ΓΔ: 2306.37 1.17% Τζίρος: 133.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:19:40
Σέβρον
Φωτο: Shutterstock

Βαρύ πρόστιμο στη Chevron για την πρόκληση ρύπανσης στη Λουιζιάνα

Η αμερικανική εταιρεία πετρελαίου Chevron υποχρεώθηκε από δικαστήριο της Λουιζιάνα να καταβάλει αποζημιώσεις 745 εκατομμυρίων δολαρίων για ρύπανση ελών κοντά στη Νέα Ορλεάνη και την αποτυχία της να λάβει μέτρα απορρύπανσης.

Κολοσσός του τομέα του πετρελαίου, ο όμιλος Chevron, καταδικάστηκε από δικαστήριο στη Λουιζιάνα (νότια) να προχωρήσει στην καταβολή αποζημιώσεων συνολικού ύψους 745 εκατομμυρίων δολαρίων, επειδή ρύπανε έλη κοντά στη Νέα Ορλεάνη και δεν έκανε τίποτα για την απορρύπανση της περιοχής.

Η ποινή απαγγέλθηκε την Παρασκευή από σώμα ενόρκων, έπειτα από δίκη στο Πουάντ α λα Ας, στην κοινότητα Πλακεμίν, περιοχή με έλη νοτιοανατολικά της μητρόπολης της Λουιζιάνας.

Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο χθες Κυριακή, ο κυριότερος συνήγορος της Chevron στη δίκη, ο Μάικ Φίλιπς, τόνισε ότι ο αμερικανικός κολοσσός του πετρελαίου ετοιμάζεται να προχωρήσει στην υποβολή έφεσης, εξαιτίας των «πολυάριθμων νομικών σφαλμάτων που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση».

Δίχως να προκαταβάλλεται η συνέχεια της υπόθεσης, πρόκειται για ορόσημο στον φάκελο αυτό, που άνοιξε το 2013.

Οι αρχές της Πλακεμίν στράφηκαν εναντίον της Chevron επειδή εξαγόρασε και πήρε τον έλεγχο της Texaco το 2001.

Είχαν κατηγορήσει αρχικά την Texaco πως παραβίασε νόμο για την προστασία του περιβάλλοντος που υιοθετήθηκε το 1978 στη Λουιζιάνα.

Ο νόμος αυτός προβλέπει ότι «μόλις τερματίζονται οι δραστηριότητες (εξόρυξης)» σε οποιοδήποτε κοίτασμα, πρέπει «να απορρυπαίνεται, να γίνεται επαναφύτευση, καθαρισμός και αποκατάσταση» ώστε να επανέρχεται όσο περισσότερο είναι «δυνατόν» στην «αρχική του κατάσταση» ο τόπος όπου γινόταν. Όμως, λένε οι αρχές, οι Texaco/Chevron δεν τήρησαν τις υποχρεώσεις τους.

Οι τοπικές αρχές ερίζουν επίσης ότι ο πετρελαϊκός όμιλος έκανε χειρότερες τις συνέπειες της ανόδου των υδάτων εγκαταλείποντας όπως ήταν τα έλη, που γενικά ρυθμίζουν την πλημμυρίδα και την άμπωτη.

Το σώμα ενόρκων δικαίωσε την Πλακεμίν, επιβάλλοντας πρόστιμα 575 εκατομμυρίων δολαρίων για την απώλεια μέρους των εκτάσεων, που πλέον είναι μόνιμα βυθισμένο στα νερά, 161 εκατ. δολαρίων για τη ρύπανση και 9 εκατ. δολαρίων για την εγκατάλειψη εξοπλισμού.

Η απόφαση ωστόσο δεν είναι καθοριστική: δεν είναι παρά μόνο η πρώτη σε σειρά 42 παρόμοιων υποθέσεων, που έχουν στο στόχαστρο στην πράξη όλους τους αμερικανικούς ενεργειακούς ομίλους, με τις αρχές να ελπίζουν πως θα εξασφαλιστούν αποζημιώσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Λουιζιάνα.

«Η απόφαση αυτή όχι μόνο υπονομεύει τη θέση της Λουιζιάνας ως ηγέτη στον ενεργειακό τομέα, αλλά επίσης απειλεί την τροχιά της χώρας προς την παγκόσμια ενεργειακή κυριαρχία στο πλαίσιο της πολιτικής ‘Πρώτα η Αμερική’» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στηλίτευσε με ανακοίνωσή του συλλογικός φορέας εκπροσώπησης εταιρειών του τομέα του πετρελαίου και του αερίου στη Λουιζιάνα (LMOGA).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σκέψεις για αποκλεισμό Κούβας λόγω εισαγωγής πετρελαίου

Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει πλήρη ναυτικό αποκλεισμό στις εισαγωγές πετρελαίου στην Κούβα για αλλαγή καθεστώτος, σύμφωνα με πηγές του Politico. Το Μεξικό φοβάται αντίποινα των ΗΠΑ αν συνεχίσει να στέλνει πετρέλαιο.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Κατάσχεση τάνκερ στην Καραϊβική σε ένταση ΗΠΑ-Βενεζουέλας

Αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν δεξαμενόπλοιο που συνδέεται με τη Βενεζουέλα στην Καραϊβική, στο πλαίσιο των προσπαθειών για έλεγχο των εξαγωγών πετρελαίου. Πρόκειται για το έβδομο περιστατικό, όπως ανακοίνωσε η SouthCom.
Νικολάς Μαδούρο και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Εξάγαμε 50 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από Βενεζουέλα, δεν με νοιάζει ο Μαδούρο

Οι ΗΠΑ εξασφάλισαν 50 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, τα οποία ήδη πωλούν, όπως δήλωσε ο Τραμπ. Δεν σκοπεύει να μιλήσει με τον Μαδούρο, που παραμένει κρατούμενος σε αμερικανική φυλακή μετά τα γεγονότα της 3ης Ιανουαρίου.
Βαρέλια πετρελαίου και γράφημα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη πώληση βενεζουελάνικου πετρελαίου, άγνωστος ο αγοραστής

Οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την πρώτη πώληση βενεζουελάνικου πετρελαίου αξίας 500 εκατ. δολαρίων μετά τη σύλληψη του Μαδούρο. Ο Λευκός Οίκος τονίζει τα οφέλη της συμφωνίας για τους λαούς των δύο χωρών, με νέες πωλήσεις να αναμένονται σύντομα.