ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κτίριο
Το εμβληματικό κτίριο του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ υπό ηλιόλουστο ουρανό στη Βοστώνη.

«Μαχαίρι» στη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ εξετάζει ο Τραμπ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως επανεξετάζει την χρηματοδότηση του Χάρβαρντ και τις συμβάσεις του με ομοσπονδιακές υπηρεσίες, συνολικού ύψους 9 δισ. δολαρίων, κατηγορώντας το για διάδοση αντισημιτισμού.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι επανεξετάζει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση που λαμβάνει το Χάρβαρντ, όπως και συμβόλαια που έχει υπογράψει το γνωστό πανεπιστήμιο με ομοσπονδιακές υπηρεσίες --συνολικού ύψους 9 δισεκ. δολαρίων—κατηγορώντας το, όπως και το Κολούμπια, ότι επέτρεψε την εξάπλωση του «αντισημιτισμού» στους χώρους του.

Μετά την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο τα μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπου πέρυσι πραγματοποιήθηκαν, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, κινητοποιήσεις υπέρ των Παλαιστινίων.

«Αν και τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε το Χάρβαρντ για να αντιμετωπιστεί ο θεσμοθετημένος αντισημιτισμός (…) είναι καλοδεχούμενα, το πανεπιστήμιο πρέπει να κάνει περισσότερα για να διατηρήσει το προνόμιο να λαμβάνει τα χρήματα που έχουν κερδίσει με κόπο οι φορολογούμενοι», τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών και υπουργείων, μεταξύ των οποίων αυτό της Παιδείας.

«Ο έλεγχος αυτός αποτελεί μέρος των προσπαθειών» της κυβέρνησης «να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό», υπογραμμίζει η ανακοίνωση, την ώρα που ο Τραμπ έχει ξεκινήσει εκστρατεία κατά των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων στους χώρους μεγάλων πανεπιστημίων των ΗΠΑ.

Εξάλλου η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προσπαθεί να πιέσει τα αμερικανικά πανεπιστήμια να αλλάξουν την πολιτική τους σε σειρά ζητημάτων τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο του πολιτισμικού πολέμου που μαίνεται στη χώρα εδώ και μερικά χρόνια.

«Η αποτυχία του Χάρβαρντ να προστατεύσει φοιτητές στους χώρους του από αντισημιτικές διακρίσεις – ενώ παράλληλα προωθεί διχαστικές ιδεολογίες εις βάρος της ελευθερίας της έρευνας—έχει θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη φήμη του», εκτίμησε η Αμερικανίδα υπουργός Παιδείας Λίντα ΜακΜάχον.

«Το Χάρβαρντ μπορεί να διορθώσει αυτά τα λάθη και να ανακτήσει τη θέση του ως ένα πανεπιστήμιο αφιερωμένο στην ακαδημαϊκή αριστεία και την αναζήτηση της αλήθειας, όπου όλοι οι φοιτητές νιώθουν ασφαλείς», πρόσθεσε η ΜακΜάχον σημειώνοντας ότι στο παρελθόν το πανεπιστήμιο αυτό ήταν «σύμβολο του αμερικανικού ονείρου».

«Αν σταματήσει αυτή η χρηματοδότηση, θα ανασταλεί έρευνα που σώζει ζωές και θα τεθούν σε κίνδυνο σημαντικά προγράμματα επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας», απάντησε ο πρόεδρος του Χάρβαρντ Άλαν Γκάρμπερ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «υπάρχει αντισημιτισμός στους χώρους του πανεπιστημίου μας», ενώ τόνισε ότι τον έχει νιώσει και ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι είναι ο πρόεδρος του πανεπιστημίου.

Όπως εξήγησε ο Γκάρμπερ, το Χάρβαρντ έχει ξεκινήσει τους τελευταίους 15 μήνες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό, αν και αναγνώρισε ότι «μένει να γίνει πολλή δουλειά». Παράλληλα δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την ομάδα της κυβέρνησης αρμόδια για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη διακόψει την ομοσπονδιακή επιχορήγηση ύψους 400 εκατ. δολαρίων ενός άλλου γνωστού πανεπιστημίου, του Κολούμπια, με το ίδιο σκεπτικό. Το πανεπιστήμιο με έδρα τη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε τις τελευταίες ημέρες ότι προχωρά σε δραστικές μεταρρυθμίσεις όπως απαιτεί η κυβέρνηση προκειμένου να ανακτήσει τη χρηματοδότησή του.

Εξάλλου η υπηρεσιακή πρόεδρος του Κολούμπια, η Κατρίνα Άρμστρονγκ, ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι παραιτείται από τη θέση, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από φοιτητές και καθηγητές επειδή υποχώρησε στις απαιτήσεις της κυβέρνησης.

Το Κολούμπια ανακοίνωσε πρόσφατα σειρά νέων μέτρων: επέβαλε περιορισμούς στις διαδηλώσεις και προανήγγειλε κυρώσεις για όσους φοιτητές τους παραβιάζουν, ενώ παράλληλα δόθηκε στην αστυνομία του πανεπιστημίου το δικαίωμα να προχωρά σε συλλήψεις και στον πρόεδρό του περισσότερες εξουσίες για να προχωρά σε πειθαρχικές διαδικασίες. Το πανεπιστήμιο επίσης ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει άμεσα το πρόγραμμα σπουδών Μέσης Ανατολής.

Εκτός από τη στέρηση ομοσπονδιακών πόρων από τα πανεπιστήμια, μέλη της υπηρεσίας Μετανάστευσης (ICE) έχουν συλλάβει τις τελευταίες εβδομάδες αλλοδαπούς φοιτητές που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις και προσπαθούν να ξεκινήσουν διαδικασία για την απέλασή τους.

Τον Μάρτιο η κυβέρνηση Τραμπ ανέστειλε τη χρηματοδότηση ύψους 175 εκατ. δολαρίων και από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια λόγω των πολιτικών του για τη συμμετοχή τρανς αθλητριών στα γυναικεία αθλήματα.

Το υπουργείο Παιδείας έχει στείλει επιστολή σε 60 πανεπιστήμια – μεταξύ των οποίων και το Χάρβαρντ—προειδοποιώντας τα ότι ενδέχεται να λάβει νομικά μέτρα εναντίον τους με βάση τον νόμο περί πολιτικών δικαιωμάτων, αν δεν προστατεύουν τους εβραίους φοιτητές στους χώρους τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κανένας Αμερικανός πολίτης δεν κρατείται πλέον στη Βενεζουέλα

Η αμερικανική διπλωματία ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν πλέον Αμερικανοί πολίτες υπό κράτηση στη Βενεζουέλα, ενώ η MKO Foro Penal επιβεβαίωσε την απελευθέρωση του περουβιανού-αμερικανού πολιτικού κρατούμενου Αρτούρο Γκαγίνο Ρουγιέρ.
Ντέλσι Ροντρίγκες Βενεζουέλα
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: «Αρκετά με τις εντολές της Ουάσιγκτον», δηλώνει η Ροδρίγκες

Η προσωρινή πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες, κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις παρεμβάσεις στη χώρα της και τόνισε πως μόνο οι ίδιοι οι πολίτες της Βενεζουέλας μπορούν να λύσουν τις διαφορές τους, απορρίπτοντας ξένες πιέσεις.
Σύλληψη στη Μινεάπολη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Νέα διάσταση στην οπλοκατοχή μετά τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Ο θάνατος του 37χρονου νοσηλευτή Άλεξ Πρέτι από ομοσπονδιακούς πράκτορες στη Μινεάπολη προκάλεσε αντιδράσεις, με Κυβέρνηση και αντιπολίτευση να συγκρούονται για το δικαίωμα οπλοφορίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Δεύτερη Τροπολογία.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Δημοκρατική ηγεσία Μινεσότας "υποκινεί εξέγερση"

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον κυβερνήτη της Μινεσότας και τον δήμαρχο Μινεάπολης ότι υποκινούν εξέγερση ζητώντας την απόσυρση των ομοσπονδιακών πρακτόρων, μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό πολίτη κατά επιχείρηση της ICE.
Γκάβιν Νιούσομ Καλιφόρνια
ΔΙΕΘΝΗ

Κυβερνήτης Καλιφόρνιας: Ο Τραμπ διέλυσε 80 χρόνια συμμαχιών των ΗΠΑ

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, μιλώντας στο Νταβός, κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ ότι κατέστρεψε διαχρονικές συμμαχίες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τονίζοντας πόσο εύκολα γκρεμίζονται όσα χτίστηκαν επί δεκαετίες.
Ντέλσι Ροντρίγκες Βενεζουέλα
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Η Ροδρίγκες απομακρύνει συνεργάτη του Μαδούρο από την κυβέρνηση

Η Ντέλσι Ροδρίγκες απομάκρυνε από την κυβέρνηση τον Άλεξ Σάαμπ, στενό συνεργάτη του Νικολάς Μαδούρο, που είχε ανταλλαγεί το 2023 με Αμερικανούς κρατούμενους, εν μέσω αμερικανικής πίεσης προς τη Βενεζουέλα.