ΓΔ: 2057.26 0.04% Τζίρος: 195.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
Σημαίες κρατών έξω από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

O OHE ζητά τερματισμό της βίας και σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο Σουδάν

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε έντονη ανησυχία για την αυξανόμενη βία και τις συγκρούσεις στην Ελ Φάσερ του Βόρειου Νταρφούρ.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με ανακοίνωση τους εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων μέσα και γύρω από την Ελ Φάσερ, στο Βόρειο Νταρφούρ».

Καταδίκασαν «με τον πιο έντονο τρόπο τις επανειλημμένες επιθέσεις» κατά της Ελ Φάσερ καθώς και κατά των καταυλισμών εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων Ζάμζαμ και 'Αμπου Σουκ, αποδίδοντας τις πρόσφατες επιθέσεις στις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Σύμφωνα με αναφορές, τονίζεται στην ανακοίνωση, οι επιθέσεις των RSF είχαν προκαλέσει «το θάνατο τουλάχιστον τετρακοσίων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και τουλάχιστον έντεκα εργαζομένων ανθρωπιστικών οργανώσεων».

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης «πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτές τις επιθέσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζοντας το ψήφισμα 2736 (2024), το Συμβούλιο επανέλαβε την απαίτησή του προς τους RSF να «τερματίσουν την πολιορκία της Ελ Φάσερ» και κάλεσε για «άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων και αποκλιμάκωση της έντασης στην Ελ Φάσερ και τα περίχωρά της».

Ακόμη, προέτρεψε όλες τις πλευρές της σύγκρουσης να «προστατεύσουν τους αμάχους και να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», καθώς και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του ψηφίσματος 2736 (2024) και της Διακήρυξης της Τζέντα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογράμμισε επίσης ότι οι RSF και «όλοι οι υπαίτιοι επιθέσεων κατά αμάχων και παραβιάσεων και καταπατήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων» πρέπει να λογοδοτήσουν.

Δίνοντας έμφαση στην προστασία των ανθρωπιστικών αποστολών, κάλεσαν όλες τις πλευρές να «σεβαστούν και να προστατεύσουν το ανθρωπιστικό προσωπικό, τις εγκαταστάσεις και τα περιουσιακά του στοιχεία», και να «επιτρέψουν και να διευκολύνουν την ασφαλή και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση εντός και σε ολόκληρο το Σουδάν», σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και τις Κατευθυντήριες Αρχές του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια, δηλαδή τις αρχές της «ανθρωπιάς, της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και της ανεξαρτησίας».

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την έναρξη της σύγκρουσης στο Σουδάν, τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν εκ νέου «βαθιά ανησυχία» για τις συνεχιζόμενες καταστροφικές συνθήκες του λαού του Σουδάν και τις επιπτώσεις στην περιοχή.

Κάλεσαν τις πλευρές «να επιδιώξουν άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών», προτρέποντας τες να συμμετάσχουν «καλόπιστα» σε πολιτικό διάλογο που θα οδηγήσει σε «μια βιώσιμη εκεχειρία και σε μια συνολική, χωρίς αποκλεισμούς και υπό την κυριότητα των Σουδανών πολιτική διαδικασία».

Ενθάρρυναν επίσης την αξιοποίηση των διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για την επίτευξη αυτών των στόχων και για την προώθηση μιας «βιώσιμης λύσης στην κρίση στο Σουδάν».

Κλείνοντας, το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε όλα τα κράτη μέλη «να αποφύγουν κάθε εξωτερική ανάμειξη που αποσκοπεί στην υποκίνηση συγκρούσεων και αστάθειας» και αντ' αυτού να στηρίξουν τις προσπάθειες για βιώσιμη ειρήνη.

Υπενθύμισαν σε όλα τα μέρη της σύγκρουσης και στα κράτη μέλη την υποχρέωση τους να τηρούν τα μέτρα εμπάργκο όπλων που θεσπίστηκαν στις παραγράφους 7 και 8 του ψηφίσματος 1556 (2004) και τα οποία επιβεβαιώθηκαν και ανανεώθηκαν με το ψήφισμα 2750 (2024).

Τα κράτη-μέλη επανεπιβεβαίωσαν τη «ισχυρή προσήλωση» τους στην «κυριαρχία, ενότητα και εδαφική ακεραιότητα του Σουδάν».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Αφγανιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Κίνδυνος σοβαρών συνεπειών για τους Αφγανούς από διακοπή επικοινωνιών

ΟΗΕ καλεί τους Ταλιμπάν να αποκαταστήσουν άμεσα το ίντερνετ και τις τηλεπικοινωνίες στο Αφγανιστάν, καθώς η διακοπή απομονώνει τη χώρα και επιδεινώνει την κρίση, απειλώντας λαό και οικονομία.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Έντονη ανησυχία για βία και εποικισμούς στη Δυτική Όχθη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε ξανά τη σοβαρή κρίση στη Γάζα και την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα, με έκθεση που επισημαίνει την επιτάχυνση των οικισμών και τις δύσκολες προοπτικές για λύση δύο κρατών.