ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Γερμανικό Κοινοβούλιο

Πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση σήμερα για τη νέα γερμανική βουλή

Οι νέοι βουλευτές, που εξελέγησαν στις βουλευτικές εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου, αναμένεται να εκλέξουν πρόεδρο της Bundestag.

Για πρώτη φορά σήμερα θα συνεδριάσει η γερμανική βουλή (Budenstag), που προέκυψε μετά τις πρόωρες εκλογές, μετέδωσε το DPA.

Οι νέοι βουλευτές, που εξελέγησαν στις βουλευτικές εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου, αναμένεται να εκλέξουν πρόεδρο της Bundestag.

Παραδοσιακά, ο πρόεδρος της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου γίνεται εκπρόσωπος της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία στη σημερινή σύνθεση του κοινοβουλίου είναι αυτή της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και του αδελφού της κόμματος από το κρατίδιο της Βαυαρίας, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της Bundestag είναι δεύτερος σε σημασία στη γερμανική κρατική ιεραρχία μετά τον ομοσπονδιακό πρόεδρο, πράγμα που σημαίνει ότι με πρωτόκολλο βρίσκεται πάνω από την Καγκελάριο και τον Πρόεδρο της άνω βουλής του κοινοβουλίου.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο CDU Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζέντερ στηρίζει Μερτς: Αποφάσεις CDU για τείχος κατά άκρων στη Γερμανία

Ο Μάρκους Ζέντερ δήλωσε ότι στηρίζει τον Φρίντριχ Μερτς ως καγκελάριο και δεν ενδιαφέρεται για το αξίωμα, ενώ η συζήτηση για την ηγεσία του CDU συνεχίζεται έπειτα από αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα και εσωτερικές πιέσεις.
Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός πρέσβης: Απειλή για τους Εβραίους η άνοδος του Die Linke στο Βερολίνο

Ο Ισραηλινός πρέσβης στη Γερμανία, Ρον Πρόσορ, προειδοποιεί για άμεση απειλή στην εβραϊκή κοινότητα του Βερολίνου μετά τη νίκη του κόμματος Die Linke και εκφράζει ανησυχία για «απροκάλυπτο αντισημιτισμό» εκ μέρους της Αριστεράς.
Κτίριο CDU Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτήθηκε ο αρχηγός του CDU στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία

Ο Ντάνιελ Πίτερς παραιτήθηκε από επικεφαλής του CDU στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία μετά το ιστορικά χαμηλό 4,9% που απέσπασε το κόμμα, μένοντας εκτός τοπικού κοινοβουλίου. Ο Μερτς έκανε λόγο για «καταστροφή».
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Η μισή Γερμανία βλέπει αλλαγή καγκελάριου Μερτς πριν το 2026

Σχεδόν οι μισοί Γερμανοί πιστεύουν ότι ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς θα αντικατασταθεί μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov, ενώ η δημοτικότητά του έχει μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Η επιτυχία του AfD οφείλεται σε σοβαρά δυτικά λάθη

Ο Πούτιν συνέδεσε την άνοδο του AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ με συστηματικά λάθη Δύσης σε πολιτική και οικονομία, κατηγορώντας την ΕΕ για σύγκρουση με Ρωσία και υποστηρίζοντας ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στα εκλογικά αποτελέσματα.