ΓΔ: 2603.34 -0.39% Τζίρος: 180.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Τίτζα Κάλας Εσθονία

Στο Ισραήλ αλλά και στα Παλαιστινιακά Εδάφη αύριο η Κάγια Κάλας

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας μεταβαίνει αύριο, Δευτέρα, στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη προκειμένου να ζητήσει «άμεση επιστροφή» στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας μεταβαίνει αύριο, Δευτέρα, στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη προκειμένου να ζητήσει «άμεση επιστροφή» στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες της.

Η Κ. Κάλας θα συναντηθεί διαδοχικά με τις ισραηλινές και παλαιστινιακές αρχές και αναμένεται να «καλέσει σε άμεση επιστροφή στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων». Θέλει επίσης να «υπενθυμίσει τη σημασία ανεμπόδιστης πρόσβασης» στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο Ισραήλ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ, τον υπουργό Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ, καθώς και με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ.

Στην παλαιστινιακή πλευρά, θα δει τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μουστάφα.

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε σήμερα επίθεση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στον βορρά, πέντε ημέρες αφότου «έσπασε» την κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς.

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε με την πρωτοφανή επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 που προκάλεσε τον θάνατο 1.218 ανθρώπων από ισραηλινής πλευράς, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα στοιχεία.

Η επίθεση που εξαπέλυσε σε αντίποινα το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχει προκαλέσει συνολικά 50.021 θανάτους, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με απολογισμό που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τα στοιχεία του οποίου θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ. Η Πολιτική Προστασία, η κύρια υπηρεσία παροχής βοήθειας στην περιοχή αυτή, έκανε επίσης λόγο για 50.000 θανάτους.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τους αριθμούς αυτούς με ανεξάρτητο τρόπο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινές αρχές: Προειδοποίηση για επιθέσεις κατά Εβραίων παγκοσμίως

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων και επεισοδίων αύριο, ενόψει της επετείου της 7ης Οκτωβρίου. Συνιστά αποφυγή ταξιδιών και μεγάλων συναθροίσεων σε συγκεκριμένες χώρες.
Ισραηλινό άρμα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Σε επιφυλακή το Ισραήλ για ενδεχόμενες επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας διέταξε τον στρατό να αυξήσει ετοιμότητα στη Γάζα, μπροστά στην επέτειο της 7ης Οκτωβρίου, επικαλούμενος φόβους για επιθέσεις της Χαμάς. Προειδοποίησε για βαρύ τίμημα σε Χαμάς και Γάζα αν υπάρξουν απώλειες.
Δεξαμενές και αεροπλάνα Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Νεκρός διοικητής της Χαμάς σε επιχείρηση του στρατού

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως σκότωσε διοικητή της επίλεκτης μονάδας Νουκμπά της Χαμάς στη Γάζα, ο οποίος είχε ρόλο στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, όπου σκοτώθηκαν 1.200 άτομα και 251 απήχθησαν.
Έκρηξη στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Προειδοποίηση για στοχοποίηση στελεχών Χαμάς παντού

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας απείλησε με στοχοποίηση ηγετών της Χαμάς στο εξωτερικό, λέγοντας πως κανείς δεν θα πρέπει να πεθάνει ήσυχα. Φέρεται να σκοτώθηκε ανώτερο στέλεχος της Χαμάς στη Γάζα από ισραηλινό πλήγμα.
Έκρηξη στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Δωρεάν online το ντοκιμαντέρ «NAZA» από Νοέμβριο, λέει ο Αμπραχάμ

Το ντοκιμαντέρ «NAZA», που δίνει φωνή σε Ισραηλινούς στρατιωτικούς για θανάτους αμάχων στη Γάζα, θα κυκλοφορήσει δωρεάν online τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο σκηνοθέτης του μετά τις αντιδράσεις στο Ισραήλ.