ΓΔ: 2421.69 1.06% Τζίρος: 313.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Μέχρι και 1,8 εκατ. ανθρώπους μπορεί να σκοτώσει η πανδημία

Ερευνητές του Imperial College σε έρευνα που δημοσίευσαν εκτιμούν ότι η πανδημία θα μπορούσε να σκοτώσει 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Η επιδημία του SARS-CoV-2 θα μπορούσε να σκοτώσει έως και 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο ακόμη και με τη λήψη πολύ αυστηρών μέτρων για την αναχαίτισή της, σύμφωνα με μια εκτίμηση ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου.

Η υπόθεση αυτή βασίζεται σε μαθηματικές προσομοιώσεις, βασισμένες σε όσα ήταν γνωστά σε μια δεδομένη χρονική στιγμή για την ασθένεια Covid-19 (μεταδοτικότητα, θνησιμότητα κ.α.) και για τον λόγο αυτό δεν αποτελεί «πρόβλεψη», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Σε μια προηγούμενη έκθεσή του στα μέσα Μαρτίου το Imperial College εκτιμούσε ότι η πανδημία θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή σε 510.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και να πλήξει το 81% του πληθυσμού του, εφόσον η χώρα δεν λάμβανε κανένα απολύτως μέτρο. Η αναφορά αυτή δέχτηκε πολλές επικρίσεις (κυρίως για τη μεθοδολογία της) από τον επιστημονικό κόσμο, όμως οδήγησε τελικά την κυβέρνηση να αλλάξει τη στρατηγική της απέναντι σε ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο.

Αν υποτεθεί ότι δεν θα εφαρμοζόταν κανένα απολύτως μέτρο σε όλον τον κόσμο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι νεκροί θα έφταναν τα 40,6 εκατομμύρια. Ο ιός θα πρόσβαλε 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού του πλανήτη (7,6 δισεκ.). Λαμβάνοντας στη συνέχεια υπόψη τους διάφορες μεταβλητές ανά περιοχή (γήρανση του πληθυσμού, εισόδημα, πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) προσομοίωσαν την αναμενόμενη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας αναλόγως με την ταχύτητα λήψης μέτρων, όπως τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, την απομόνωση των θετικών κρουσμάτων και την εφαρμογή της «κοινωνικής αποστασιοποίησης». Εφόσον ληφθούν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας αρκετά νωρίς, η θνησιμότητα πέφτει στο 0,2 ανά 100.000 ανθρώπους την εβδομάδα. Με βάση το μοντέλο αυτό επομένως, ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως θα μπορούσε να φτάσει το 1,85 εκατομμύριο και τα κρούσματα τα 470 εκατομμύρια.

Αν τα μέτρα ληφθούν με καθυστέρηση και το ποσοστό θνησιμότητας φτάσει το 1,6 ανά 100.000 την εβδομάδα, τότε τα κρούσματα αυξάνονται στα 2,4 δισεκατομμύρια και οι νεκροί στα 10,45 εκατομμύρια. Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι η μελέτη τους δεν δίνει σαφείς απαντήσεις για την πιθανή εξέλιξη της επιδημίας και τις επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα αναχαίτισης της εξάπλωσή στη. Σε κάθε περίπτωση «την παρούσα στιγμή δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε με βεβαιότητα τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων για μια συγκεκριμένη χώρα, ούτε την ακριβή θνησιμότητα», υπογράμμισαν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από άγνωστο βλήμα ανατολικά του Ομάν

Δεξαμενόπλοιο επλήγη από άγνωστο βλήμα στα ανοιχτά του Ομάν, σύμφωνα με το UKMTO. Το πλήρωμα είναι ασφαλές, δεν προκλήθηκε περιβαλλοντική ζημιά και το πλοίο συνεχίζει το ταξίδι του προς τον επόμενο προορισμό.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Ηρεμία στο Μπέλφαστ, αυξημένη επιφυλακή των αρχών στη Βόρεια Ιρλανδία

Μετά από δύο βραδιές ταραχών στο Μπέλφαστ, οι χθεσινές διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, όμως οι αρχές παραμένουν σε ετοιμότητα λόγω του κινδύνου νέων επεισοδίων. Ισχυρή αστυνομική παρουσία διατηρείται σε Μπέλφαστ, Ντέρι και Κολερέιν.
Σημαίες Ηνωμένου Βασιλείου Ινδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος υπουργός Άμυνας στη Βρετανία ο Νταν Τζάρβις

Ο Νταν Τζάρβις ανέλαβε υπουργός Άμυνας μετά την παραίτηση του Τζον Χίλι, που κατηγορεί τον πρωθυπουργό Στάρμερ για ανεπαρκή αμυντική χρηματοδότηση. Η εξέλιξη αυτή φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και αναζωπυρώνει τις πολιτικές εντάσεις.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η Μόσχα συζήτησε με πρεσβευτές Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών συνάντησε τους πρεσβευτές Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας στη Μόσχα, λίγες μέρες μετά τη σύνοδο στο Λονδίνο, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες στήριξαν διάλογο Ουκρανίας-Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου.
Τζον Χίλι
ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτήθηκε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι

Σύγκρουση στην κυβέρνηση Στάρμερ προκαλεί η παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τζον Χίλι, λόγω διαφωνίας για τις αμυντικές δαπάνες και τη χρηματοδότηση των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. Η παραίτηση ήρθε μετά από δυσχέρειες στο Σχέδιο Επενδύσεων.