέβαλε ερώτηση στην Κομισιόν για τις τουρκικές εξαγγελίες θαλάσσιων πάρκων, ζητώντας αναστολή χρηματοδότησης προς την Τουρκία.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Δεν αποκτά η Τουρκία δικαιώματα με μονομερείς ενέργειες

Η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε ότι οι τουρκικές ανακηρύξεις «εθνικών θαλάσσιων πάρκων» πέρα από τα χωρικά τους ύδατα είναι παράνομες, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και δεν αναγνωρίζονται από το Διεθνές Δίκαιο.
Ελληνική και ευρωπαϊκή σημαία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα έλαβε 118,2 εκατ. ευρώ από το αμυντικό μέσο SAFE

Η Ελλάδα έλαβε την πρώτη δόση 118,3 εκατ. ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFE για επενδύσεις στην άμυνα. Το ποσό αντιστοιχεί στο 15% της συνολικής χρηματοδότησης, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων.
Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, καταστροφή το να μη μιλάμε με την Τουρκία

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης διεμήνυσε ότι το casus belli δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τόνισε πως η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις, με ισχυρή θέση, ενίσχυση εξοπλισμών και ενεργό ρόλο σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.