ΓΔ: 2267.54 -0.27% Τζίρος: 228.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:49:31
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος
Σιλουέτα στρατιωτικού ντρόουν κατά το ηλιοβασίλεμα πάνω από βουνά της Υεμένης.

Συνεχίζεται η ουκρανική αντεπίθεση με νέα επιδρομή drones στη Ρωσία

Η Ουκρανία επιδρομές με drones στο ρωσικό έδαφος, βάζοντας στο στόχαστρο ιδίως τη Μόσχα και προκαλώντας την αναστολή λειτουργίας κάπου δέκα αεροδρομίων.

Η Ουκρανία εξαπέλυσε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη εκτενείς επιδρομές με drones στο ρωσικό έδαφος, βάζοντας στο στόχαστρο ιδίως τη Μόσχα και προκαλώντας την αναστολή λειτουργίας κάπου δέκα αεροδρομίων, ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές, τρεις ημέρες πριν από τις τελετές μνήμης για την 80ή επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

Ενώ στη ρωσική πρωτεύουσα θα οργανωθούν την Παρασκευή τελετές και μεγάλη στρατιωτική παρέλαση υπό το βλέμμα του του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και περίπου είκοσι ξένων ηγετών, ο δήμαρχος της Μόσχας, ο Σεργκέι Σαμπιάνιν, ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 19 drones, που κατευθύνονταν στην πόλη από διάφορες κατευθύνσεις, αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα.

Διευκρίνισε πως συντρίμμια κατέπεσαν ιδίως σε λεωφόρο νότια της Μόσχας, διαβεβαιώνοντας πως δεν έχουν καταγραφεί θύματα ως αυτό το στάδιο.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν οπτικό υλικό που δείχνει πολυκατοικία μαυρισμένη από τους καπνούς πυρκαγιάς και ραγισμένη βιτρίνα καταστήματος.

Τα τέσσερα αεροδρόμια που εξυπηρετούν τη ρωσική πρωτεύουσα, τα Σερεμέτιεβα, Νταμαντιένταβα, Βνούκαβα και Ζουκόφσκι, χρειάστηκε να αναστείλουν για ώρες τη λειτουργία τους τη νύχτα, κάποια κλείνοντας εντελώς τους διαδρόμους, με απόφαση της ρωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας Rosaviatsia.

Ομοίως πολλά άλλα ρωσικά αεροδρόμια, ειδικά σε μεγάλες πόλεις που βρέχονται από τον Βόλγα — Νίζνι Νόβγκραντ, Σαμάρα, Σαράταφ, Βολγκαγκράντ...

Αυτή η τελευταία πόλη δεν είναι παρά το πάλαι ποτέ Στάλινγκραντ, το θέατρο αυτής που ειδικοί χαρακτηρίζουν την πιο φονική μάχη στην Ιστορία, με κατάληξη την ήττα της ναζιστικής 6ης στρατιάς (1942-1943). Η μάχη αυτή θεωρείται πώς υπήρξε καμπή για την πορεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι περιφερειάρχες στις νότιες ρωσικές περιφέρειες Βαρόνεζ και Πιένζα ανακοίνωσαν πως αναχαιτίστηκαν αντίστοιχα 18 και 10 ουκρανικά drones χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Στην παραμεθόρια περιφέρεια Κουρσκ, ουκρανική επιδρομή τραυμάτισε δυο εφήβους 14 και 17 ετών και προκάλεσε διακοπές της ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης της Αλεξάντρ Χινστάιν.

Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Δευτέρα ανακοινώθηκε πως στοιχεία της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν τέσσερα ουκρανικά drones που κινούνταν προς τη Μόσχα χωρίς να αναφερθούν θύματα ή ζημιές.

Η ρωσική πρωτεύουσα έχει γίνει επανειλημμένα στόχος ουκρανικών επιχειρήσεων του είδους, που πάντως παραμένουν γενικά σπάνιες, με τη ζωή να δίνεται η εντύπωση πως παραμένει σχεδόν φυσιολογική, παρά τον πόλεμο που συνεχίζει να μαίνεται από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια.

Στην ουκρανική πλευρά, νέα ρωσική επιδρομή με drones στην περιφέρεια της Οδησσού (νότια) στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έναν άνθρωπο, γνωστοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες ο περιφερειάρχης Όλεχ Κίπερ.

Η Μόσχα έχει αναγγείλει μονομερώς τριήμερη κατάπαυση του πυρός, από την 8η ως τη 10η Μαΐου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο.

Η Ουκρανία, που χαρακτήρισε «απόπειρα χειραγώγησης» την ανακοίνωση αυτή, παραμένει ασαφές αν θα την τηρήσει.

Χθες, σε πλήγματα drones εφόρμησης που αντάλλαξαν οι ουκρανικές και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοινώθηκε πως έχασαν τη ζωή τους όχι λιγότεροι από έξι άμαχοι, τρεις στη Ρωσία (στην περιφέρεια Κουρσκ), ισάριθμοι στην Ουκρανία (στις περιφέρειες Σούμι και Ντονέτσκ).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΥΑ: Ουκρανικά drones χτύπησαν βιομηχανική ζώνη στην Ουντμουρτία

Ουκρανικά drones εκτέλεσαν επίθεση σε εγκατάσταση στην Ουντμουρτία, προκαλώντας ζημιές και τραυματισμούς, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη. Ο στόχος φέρεται να ήταν εργοστάσιο κατασκευής ρωσικών πυραύλων στη Βότκινσκ.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα: Καταρρίψαμε 113 ουκρανικά drones, φωτιά σε διυλιστήριο

Η Ρωσία ανακοίνωσε την καταστροφή 113 ουκρανικών drones τη νύχτα, με ένα να προκαλεί φωτιά σε διυλιστήριο στη βορειοδυτική χώρα. Οι πρόσφατες δύσκολες συνομιλίες στη Γενεύη μεταξύ Μόσχας, Κιέβου και Ουάσινγκτον δεν έφεραν πρόοδο.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones χτύπησαν εννέα ρωσικά διυλιστήρια μέσα στο 2024

Από την αρχή του έτους, ουκρανικά drones έπληξαν εννέα ρωσικά διυλιστήρια, δήλωσε ο διοικητής των drone του Κιέβου. Συνολικά, 240 εγκαταστάσεις στη Ρωσία και τα κατεχόμενα επλήγησαν, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Μπρόβντι.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία εκτόξευσε πάνω από 400 drones και πυραύλους κατά της Ουκρανίας

Η Ρωσία εξαπέλυσε 396 drones και 29 πυραύλους κατά της Ουκρανίας τη νύχτα, με την Ουκρανία να καταρρίπτει τα περισσότερα. Επίθεση στην Οδησσό προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ενεργειακές υποδομές, σύμφωνα με την DTEK.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία ανακοίνωσε καταστροφή άνω των 150 ουκρανικών drones τη νύχτα

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε 151 ουκρανικά drones κυρίως σε Κριμαία και Μαύρη Θάλασσα, λίγο πριν επαναληφθούν οι συνομιλίες στη Γενεύη. Πυρκαγιά ξέσπασε σε διυλιστήριο στην Κρασναντάρ χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.
Drone πάνω από θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση ουκρανικών drones στο ρωσικό λιμάνι Ταμάν με ζημιές σε υποδομές

Το λιμάνι Ταμάν στη Ρωσία δέχθηκε επίθεση από ουκρανικά drones, με εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές και πυρκαγιά, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βενιαμίν Κοντράτιεφ. Δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για θύματα ή το μέγεθος των ζημιών.