ΓΔ: 2259.13 -0.64% Τζίρος: 411.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ουκρανικά άρματα μάχης
Ουκρανικά άρματα με σημαίες κατά τη διάρκεια της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης.

Ουκρανία: Νέα σύνοδος των υπουργών Άμυνας στις 10 Απριλίου στις Βρυξέλλες

Οι Γάλλοι και οι Βρετανοί προτείνουν να αναπτυχθεί μια δύναμη ευρωπαϊκών χωρών στην Ουκρανία προκειμένου να αποτελέσει «δύναμη διασφάλισης».

Οι υπουργοί Άμυνας «των προθύμων» χωρών που είναι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα ξανασυναντηθούν στις 10 Απριλίου στις Βρυξέλλες προκειμένου να δώσουν μια πρώτη μορφή στις μελλοντικές εγγυήσεις για το Κίεβο στην περίπτωση που επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, έγινε σήμερα γνωστό από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Η σύνοδος αυτή του «συνασπισμού των προθύμων» του οποίου ηγούνται το Λονδίνο και το Παρίσι, θα λάβει χώρα μετά τη συνάντηση κορυφής περίπου 30 ευρωπαϊκών χωρών που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, στο Παρίσι.

Αυτή η έντονη διπλωματική δραστηριότητα σημειώνεται την ώρα που η Ουάσινγκτον, που θέλει να εξασφαλίσει με κάθε τίμημα κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, πραγματοποιεί μια θεαματική προσέγγιση με τη Μόσχα, προκαλώντας φόβους στους Ουκρανούς και τους Ευρωπαίους ότι θα επιτευχθεί συμφωνία χωρίς αυτούς.

Οι Γάλλοι και οι Βρετανοί προτείνουν να αναπτυχθεί μια δύναμη ευρωπαϊκών χωρών στην Ουκρανία προκειμένου να αποτελέσει «δύναμη διασφάλισης» ώστε να αποφευχθεί μια επανάληψη της σύγκρουσης από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ μια κατάπαυση του πυρός.

Η πρόταση αυτή «δεν συναντά ομοφωνία», παραδέχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που ανακοίνωσε μια αποστολή των αρχηγών του γαλλικού και του βρετανικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία «τις προσεχείς ημέρες» κυρίως για να προετοιμάσουν «αυτό που θα είναι η μορφή του ουκρανικού στρατού» ο οποίος παραμένει, όπως είπε, «η κύρια εγγύηση ασφάλειας» της χώρας.

Η συνάντηση των υπουργών Άμυνας στις 10 Απριλίου θα διεξαχθεί την παραμονή μιας νέας συνόδου, πάντα στις Βρυξέλλες, της Ομάδας επαφής που συντονίζει τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία (UDCG), σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 30 ηγέτες επιβεβαίωσαν στήριξη στην Ουκρανία σε τηλεδιάσκεψη

Σε τηλεδιάσκεψη κορυφής για το Ουκρανικό, άνω των 30 ηγετών εξέφρασαν πλήρη στήριξη σε Ζελένσκι και Ουκρανία, ζήτησαν δίκαιη ειρήνη και κάλεσαν τη Ρωσία για ουσιαστική διαπραγμάτευση και κατάπαυση πυρός χωρίς όρους.
Παλάτι των Ηλυσίων
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Σύνοδος 35 χωρών για την Ουκρανία την Τρίτη, ανακοινώνει το Ελιζέ

Την Τρίτη πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη 35 χωρών για στήριξη της Ουκρανίας, με συντονισμό Μακρόν και Στάρμερ. Τη Δευτέρα ο Μακρόν συναντά τον Στουμπ στο Παρίσι και ακολουθεί τηλεδιάσκεψη για θέματα ασφαλείας στην Αρκτική.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο συζήτησε με Ζελένσκι

Ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε την ανάγκη η ειρήνη στην Ουκρανία να συνοδευτεί από ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες, ενόψει συνομιλιών με τον πρόεδρο Τραμπ στις ΗΠΑ.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Ωφέλιμη για την Ευρώπη η επανεκκίνηση διαλόγου με τον Πούτιν

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η Ευρώπη θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να εξετάσει την επανεκκίνηση πλήρους και διαφανούς διαλόγου με τη Ρωσία, μετά τη συμφωνία για δάνειο προς την Ουκρανία.