ΓΔ: 2146.43 0.39% Τζίρος: 173.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:54:41
Άγκελα Μέρκελ
Η Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια ευρωπαϊκής συνόδου με φόντο σημαίες της ΕΕ.

Μέρκελ: Οι μονομερείς ενέργειες απειλούν Σένγκεν και ελευθερία μετακίνησης

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι μονομερείς πρακτικές στο μεταναστευτικό απειλούν τη Σένγκεν και την ενότητα της Ευρώπης.

Για τον κίνδυνο «να καταστραφεί» η Ευρώπη λόγω των μονομερών πολιτικών μεμονωμένων κρατών - μελών στο μεταναστευτικό προειδοποίησε η πρώην καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, επικρίνοντας εμμέσως την πολιτική των εντατικοποιημένων συνοριακών ελέγχων που επέβαλε η κυβέρνηση του Φρίντριχ Μερτς.

«Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να καταπολεμήσουμε οριστικά την παράνομη μετανάστευση στα γερμανοαυστριακά ή στα γερμανοπολωνικά σύνορα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε εκδήλωση για το βιβλίο της που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Νόι-Ουλμ της Βαυαρίας.

 Ερωτώμενη σχετικά με τα μέτρα της νέας κυβέρνησης, η πρώην καγκελάριος τόνισε ότι πάντα υποστήριζε τις ευρωπαϊκές λύσεις και προέταξε την ανάγκη καλύτερης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

«Οι μονομερείς ενέργειες μεμονωμένων κρατών θα μπορούσαν να κοστίσουν στην Σένγκεν και στην ελευθερία μετακίνησης στην Ευρώπη.

 Πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις εντός ΕΕ. Διαφορετικά μπορεί να δούμε την Ευρώπη να καταστρέφεται και δεν θα ήθελα να το ζήσω αυτό», ανέφερε καταχειροκροτούμενη.

Αντιδράσεις ήρθαν και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Γκαμπριέλε Μπίσοφ να δηλώνει στο περιοδικό Der Spiegel ότι «οι πρώτες συνέπειες των συνοριακών ελέγχων του (υπουργού Εσωτερικών) Αλεξάντερ Ντόμπριντ είναι κυκλοφοριακή συμφόρηση, εκνευρισμός και καθυστερήσεις και ένα καταστροφικό μήνυμα στους μετακινούμενους διασυνοριακά».

Επιφυλάξεις για τον τρόπο άσκησης των ελέγχων στα σύνορα εξέφρασε την ίδια ώρα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Καταπολέμησης των Διακρίσεων, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να ελέγχονται άτομα τα οποία είτε λόγω εμφάνισης είτε λόγω ονόματος παραπέμπουν σε χώρες προέλευσης μεταναστών. 

Σε ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο Επίτροπος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Ούλι Γκρετς δήλωσε ότι λαμβάνει παράπονα για ανάλογες διακρίσεις, αλλά απέρριψε την υπόθεση ότι ασκείται τέτοια πολιτική. 

«Δεν είναι εύκολο να γενικεύουμε με τέτοιες υποθέσεις. Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το ζήτημα είναι υπαρκτό (…) Από τη μία πλευρά, η αποστολή μας είναι ο έλεγχος της παράνομης μετανάστευσης στην Γερμανία και ταυτόχρονα, η ομοσπονδιακή αστυνομία μου λέει ότι, εάν ελέγξουμε κάποιον με διαφορετικό χρώμα δέρματος, θα μπούμε σε μπελάδες», τόνισε ο Επίτροπος και διαβεβαίωσε ότι «ελέγχονται όλοι, ανεξαρτήτως εμφάνισης, χρώματος δέρματος ή θρησκεύματος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Γερμανίας Φινλανδίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βερολίνο: Ανοιχτά τα Στενά ζητά η Γερμανία, χωρίς συμμετοχή σε πόλεμο

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ τόνισε ότι η Γερμανία επιθυμεί ανοιχτά τα Στενά του Χορμούζ αλλά δεν θα συμμετάσχει σε σύγκρουση. Για ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα χρειάζεται νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας και συνεργασία με Ιράν και κράτη του Κόλπου.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Η Ιταλία δεν είναι σε πόλεμο, συντονισμός με Γαλλία-Γερμανία-ΗΒ

Η Ιταλία δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε πόλεμο, τόνισε η Τζόρτζια Μελόνι, επισημαίνοντας τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση και στήριξη στους Ιταλούς στη Μέση Ανατολή, ενώ συντονίζεται με Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία για διπλωματική λύση.
Αλεξάντερ Ντόμπριντ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Αμετάβλητη η κατάσταση ασφάλειας, δηλώνει ο Ντόμπριντ

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, τόνισε πως η απειλή στη Γερμανία παραμένει «αφηρημένα υψηλή» μετά την επίθεση κατά του Ιράν, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για επιθέσεις, ενώ η κατάσταση παρακολουθείται στενά.
Επίθεση με αυτοκίνητο Μαγδεμβούργο
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη υπόπτου στη Γερμανία για τη δολοφονία φιλορώσου Ουκρανού στην Ισπανία

Συνελήφθη στη Γερμανία ο φερόμενος δράστης της δολοφονίας του φιλορώσου πρώην Ουκρανού βουλευτή Άντριι Πόρτνοφ, ο οποίος σκοτώθηκε έξω από σχολείο της Μαδρίτης τον Μάιο 2025. Οι έρευνες συνεχίζονται, ανακοίνωσε η ισπανική αστυνομία.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 30 ηγέτες επιβεβαίωσαν στήριξη στην Ουκρανία σε τηλεδιάσκεψη

Σε τηλεδιάσκεψη κορυφής για το Ουκρανικό, άνω των 30 ηγετών εξέφρασαν πλήρη στήριξη σε Ζελένσκι και Ουκρανία, ζήτησαν δίκαιη ειρήνη και κάλεσαν τη Ρωσία για ουσιαστική διαπραγμάτευση και κατάπαυση πυρός χωρίς όρους.