ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Πάπας ψηφοφορία 2013
Φώτο: Shutterstock

Το σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να καθυστερήσει την εκλογή νέου Πάπα

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, μπορεί να προκύψει ουσιαστικό πρόβλημα με τους καρδινάλιους που θα λάβουν μέρος στο κονκλάβιο, και απαιτούνται άμεσες ενέργειες.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, μπορεί να προκύψει ουσιαστικό πρόβλημα με τους καρδινάλιους που θα λάβουν μέρος στο κονκλάβιο, με το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Πιο αναλυτικά, η διαπίστωση αυτή οφείλεται στο ότι το Σύνταγμα του Βατικανού φέρεται να προβλέπει, ως ανώτατο όριο συμμετεχόντων στο κάθε κονκλάβιο που πραγματοποιείται στην Καπέλα Σιξτίνα, 120 καρδινάλιους. Στην φάση αυτή, όμως, οι έχοντες δικαίωμα ψήφου, είναι 134.

Δεν υπάρχει, σε καμία περίπτωση, δυνατότητα αποκλεισμού μέρους των υψηλόβαθμων κληρικών και δεν επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί κλήρωση. Η μόνη διέξοδος, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι να μπορέσει να αλλάξει -μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα- το Αποστολικό Σύνταγμα της Αγίας Έδρας, με αύξηση τoυ αριθμού των υποψηφίων και συνάμα εκλεκτόρων. 

Δεδομένου του θανάτου του ποντίφικα, η μόνη διέξοδος φαίνεται να είναι μια απόφαση του Συμβουλίου των Καρδιναλίων ( το οποίο ασκεί, προσωρινά, την εξουσία στο Βατικανό), ώστε να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο εμπόδιο. Διαφορετικά, η όποια εκλογή του νέου αρχηγού της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα μπορούσε ακόμη και να θεωρηθεί άκυρη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πάπας Φραγκίσκος επικρίνει Τραμπ και Χάρις πως είναι «κατά της ζωής»

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή στην πτήση επιστροφής του από μια 12ήμερη περιοδεία στη νοτιοανατολική Ασία, σε σπάνια πολιτικά σχόλια, επέκρινε τις πολιτικές και των δύο υποψηφίων για τους μετανάστες και την υποστήριξη του δικαιώματος στην άμβλωση.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Σε ετοιμότητα για fake news και AI στις εκλογές

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε την ανάγκη ταυτοποίησης χρηστών στα social media χωρίς κατάργηση της ανωνυμίας, μίλησε για την αξία της επώνυμης δημοσιογραφίας, τους κινδύνους της ΤΝ και υπερασπίστηκε το κυβερνητικό έργο σε οικονομία και εργασία.
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αναστολή προξενικών υπηρεσιών στη Βραζιλία λόγω εκλογών

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν προσωρινά τις προξενικές υπηρεσίες στην πρεσβεία και τα προξενεία τους στη Βραζιλία λόγω ανησυχιών ασφαλείας, χωρίς να διευκρινιστούν περαιτέρω τα αίτια ή η σχέση με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηθεοδοσίου: Έξι πιέσεις στις ΜμΕ – Οι θέσεις του ΕΕΑ για τις εκλογές

Ο Γ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε την ανάγκη για σαφείς λύσεις στα θέματα μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών, ζητώντας θέσεις για ακρίβεια, ενέργεια και φορολογία, στη συνεδρίαση του ΕΕΑ με παρόντα τον Αλ. Τσίπρα.
Γιώργος Παπανδρέου στο συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Παπανδρέου: Υπερασπιζόμαστε το Σύνταγμα για τα παιδιά μας

Ο Γιώργος Παπανδρέου άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ για τη διαδικασία αναθεώρησης Συντάγματος, στηρίζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ και καλώντας σε συνεννόηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης για ουσιαστικές αλλαγές στα κρίσιμα άρθρα.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: «Ανακόψαμε νέες αυξήσεις και ενεργειακή ακρίβεια στη Ναυτιλία»

Ο Β. Κικίλιας τόνισε τη σημασία των μέτρων για τα ναυτιλιακά καύσιμα και τη συγκράτηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Αναφέρθηκε στη στήριξη των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια, το έργο του Λιμενικού και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.