ΓΔ: 2066.64 0.64% Τζίρος: 12.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:46:34
army
Shutterstock

Λιθουανία: Ανοιχτά τα σενάρια για 4 Αμερικανούς στρατιώτες που αγνοούνται

Οι αρχές της Λιθουανίας ενημερώθηκαν για την εξαφάνιση των στρατιωτών την Τρίτη και ξεκίνησε εκτεταμένη επιχείρηση διάσωσης με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων.

Η υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Ντοβίλε Σακαλιέν δήλωσε σήμερα ότι «όλα τα σενάρια» εξετάζονται ακόμη σχετικά με την τύχη 4 Αμερικανών στρατιωτών που αγνοούνται ύστερα από άσκηση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό τους συνεχίζονται σε δύσκολες συνθήκες.

Η υπουργός σημείωσε ότι δεν είναι σε θέση να πει αν οι στρατιώτες, οι οποίοι βρίσκονταν στη Λιθουανία εδώ και δύο μήνες, ήταν μέσα στο όχημα που εντοπίστηκε χθες Τετάρτη βυθισμένο σε έλος, εξηγώντας ότι θα πρέπει πρώτα να το ανασύρουν.

«Όλα τα σενάρια εξετάζονται ακόμη (…) Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αν οι στρατιώτες βρίσκονταν στο εσωτερικό του οχήματος», δήλωσε η υπουργός, η οποία μετέβη στο μέρος όπου γινόταν η άσκηση, κοντά στην πόλη Πάμπρανε στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

«Οι Αμερικανοί μας ενημέρωσαν επίσης ότι συνέχισαν τις έρευνές τους όλη τη νύχτα στη γύρω περιοχή, καθώς όλα τα σενάρια εξακολουθούν ακόμη να είναι πιθανά έως ότου δούμε το όχημα», συνέχισε η Σακαλιέν.

Οι αρχές της Λιθουανίας ενημερώθηκαν για την εξαφάνιση των στρατιωτών την Τρίτη και ξεκίνησε εκτεταμένη επιχείρηση διάσωσης με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων.

Σύμφωνα με την υπουργό, το όχημά τους περισυλλογής M88 Hercules βάρους πολλών δεκάδων τόνων, έχει βυθιστεί περίπου 5 μέτρα στη λάσπη.

«Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι πρόκειται για βάλτο που συνδέεται με λίμνη», είπε ακόμη.

Σημαντικές εργασίες αποστράγγισης έγιναν στη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή που βυθίστηκε το όχημα και οι διασώστες έφτιαξαν νέο δρόμο για να επιτραπεί η πρόσβαση βαρέων μηχανημάτων.

«Η στάθμη του νερού μειώθηκε επίσης επαρκώς ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν έργα εκσκαφής», συνέχισε η υπουργός, προσθέτοντας ότι μπορεί να χρειαστούν μέρες για να ανασυρθεί το όχημα.

Σύμφωνα με την ίδια, η παρουσία αγωγού φυσικού αερίου που διασχίζει την περιοχή περιέπλεξε περαιτέρω τις εργασίες.

Στη Λιθουανία, χώρα μέλος του NATO και της ΕΕ, σταθμεύουν εκ περιτροπής πάνω από 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

army
ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανία: Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες που αγνοούνταν εντοπίστηκαν νεκροί

Το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλείται τον Λιθουανό πρόεδρο που είπε επίσης πως τρεις από τους τέσσερις Αμερικανούς στρατιώτες που αγνοούνταν στη Λιθουανία εντοπίστηκαν νεκροί στο σημείο.
Πιτ Χέγκσεθ δημόσια ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Χέγκσεθ: Νέο αμερικανικό πλήγμα σε σκάφος διακινητών ναρκωτικών στον Ειρηνικό

Ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ ανακοίνωσε νέο πλήγμα των ΗΠΑ σε σκάφος διακινητών ναρκωτικών στον ανατολικό Ειρηνικό. Από την επιχείρηση σκοτώθηκαν δύο άτομα, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.
Θάλασσα και βάρκα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 4 νεκροί σε επίθεση κατά σκάφους με ναρκωτικά στον Ειρηνικό

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέα επίθεση σε σκάφος που φέρεται να διακινούσε ναρκωτικά στον ανατολικό Ειρηνικό, σκοτώνοντας τέσσερις επιβάτες. Η επίθεση δόθηκε έπειτα από εντολή Τραμπ και δεν υπήρξαν απώλειες στις αμερικανικές δυνάμεις.
Πινακίδα Καλαϊνίνγκραντ οδός
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη εισέβαλαν στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας

Δύο ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη εισήλθαν για 18 δευτερόλεπτα στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας, σύμφωνα με το στρατό της χώρας. Ισπανικά μαχητικά του ΝΑΤΟ απογειώθηκαν για αναχαίτιση, ενώ τα ρωσικά αεροσκάφη εκτελούσαν άσκηση ανεφοδιασμού.
Βίλνιους πανοραμική θέα
ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανός ΥΠΕΞ: Ο Πούτιν δεν είναι δεκτός σε καμιά ευρωπαϊκή πρωτεύουσα

Ο Λιθουανός ΥΠΕΞ δήλωσε πως ο Πούτιν δεν έχει θέση σε καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, εκτός από τη Χάγη ενώπιον του δικαστηρίου, αναφερόμενος σε πιθανή συνάντηση Πούτιν-Τραμπ στη Βουδαπέστη.