ΓΔ: 2613.73 -0.03% Τζίρος: 242.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
σημαία Ρουμανίας

Ρουμανία: Πιέσεις στον πρωθυπουργό Τσολάκου μετά την επικράτηση ακροδεξιάς

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Μαρσέλ Τσολάκου, δέχεται αυξημένη πίεση να παραιτηθεί, μετά τη νίκη του ακροδεξιού αντιπάλου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσολάκου μετά τη νίκη του ακροδεξιού ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο οποίος κέρδισε τον πρώτο γύρο των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών, εντείνοντας την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα, έγινε σήμερα αποδέκτης πολλαπλών εκκλήσεων να υποβάλει την παραίτησή του.

Ο Τσολάκου δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από το αριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τη φιλοδυτική κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο σκληροπυρηνικός δεξιός ευρωσκεπτικιστής Τζόρτζε Σιμιόν που σημείωσε σαρωτική νίκη στον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας περίπου το 41% των ψήφων, θα αντιμετωπίσει στις 18 Μαΐου στον δεύτερο γύρο τον δήμαρχο του Βουκουρεστίου Νικουσόρ Νταν, έναν ανεξάρτητο κεντρώο.

 Ο υποψήφιος του κυβερνώντος συνασπισμού Κριν Αντονέσκου ήρθε τρίτος.

Η νίκη του Σιμιόν μπορεί να οδηγήσει τη Ρουμανία στην απομόνωση, να περιορίσει τις ιδιωτικές επενδύσεις και να αποσταθεροποιήσει την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, στην οποία το Βουκουρέστι παίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της υλικοτεχνικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, λένε πολιτικοί παρατηρητές.

Θα διευρύνει επίσης την ομάδα των ευρωσκεπτικιστών ηγετών στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήδη περιλαμβάνει τους πρωθυπουργούς της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας σε μία περίοδο που η Ευρώπη προσπαθεί να διαμορφώσει την δική της απάντηση στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Αρκετά μέλη του κυβερνώντος συνασπισμού που απαρτίζεται από το Φιλελεύθερο και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, δήλωσαν ότι η κυβέρνηση δεν είναι πλέον βιώσιμη.

«Είναι πολύ σαφές ότι πρέπει να υπάρξει μία κυβέρνηση χωρίς τον Μαρσέλ Τσολάκου επειδή δεν έχει πλέον τη νομιμότητα», δήλωσε στους δημοσιογράφους έξω από τα γραφεία του κόμματος των Φιλελευθέρων, ο βουλευτής και ανώτερο στέλεχός του, Ρόμπερτ Σιγιατράου.

Οι αξιωματούχοι του συνασπισμού αναμένεται να συναντηθούν αργότερα σήμερα.

Ο Τσολάκου απέρριψε την ιδέα να παραιτηθεί όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους το βράδυ της Κυριακής.

«Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση», δήλωσε ο Κριστιάν Πιρβουλέσκου, πολιτικός επιστήμονας. «Ακόμη και αν αυτός ο συνασπισμός συνεχίσει, δεν θα συνεχίσει για πολύ και ο κίνδυνος ρήξεων στο εσωτερικό των δύο κομμάτων είναι πολύ μεγάλος».

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου υπογραμμίζει την υποβόσκουσα οργή μεγάλων τμημάτων του ρουμανικού εκλογικού σώματος για το υψηλό κόστος διαβίωσης και τις ανησυχίες για την ασφάλεια.

Ο χθεσινός πρώτος γύρος των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών πραγματοποιήθηκε πέντε μήνες μετά την πρώτη απόπειρα διεξαγωγής των εκλογών που ακυρώθηκε λόγω της φερόμενης ρωσικής παρέμβασης υπέρ του ακροδεξιού επικρατέστερου Καλίν Τζορτζέσκου, στον οποίο απαγορεύτηκε να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Ο Σιμιόν δήλωσε ότι θα μπορούσε να διορίσει πρωθυπουργό τον Τζορτζέσκου σε περίπτωση νίκης του.

Τα ρουμανικά διεθνή ομόλογα σε δολάρια σημείωσαν πτώση, με τις μεγαλύτερες απώλειες να δέχονται τα ομόλογα με τις μεγαλύτερες διάρκειες.

 Τα ομόλογα λήξης το 2053 υποχώρησαν περισσότερο από 3 σεντς και η τελευταία προσφορά διαμορφώθηκε στα 91,84 σεντς του δολαρίου, ενώ τα ομόλογα λήξης το 2051 έχασαν περισσότερο από 2 σεντς.

Τα τοπικά ομόλογα σημείωσαν επίσης πτώση στην τιμή τους, με την απόδοση του 10ετούς τοπικού ομολόγου να εκτοξεύεται στο 8,0%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον μηνών.

«Κατά την άποψή μας τόσο ο Σιμιόν όσο και ο Νταν θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποιου είδους πολιτική αστάθεια.

Κατά την άποψή μας, τόσο ο Σιμιόν όσο και ο Νταν θα επιφέρουν κάποια πολιτική αστάθεια, καθώς κανένας από τους δύο δεν συνδέεται με την τρέχουσα πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan σε σημερινές τους επισημάνσεις. Ο πολιτικός κίνδυνος έχει αυξηθεί «σημαντικά», πρόσθεσαν.

«Ενώ ο Σιμιόν μπορεί να είναι ρεαλιστής, αν εφαρμοστεί το σχέδιο Τζορτζέσκου, τότε οι αγορές είναι απίθανο να αντιδράσουν θετικά», αναφέρεται στις επισημάνσεις τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ανεδαφική η δήλωση Τσίπρα περί σύγκρουσης με συμφέροντα

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολίασε τη συνέντευξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον για αντιγραφή των προτάσεών του και ταύτιση με ΝΔ σε καίρια θέματα. Αμφισβήτησε τη δέσμευσή του για διαφάνεια και τον χαρακτήρισε "συμβιβασμένο Μαδούρο".
Πινακίδα Εργατικό Κόμμα Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Προβάδισμα Εργατικών στις δημοσκοπήσεις μετά την άνοδο Μπέρναμ

Σύμφωνα με τρία γκάλοπ, το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία με νέο ηγέτη τον Άντι Μπέρναμ ξεπέρασε το λαϊκιστικό Reform του Φάρατζ στις δημοσκοπήσεις μετά από πτώση τον Ιούνιο, σημειώνοντας πλέον 26% έναντι 24% του Reform.
Κώστας Τσουκαλάς στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Μετεξεταστέος ο πρωθυπουργός στα οικονομικά, άριστος στις αλχημείες

Ο Κώστας Τσουκαλάς επικρίνει τον πρωθυπουργό για τις προτεραιότητές του, συγκρίνοντας την απόρριψη προτάσεων στήριξης νέων με σπατάλες για πανεπιστημιακά μέτρα, και μιλά για σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ με ευθύνη της κυβέρνησης.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Ιστιαία: Στήριξη σε βόρεια Εύβοια και κάλπες την άνοιξη 2027

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, όπου αναδείχθηκε η πρώτη μονάδα αιμοκάθαρσης σε τέτοια δομή. Τόνισε τις αναπτυξιακές προοπτικές της βόρειας Εύβοιας και κάλεσε ετοιμότητα ενόψει εκλογών 2027.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Επταετία χαμένων ευκαιριών, να έρθει η πολιτική αλλαγή

Ο Κώστας Τσουκαλάς, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ασκεί έντονη κριτική στον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για επταετία χαμένων ευκαιριών, αύξηση ανισοτήτων και ωφελιμισμό υπέρ των λίγων, παρά την προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης.