ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
Ο Ντόναλντ Τραμπ φωτογραφίζεται με σοβαρή έκφραση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης.

Τραμπ: Σύντομα η υπογραφή συμφωνίας για τις σπάνιες γαίες με την Ουκρανία

Ο Τραμπ, ο οποίος επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, έχει συνδέσει τη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία με την πρόσβαση στα αποθέματα σπάνιων γαιών της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται κοντά στο να υπογράψουν μια συμφωνία με την Ουκρανία που θα τους δίνει πρόσβαση στις σπάνιες γαίες ορυκτών, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Τα πάμε πολύ καλά όσον αφορά την Ουκρανία και τη Ρωσία. Και ένα από τα πράγματα που κάνουμε είναι να υπογράψουμε πολύ σύντομα μια συμφωνία όσον αφορά τις σπάνιες γαίες με την Ουκρανία», δήλωσε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράφουν συμφωνία «σε διάφορες τοποθεσίες για να αξιοποιήσουν τις σπάνιες γαίες και τα ορυκτά και πολλά άλλα πράγματα παντού σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε ο Τραμπ.

Η συμφωνία για τις σπάνιες γαίες, η οποία ήταν υπό διαπραγμάτευση εδώ και εβδομάδες, έχει εκληφθεί από το Κίεβο σε μια στρατηγική εταιρική σχέση που θα μπορούσε να διασφαλίσει την συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ κατά της ρωσικής εισβολής.

Ο Τραμπ, ο οποίος επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, έχει συνδέσει τη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία με την πρόσβαση στα αποθέματα σπάνιων γαιών της. Τα κοιτάσματα θεωρούνται οικονομικά προσοδοφόρα και στρατηγικής σημασίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Τραμπ επρόκειτο να την υπογράψουν τη συμφωνία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ηγετών στο Οβάλ Γραφείο οδήγησε στη ματαίωση των συνομιλιών και στην πρόωρη αποχώρηση του Ζελένσκι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Σχέδιο Τραμπ για Ουκρανία με ρωσική ενέργεια και αμερικανικές επενδύσεις

Η WSJ αποκαλύπτει ότι το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία περιλαμβάνει αποκατάσταση ρωσικών ενεργειακών ροών, αμερικανικές επενδύσεις σε σπάνιες γαίες και αξιοποίηση 200 δισ. από παγωμένα assets.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Ρωσία: Πιθανολογείται διπλωματική λύση για Ουκρανία, λέει Κρεμλίνο

Ο Κιρίλ Ντμίτριεφ δήλωσε ότι Ρωσία, ΗΠΑ και Ουκρανία είναι κοντά σε διπλωματική λύση για τον τερματισμό του πολέμου, καθώς ο Ζελένσκι αναγνωρίζει πλέον ως βασικό θέμα τις γραμμές των μετώπων.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: Οι συνομιλίες για την Ουκρανία υπό ΗΠΑ φτάνουν σε αδιέξοδο

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Άντριι Σιμπίχα, δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας υπό τις ΗΠΑ εξαντλούνται και η ευρωπαϊκή συμμετοχή μπορεί να δώσει νέα ώθηση, ενώ η Ουκρανία ζητά και συνάντηση ηγετών.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν 205 αιχμαλώτους πολέμου η κάθε πλευρά

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντάλλαξαν σήμερα 205 αιχμαλώτους πολέμου, όπως ανακοίνωσαν και οι δύο πλευρές. Ο Ζελένσκι δήλωσε πως οι περισσότεροι Ουκρανοί αιχμάλωτοι ήταν σε αιχμαλωσία από το 2022 και ανάρτησε φωτογραφίες επιστροφής τους.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία πλησιάζει

Ο Τραμπ εξέφρασε αισιοδοξία για κοντινό τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτιμώντας ότι Μόσχα και Κίεβο θα συμφωνήσουν. Παρόμοια άποψη είχε διατυπώσει πρόσφατα και ο Πούτιν για το τέλος της σύγκρουσης.