ΓΔ: 2040.81 0.34% Τζίρος: 85.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:18:33
Φώτο: Shutterstock

Airbus: Εξασφάλισε συμβόλαιο για προσεδάφιση ευρωπαϊκού ρόβερ στον Άρη

Το πρώτο ρόβερ ευρωπαϊκής κατασκευής θα προσεδαφιστεί το 2030. Τελευταία χώρα που το επιχείρησε ήταν οι ΗΠΑ. Στα 150 εκατ. λίρες η αξία της σύμβασης.

Σύμβαση ύψους 150 εκατ. λιρών από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος για την κατασκευή της πλατφόρμας προσγείωσης του πρώτου βρετανικού οχήματος που θα προσγειωθεί στον Άρη το 2030,ανατέθηκε  στο παράρτημα της Airbus στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως αναφέρει το Reuters, η αναχώρηση του ρόβερ Rosalind Franklin για τον κόκκινο πλανήτη τον Σεπτέμβριο του 2022 (κατασκευάστηκε μεταξύ 2018 και 2019 από μηχανικούς της Airbus στη Βρετανία), ματαιώθηκε λόγω της ακύρωσης της δοκιμής του με ρωσικό πύραυλο, απότοκο της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η Βρετανία δήλωσε ότι η Βρετανική Διαστημική Υπηρεσία εργάστηκε μαζί με εταίρους ανά τον κόσμο για την αντικατάσταση των ρωσικών εξαρτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της πλατφόρμας προσγείωσης, η οποία, μετά την ανάθεση της σύμβασης, θα κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της Airbus στο Στίβενεϊτζ της νοτιοανατολικής Αγγλίας.

Οι μηχανικοί της Airbus θα σχεδιάσουν τα μηχανικά, θερμικά και προωθητικά συστήματα για την προσεδάφιση του ρόβερ το 2030, το οποίο θα εκτοξευθεί το 2028.

«Αυτό το εμπνευσμένο παράδειγμα βρετανικής επιστήμης παγκόσμιου επιπέδου, θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην απάντηση σε ερωτήματα που έχουν τεθεί εδώ και καιρό σχετικά με την πιθανότητα ζωής στον Άρη», ανέφερε ο υπουργός τεχνολογίας Πίτερ Κάιλ σε δήλωσή του σήμερα Σάββατο (29/3).

Το ρόβερ έχει ως αποστολή να εξερευνήσει τον Άρη και να τρυπήσει σε βάθος έως και δύο μέτρων το έδαφος του πλανήτη για να αναζητήσει στοιχεία για το αν υπήρξε ζωή εκεί στο παρελθόν. Θα είναι το πρώτο ρόβερ ευρωπαϊκής κατασκευής που θα προσεδαφιστεί στον Άρη, σύμφωνα με τη δήλωση.

Οι ΗΠΑ ήταν η τελευταία χώρα που έστειλε ένα ρόβερ στον Άρη το 2021, όταν το Perseverance της NASA συνέλεξε δείγματα που επιβεβαίωναν την ύπαρξη αρχαίων ιζημάτων.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Airbus A380 στον αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανικό δικαστήριο απαγόρευσε την επίκληση γαλλικού νόμου από την Airbus

Η Airbus δηλώνει ότι εμποδίζεται για την απευθείας παράδοση εγγράφων στην Qatar Airways από έναν νόμο του 1968, που απαγορεύει σε γαλλικές εταιρίες να παραδίδουν ευαίσθητες οικονομικές λεπτομέρειες σε ξένα δικαστήρια.
Δορυφόρος της Θάλες
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Airbus, Thales και Leonardo ενώνουν δυνάμεις στις διαστημικές δραστηριότητες

Οι Airbus, Thales και Leonardo υπέγραψαν συμφωνία για συγχώνευση των δορυφορικών δραστηριοτήτων τους, στοχεύοντας να ανταγωνιστούν τη Starlink και να ενισχύσουν τη θέση της Ευρώπης στο διάστημα. Η νέα οντότητα θα λειτουργεί από το 2027.
Evvagelos Mytililnaios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυτιληναίος: Οι πολιτικοί δεν είπαν την αλήθεια για το κόστος της πράσινης μετάβασης

Ο επικεφαλής της METLEN, Ευάγγελος Μυτιληναίος, δήλωσε στο BBC ότι το Λονδίνο ανακάμπτει ως χρηματοοικονομικό κέντρο, προειδοποιώντας παράλληλα πως η πράσινη μετάβαση έχει υποτιμημένο κόστος για πολίτες και βιομηχανία.
Βάρκα με μετανάστες
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Απελαθείς μετανάστης πέρασε ξανά τη Μάγχη προς αγγλικές ακτές

Ένας από τους πρώτους μετανάστες που απελάθηκε από τη Βρετανία στη Γαλλία βάσει της συμφωνίας "ένας μέσα, ένας έξω" επέστρεψε στη Βρετανία με πλοιάριο και θα απελαθεί ξανά. Από τις αρχές του έτους σχεδόν 37.000 μετανάστες έφτασαν στη Βρετανία διασχίζοντας τη Μάγχη.