ΓΔ: 2130.37 -2.43% Τζίρος: 317.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, σε συνέντευξη Τύπου.

Λαβρόφ: Η συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα θα φέρει κέρδη στη Ρωσία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα αποσκοπεί στην επιστροφή της Ρωσίας στις διεθνείς αγορές σιτηρών και λιπασμάτων με προβλέψιμο τρόπο, ενισχύοντας τα έσοδα της και διασφαλίζοντας την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Η συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα σκοπός είναι να επαναφέρει με προβλέψιμο τρόπο τη Ρωσία στις διεθνείς αγορές σιτηρών και λιπασμάτων, ώστε να αποκομίσει έσοδα και ταυτόχρονα να εγγυηθεί την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, έκρινε χθες Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι ΗΠΑ έκλεισαν —χωριστές— συμφωνίες με την Ουκρανία και με τη Ρωσία, που προβλέπουν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Μαύρη Θάλασσα και να υπάρξει παύση των πληγμάτων εναντίον των ενεργειακών εγκαταστάσεων. Η Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο των συμφωνιών, υποσχέθηκε να προχωρήσει στην άρση κάποιων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

«Θέλουμε η αγορά σιτηρών και λιπασμάτων να είναι προβλέψιμη» και «κανένας να μην προσπαθεί να μας ‘αποκλείσει’ από αυτήν», εξήγησε ο κ. Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο Κανάλι Ένα της ρωσικής τηλεόρασης.

«Όχι μόνο επειδή θέλουμε (...) θεμιτό κέρδος σε δίκαιο ανταγωνισμό, αλλά και επειδή ανησυχούμε για την κατάσταση ως προς τη διατροφική ασφάλεια στην Αφρική και σε άλλες χώρες του παγκόσμιου νότου», συνέχισε.

Αν εφαρμοστεί, η συμφωνία θα είναι το πρώτο βήμα στο εγχείρημα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να υπάρξει γενική κατάπαυση του πυρός και να υπάρξει πρόοδος για να τερματιστεί ο πόλεμος που άρχισαν πριν από τρία και πλέον χρόνια ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Ο κ. Λαβρόφ, βετεράνος διπλωμάτης, στο τιμόνι του ρωσικού ΥΠΕΞ από το 2004, παρατήρησε πως η αισιοδοξία που εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος της προεδρίας των ΗΠΑ, ο Στιβ Γουίτκοφ, που είπε πως η ευρύτερη κατάπαυση του πυρός μπορεί να είναι γεγονός πολύ σύντομα, μοιάζει να μη λαμβάνει υπόψη τους ευρωπαίους συμμάχους του Κιέβου.

Ο κ. Γουίτκοφ μοιάζει να «υπερτιμά τις ελίτ των ευρωπαϊκών χωρών», καθώς αυτές θα προτιμούσαν να «μην επιτρέψουν» στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να «ενδώσει», έκρινε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. Εξάλλου, ούτε ο κ. Ζελένσκι «θέλει να ενδώσει», πρόσθεσε.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ εξήρε το ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του θέλουν να υπάρξει αποκατάσταση των διμερών σχέσεων και πρόσθεσε πως η Μόσχα συμφωνεί με τη σημερινή κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον στο ότι οι διενέξεις ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις δεν μπορεί να επιτραπεί να κλιμακωθούν σε πόλεμο ανάμεσά τους.

Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει πως η Μόσχα θα συνεχίσει να επαγρυπνεί, ανεξαρτήτως των διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον. «‘Να εμπιστεύεσαι, αλλά να επαληθεύεις’ — αυτή ήταν η εντολή του (πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ) Ρέιγκαν. Δεν θα την ξεχάσουμε».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας την επόμενη εβδομάδα

Ο Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε στο CNBC ότι ο επόμενος γύρος τριμερών συνομιλιών ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας ίσως γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι Ρώσοι αρνήθηκαν να δώσουν στρατιωτικές πληροφορίες στις ΗΠΑ στο Ιράν.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Οι συνομιλίες για Ουκρανία πρέπει να συνεχιστούν, χωρίς νέα ημερομηνία

Το Κρεμλίνο τονίζει πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας με τη μεσολάβηση ΗΠΑ είναι προς όφελος όλων, ωστόσο δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία ή τοποθεσία για τον επόμενο γύρο, ενώ τα βασικά ζητήματα παραμένουν άλυτα.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ και Πούτιν συζήτησαν τηλεφωνικά για Ιράν και Ουκρανία

Ο Πούτιν και ο Τραμπ συνομίλησαν τηλεφωνικά για μία ώρα, εστιάζοντας στους πολέμους σε Ιράν και Ουκρανία. Ο Πούτιν μετέφερε προτάσεις για άμεση επίλυση του ιρανικού πολέμου, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Συνάντηση ΗΠΑ-Ουκρανίας-Ρωσίας αρχές Μαρτίου στα ΗΑΕ

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι ο επόμενος γύρος τριμερών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και ΗΠΑ πιθανόν θα διεξαχθεί στο Αμπού Ντάμπι στις αρχές Μαρτίου, μετά από πρόοδο στις συνομιλίες της Γενεύης.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων διεξάγεται στη Γενεύη

Σε εξέλιξη είναι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και ΗΠΑ, με στόχο τη λήξη του πολέμου. Ξεκίνησαν σήμερα, ενώ προγραμματίζονται και νέες τριμερείς συναντήσεις για την αναζήτηση λύσης στη σύγκρουση.