ΓΔ: 2005.45 -0.91% Τζίρος: 124.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:54:33
Γερμανικό Κοινοβούλιο
Το Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, έδρα της γερμανικής Βουλής, με εμφανή την περίφημη γυάλινη θόλο.

Με Μερτς καγκελάριο συμφωνία για την νέα κυβέρνηση το CDU/CSU και το SPD

Η CDU/CSU και το SPD υπέγραψαν την συμφωνία τους για την κυβέρνηση, καθιστώντας επίσημο τον νέο εθνικό συνασπισμό υπό τον ηγέτη του CDU, Φρίντριχ Μερτς.

Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) υπέγραψαν νωρίτερα σήμερα την προγραμματική συμφωνία τους, ανοίγοντας και τυπικά τον δρόμο για τον σχηματισμό του νέου ομοσπονδιακού κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος υποσχέθηκε «συστηματική και δυναμική εργασία από την πρώτη μέρα».

«Η συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα μαρτυρά ακριβώς αυτή τη βούληση για σοβαρή, επικεντρωμένη και με επίγνωση των προβλημάτων συνεργασία», δήλωσε ο κ. Μερτς, ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί καγκελάριος αύριο από την Bundestag.

 «Γνωρίζουμε ότι είναι ιστορική μας υποχρέωση να οδηγήσουμε αυτόν τον συνασπισμό στην επιτυχία. Είμαστε από κοινού αποφασισμένοι να το πράξουμε. Η κυβερνητική ομάδα είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τώρα ακριβώς αυτό το σχέδιο, με βασική προτεραιότητα να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο για τη Γερμανία», πρόσθεσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

Νωρίτερα το SPD ανακοίνωσε τις επιλογές του για τη στελέχωση των υπουργείων που του αναλογούν στη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με τον αρχηγό του κόμματος Λαρς Κλινγκμπάιλ να αναλαμβάνει τη θέση του αντικαγκελάριου και το υπουργείο Οικονομικών και τον Μπόρις Πιστόριους να παραμένει στο υπουργείο 'Άμυνας.

 Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνει η μέχρι πρότινος πρόεδρος της Bundestag Μπέρμπελ Μπας, το υπουργείο Δικαιοσύνης η Στεφανί Χούμπιγκ, το υπουργείο Περιβάλλοντος ο Κάρστεν Σνάιντερ, το υπουργείο Στέγης και Οικοδομής η Βερένα Χούμπερτς και το υπουργείο Αναπτυξιακής Συνεργασίας η Ρέεμ Αλαμπαλί-Ραντοβάν, πρώην εντεταλμένη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες, πρόσφυγας η ίδια και η οικογένειά της από το Ιράκ και τη Ρωσία.

Σήμερα είναι επίσης η τελευταία ημέρα του Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία. Ο απερχόμενος καγκελάριος προήδρευσε νωρίτερα του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου της θητείας του, ενώ το απόγευμα αναμένεται να λάβει μέρος στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD. 

Το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη επίσημη τελετή αποχώρησής του, ο «Μεγάλος Αποχαιρετισμός», στο προαύλιο του υπουργείου Άμυνας. 

Ειδικό άγημα θα αποδώσει τιμές στον Όλαφ Σολτς, ενώ η μπάντα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων θα παίξει -σύμφωνα με την επιθυμία του κ. Σολτς- το «In my life» των Beatles, το δεύτερο από τα Βρανδεμβούργια Κονσέρτα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, σε μια ευθεία αναφορά στον τόπο κατοικίας του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού και το «Respect» της Αρίθα Φράνκλιν.

Ο κ. Σολτς έχει ήδη αδειάσει το γραφείο του στην καγκελαρία από τα προσωπικά του αντικείμενα. «Ήταν πολλά τα πακέτα, αλλά ο νέος καγκελάριος θα μπορεί να εγκατασταθεί σε ένα πολύ τακτοποιημένο γραφείο», δήλωσε σχετικά ο -επίσης απερχόμενος- κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ

Η επίσημη τελετή παράδοσης - παραλαβής του γραφείου του καγκελαρίου θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα, μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς και την ορκωμοσία του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σολτς, ως βουλευτής του SPD, θα ψηφίσει αύριο τον διάδοχό του στο Κοινοβούλιο.

Στην τελευταία επίσημη εμφάνισή του, σε σχολείο στο Αϊχβάλντε του Βρανδεμβούργου, αναφερόμενος στη μελλοντική απασχόλησή του, ο κ. Σολτς δήλωσε χαριτολογώντας ότι θα απέχει από «υπερβολικές» δημόσιες παρεμβάσεις. 

«Δεν θα πλουτίσω. Δεν θα ασκώ πίεση. Δεν θα είμαι συνεχώς στο ραδιόφωνο κάθε πρωί για να λέω τι κάνει λάθος η κυβέρνηση. Θέλω να συμβάλω στη διασφάλιση της συνέχισης της καλής πορείας της χώρας. Έχω τα μέσα και τις δυνατότητες να το κάνω και -αν ζήσω αρκετά- σκοπεύω να το κάνω για τα επόμενα 30 χρόνια», ανέφερε ο 66χρονος πολιτικός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίντριχ Μερτς με σμόκιν
ΔΙΕΘΝΗ

Δηλώσεις Γερμανού ΥΠΕΞ για Eurofighter πριν την επίσκεψή του στην Άγκυρα

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόχαν Βάντεφουλ, δήλωσε πως η ενίσχυση της Τουρκίας με Eurofighter εξυπηρετεί και τα γερμανικά συμφέροντα, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Kawasaki
ΔΙΕΘΝΗ

Η Kawasaki σε διαπραγματεύσεις για τους νέους κινητήρες των πυραύλων Taurus

Η ιαπωνική Kawasaki Heavy Industries συζητά τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη νέων κινητήρων για τους γερμανικούς πυραύλους Taurus, σε μια κίνηση που σηματοδοτεί αλλαγή στην αμυντική πολιτική της Ιαπωνίας.
Ομοσπονδιακή Βουλή Γερμανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Διχασμένος ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία για τη θητεία

Ο νέος νόμος για τη στρατιωτική θητεία αποσύρθηκε αιφνιδιαστικά από τη Bundestag λόγω διαφωνιών στον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ ακυρώθηκε και η συνέντευξη Τύπου παρουσίασης της πρότασης. Το μέλλον του νομοσχεδίου παραμένει αβέβαιο.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ ενισχύει τη συνεργασία ασφάλειας με τη Σόφια

Κατά την επίσκεψή του στη Βουλγαρία, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Βάντεφουλ χαρακτήρισε τις σχέσεις Βουλγαρίας-Γερμανίας ως στενή εταιρική σχέση στην ασφάλεια, ενώ δήλωσε υπέρ της εμβάθυνσης αμυντικής συνεργασίας και επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του ΝΑΤΟ.
Γερμανικός στρατός παρέλαση
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Προς επαναφορά και της υποχρεωτικής θητείας, λένε οι εταίροι

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία εξετάζει την επαναφορά υποχρεωτικής θητείας αν δεν επαρκούν οι εθελοντές στην Bundeswehr. Νέοι 18 ετών θα συμμετέχουν σε κλήρωση και όσοι επιλεγούν ίσως υποχρεωθούν σε θητεία τουλάχιστον 6 μηνών.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ανάπτυξη 1,3% το 2026 με ώθηση από τις δημόσιες δαπάνες

Η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 1,3% για το 2026 και 1,4% για το 2027, κυρίως λόγω επενδύσεων σε υποδομές και άμυνα. Η ανάκαμψη στηρίζεται στην εγχώρια ζήτηση και τα μέτρα στήριξης, ενώ ζητούνται ταχύτερες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.