ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Μασκ
Φωτο: Shutterstock

Στα 150 δισ. δολάρια η εξοικονόμηση από Μασκ για το αμερικανικό Δημόσιο

Πολύ χαμηλότερα από τα 2 τρισ. δολάρια που υπόσχονταν ο Μασκ το ποσό της εξοικονόμησης. Δηλώνει ιδιαίτερα ευχαριστημένος με το επίτευγμά του.

Ο Έλον Μασκ δήλωσε ότι η αποστολή του με σκοπό την περιστολή δαπανών του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ θα επιτρέψει εξοικονόμηση 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση, ποσό πολύ χαμηλότερο από αυτό που υποσχόταν στην αφετηρία.

«Είμαι ευτυχής που ανακοινώνω ότι αναμένουμε εξοικονόμηση 150 δισεκ. δολαρίων το οικονομικό έτος 2026 χάρη στη μείωση της σπατάλης και της απάτης», τόνισε ο πολυδισεκατομμυριούχος απευθυνόμενος στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου ανοικτού στον Τύπο.

Για το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος, το οικονομικό έτος 2026 ξεκινά την 1η Οκτωβρίου 2025 κι ολοκληρώνεται την 30ή Σεπτεμβρίου 2026. Κατά τον Μασκ, οι περικοπές θα φέρουν «καλύτερες υπηρεσίες για τους Αμερικανούς».

Διορισθείς από τον Ντόναλντ Τραμπ επικεφαλής επιτροπής της προεδρίας για την «κυβερνητική αποτελεσματικότητα» (DOGE), ο πλουσιότερος άνθρωπος στην υφήλιο διατυμπάνιζε αρχικά πως ο προϋπολογισμός του ομοσπονδιακό κράτους, περί τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια σήμερα, θα μειωνόταν κατά 2 τρισεκ. δολάρια.

Κατόπιν χαρακτήριζε τον Ιανουάριο την εξοικονόμηση 1 τρισεκ. δολαρίου «σούπερ αποτέλεσμα».

Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ χαρακτήρισε τις ομάδες του DOGE «φανταστικές», παροτρύνοντας τις να συνεχίσουν το «μακρύ ταξίδι» προς την περικοπή των δημοσίων δαπανών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το διάταγμα Τραμπ για ιθαγένεια

Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε με ψήφους 6-3 το διάταγμα Τραμπ που καταργούσε το «δίκαιο του εδάφους» για παιδιά μεταναστών στις ΗΠΑ. Είναι η δεύτερη φετινή απόρριψη σημαντικού μέτρου του Τραμπ από το Δικαστήριο.
Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει τον αποκλεισμό διεμφυλικών μαθητριών από γυναικείους αγώνες

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ενέκρινε περιορισμούς σε διεμφυλικούς μαθητές και φοιτητές, επικυρώνοντας νόμους σε Αϊντάχο και Δυτική Βιρτζίνια που απαγορεύουν τη συμμετοχή τους σε γυναικείες αθλητικές ομάδες με κριτήριο το βιολογικό φύλο.
Ορίζοντας Ντόχα Κατάρ
ΔΙΕΘΝΗ

Κατάρ: Καμία απευθείας συνομιλία Ιράν-ΗΠΑ στη Ντόχα, δηλώνει αξιωματούχος

Το Κατάρ ανακοίνωσε πως δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση υψηλού επιπέδου ή απευθείας συνομιλία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στη Ντόχα τις επόμενες μέρες, παρά την παρουσία αμερικανών απεσταλμένων στην πόλη.
Δικαστήριο ΗΠΑ πρόσοψη
ΔΙΕΘΝΗ

Απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου Τραμπ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέτρεψε στον Τραμπ να απολύει στελέχη ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών, αυξάνοντας τον έλεγχο του Προέδρου στην εξουσία, αλλά διατήρησε την ανεξαρτησία της Fed, αρνούμενο να επιτρέψει την απομάκρυνση της Κουκ.
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδίκη 2,5 ετών για απάτη σε βάρος του Netflix στον σκηνοθέτη Καρλ Ρινς

Ο σκηνοθέτης Καρλ Ρινς καταδικάστηκε σε πάνω από δύο χρόνια φυλάκιση για απάτη σε βάρος του Netflix, παρότι ο Κιάνου Ριβς ζήτησε επιείκεια με επιστολή του στον δικαστή, σημειώνοντας πως δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.