ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία

Στο πλευρό του Τζερόμ Πάουελ η Κριστίν Λαγκάρντ μετά την επίθεση Τραμπ

Την αλληλεγγύη της στον ομόλογό της στην FED που έχει στοχοποιηθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντ. Τραμπ εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κ. Λαγκάρντ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε σήμερα την αλληλεγγύη της στον ομόλογό της στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νομισματική πολιτική της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

«Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον αξιότιμο συνάδελφό μου Τζερόμ Πάουελ», δήλωσε σε δημοσιογράφους η Λαγκάρντ. «Έχουμε ισχυρή και σταθερή σχέση μεταξύ των κεντρικών τραπεζών (...) η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη μιας σταθερής χρηματοοικονομικής υποδομής που εγγυάται τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα, ο Τραμπ καταφέρθηκε και πάλι εναντίον του προέδρου της Fed, για τον οποίο είπε πως είναι «πολύ αργός» στη μείωση των επιτοκίων. «Είναι παραπάνω από χρόνος για να τελειώσει η θητεία του Πάουελ», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social, ενώ η δεύτερη θητεία του Πάουελ ως επικεφαλής της Fed πρόκειται να ολοκληρωθεί το Μάιο του 2026.

Ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης είχε ήδη καλέσει στις 4 Απριλίου τον Πάουελ να μειώσει τα επιτόκια, εκτιμώντας τότε ότι θα ήταν «η τέλεια στιγμή» για κάτι τέτοιο. Η Fed έχει διατηρήσει από την αρχή του χρόνου σταθερά τα κύρια επιτόκια μεταξύ 4,25% και 4,50%.

Χθες ο Πάουελ προέβλεψε υψηλότερο πληθωρισμό και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης λόγω της εμπορικής πολιτικής του προέδρου Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει κατά καιρούς απειλήσει ότι θα προσπαθήσει να απολύσει τον Πάουελ. Σε εκδήλωση στην Οικονομική Λέσχη του Σικάγο, ο τελευταίος δήλωσε ότι η ανεξαρτησία της Fed «είναι ευρέως κατανοητή και υποστηρίζεται στην Ουάσιγκτον και στο Κογκρέσο όπου έχει πραγματικά σημασία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κριστίν Λαγκάρντ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ: Οι ΗΠΑ συμπεριφέρονται περίεργα ως σύμμαχοι, ενότητα στην ΕΕ

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επέκρινε από το Νταβός τη στάση των ΗΠΑ, λέγοντας ότι «συμπεριφέρονται πολύ περίεργα ως σύμμαχοι». Αναφέρθηκε σε απειλές για Γροιλανδία και σε δασμούς και κάλεσε την ΕΕ να μείνει ενωμένη και αποφασιστική.
Κριστίν Λαγκάρντ ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ για δασμούς Τραμπ: Πόσο θα κόψουν την ανάπτυξη της Ευρώπης

Η ΕΚΤ υπολογίζει ότι οι δασμοί Τραμπ και τα αντίμετρα που θα λάβει η Ευρώπη μπορούν να κόψουν έως και μισή μονάδα από την ανάπτυξη της ευρωζώνης. Τι είπε η Κριστίν Λαγκάρντ στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σύντομα θα επέλθει το τέλος του πολέμου με το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει σύντομα, χωρίς να διευκρινίσει τον τρόπο. Τόνισε πως στόχος είναι να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων, ενώ απέκλεισε επίθεση των ΗΠΑ πριν τις εκλογές.
Ντόναλντ Τραμπ χειρονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εντείνει τις νομικές κινήσεις κατά πολιτειών πριν τις εκλογές

Η κυβέρνηση Τραμπ εντείνει τις νομικές κινήσεις κατά πολιτειών λίγο πριν τις ενδιάμεσες εκλογές, προσπαθώντας στην Αλάσκα να μπλοκάρει τα αποτελέσματα εάν ηττηθεί ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, επικαλούμενη τακτικές των Δημοκρατικών.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία σταματά επιδρομές σε ρωσικά διυλιστήρια λόγω πίεσης Τραμπ

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέστειλαν ανεπίσημα τις επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια λόγω αμερικανικών πιέσεων, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η παύση θα διαρκέσει έως τις αμερικανικές εκλογές και ίσως παραταθεί, με αντάλλαγμα παύση ρωσικών επιθέσεων.