ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Μείωση του προσωπικού του λόγω έλλειψης χρημάτων σχεδιάζει ο ΠΟΥ

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από τον ΠΟΥ μόλις ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο λέγοντας ότι ο Οργανισμός κακοδιαχειρίστηκε την πανδημία της COVID-19 και άλλες διεθνείς υγειονομικές κρίσεις.

Mείωση του προσωπικού του και του βεληνεκούς του έργου του προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς μειώνει τον προϋπολογισμό του κατά λίγο περισσότερο από ένα πέμπτο εξαιτίας του αντίκτυπου από τη μείωση της αμερικανικής χρηματοδότησης, αναφέρεται σε εσωτερικό υπόμνημα που είδε το Reuters.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από τον ΠΟΥ μόλις ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο λέγοντας ότι ο Οργανισμός κακοδιαχειρίστηκε την πανδημία της COVID-19 και άλλες διεθνείς υγειονομικές κρίσεις.

Οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΠΟΥ συνεισφέροντας περίπου κατά 18% στη συνολική χρηματοδότησή του.

«Η ανακοίνωση των ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις πρόσφατες μειώσεις στην επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια από ορισμένες χώρες για τη χρηματοδότηση αυξημένων αμυντικών δαπανών έχουν καταστήσει την θέση μας πολύ δυσκολότερη», αναφέρει το υπόμνημα του ΠΟΥ που φέρει ημερομηνία 28 Μαρτίου και έχει την υπογραφή του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ο ΠΟΥ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος να σχολιάσει.

Η αμερικανική απόσυρση από τον ΠΟΥ επέτεινε την κρίση χρηματοδότησης εξαιτίας της μείωσης των αναπτυξιακών δαπανών από τις χώρες μέλη.

Αντιμέτωπος με ένα εισοδηματικό κενό σχεδόν 600 εκατομμυρίων δολαρίων αυτό τον χρόνο ο ΠΟΥ πρότεινε τη μείωση του προϋπολογισμού του για την περίοδο 2026-27 κατά 21%, από 5,3 δισ δολάρια σε 4,2 δισ, σύμφωνα με το υπόμνημα.

Τον Φεβρουάριο, το εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ μείωσε αρχικά τον προτεινόμενο προϋπολογισμό για το 2026-2027 από 5,3 δισ δολάρια σε 4,9 δισ, σύμφωνα με το υπόμνημα.

"Παρά τις μεγαλύτερες προσπάθειές μας βρισκόμαστε σήμερα σε ένα σημείο όπου δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να μειώσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας και το εύρος εργασιών μας", καταλήγει το υπόμνημα.

Ο ΠΟΥ θα μειώσει τις θέσεις εργασίας σε ανώτερο επίπεδο στα κεντρικά του γραφεία στη Γενεύη της Ελβετίας παρότι θα πληγούν όλα τα επίπεδα και οι περιοχές, σύμφωνα με το υπόμνημα που προσθέτει ότι ο Οργανισμός θα αποφασίσει με ποιόν τρόπο θα θέσει προτεραιότητες στο έργο και στις πηγές του μέχρι το τέλος Απριλίου.

Έγγραφα του ΠΟΥ δείχνουν ότι ο Οργανισμός απασχολεί πάνω από το ένα τέταρτο των 9.473 υπαλλήλων του στη Γενεύη.

Το υπόμνημα σημειώνει ότι το προσωπικό του ΠΟΥ προσπαθεί να διασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση από χώρες και από ιδιώτες δωρητές.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο ΠΟΥ
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ: Κίνδυνος εξάπλωσης του ιού Έμπολα στο Νότιο Σουδάν σύμφωνα με έρευνα

Ο ιός Έμπολα της παραλλαγής Bundibugyo εξαπλώθηκε στη ΛΔ Κονγκό και στην Ουγκάντα, με τις πιθανότητες να φτάσει Νότιο Σουδάν στο 70% σύμφωνα με τον ΠΟΥ, λόγω καθυστερημένης ανίχνευσης και συνθηκών κρίσης στην περιοχή.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκε η παράταση λειτουργίας του γραφείου ΠΟΥ στην Αθήνα έως 2030

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κυρώθηκε κατά πλειοψηφία η συμφωνία παράτασης έως το 2030 της λειτουργίας του υπο-γραφείου ΠΟΥ στην Αθήνα. Υπέρ ψήφισε η ΝΔ, ενώ τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφώνησαν ή επιφυλάχθηκαν.
ΠΟΥ λογότυπο στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ: Χαμηλός ο παγκόσμιος κίνδυνος Έμπολα μετά το πρώτο κρούσμα στη Γαλλία

Το πρώτο κρούσμα ιού Έμπολα στη Γαλλία εντοπίστηκε σε γιατρό που γύρισε από το Κονγκό. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο κίνδυνος παραμένει χαμηλός διεθνώς. Ο ασθενής έχει χαμηλό ιικό φορτίο και ήδη λαμβάνει ιατρική φροντίδα στο Παρίσι.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ: Ανησυχία για «τυφλά σημεία» στο ξέσπασμα Έμπολα στο Κονγκό

Ειδικός του ΠΟΥ προειδοποιεί για "τυφλά σημεία" στο ξέσπασμα του ιού Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό, τονίζοντας πως η εξάπλωση της νόσου παραμένει ασαφής και απαιτείται ενίσχυση της επιτήρησης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
Κτίριο ΠΟΥ
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ: Η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρότερη προστασία από την ακραία ζέστη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τα μέτρα προστασίας από την ακραία ζέστη, καθώς οι θάνατοι αυξάνονται και η κλιματική κρίση επιταχύνεται.