ΓΔ: 2106.9 0.94% Τζίρος: 312.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
Ο Ντόναλντ Τραμπ φωτογραφίζεται με σοβαρή έκφραση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης.

Τραμπ: Σύντομα η υπογραφή συμφωνίας για τις σπάνιες γαίες με την Ουκρανία

Ο Τραμπ, ο οποίος επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, έχει συνδέσει τη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία με την πρόσβαση στα αποθέματα σπάνιων γαιών της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται κοντά στο να υπογράψουν μια συμφωνία με την Ουκρανία που θα τους δίνει πρόσβαση στις σπάνιες γαίες ορυκτών, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Τα πάμε πολύ καλά όσον αφορά την Ουκρανία και τη Ρωσία. Και ένα από τα πράγματα που κάνουμε είναι να υπογράψουμε πολύ σύντομα μια συμφωνία όσον αφορά τις σπάνιες γαίες με την Ουκρανία», δήλωσε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράφουν συμφωνία «σε διάφορες τοποθεσίες για να αξιοποιήσουν τις σπάνιες γαίες και τα ορυκτά και πολλά άλλα πράγματα παντού σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε ο Τραμπ.

Η συμφωνία για τις σπάνιες γαίες, η οποία ήταν υπό διαπραγμάτευση εδώ και εβδομάδες, έχει εκληφθεί από το Κίεβο σε μια στρατηγική εταιρική σχέση που θα μπορούσε να διασφαλίσει την συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ κατά της ρωσικής εισβολής.

Ο Τραμπ, ο οποίος επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, έχει συνδέσει τη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία με την πρόσβαση στα αποθέματα σπάνιων γαιών της. Τα κοιτάσματα θεωρούνται οικονομικά προσοδοφόρα και στρατηγικής σημασίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Τραμπ επρόκειτο να την υπογράψουν τη συμφωνία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ηγετών στο Οβάλ Γραφείο οδήγησε στη ματαίωση των συνομιλιών και στην πρόωρη αποχώρηση του Ζελένσκι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Ρωσία: Πιθανολογείται διπλωματική λύση για Ουκρανία, λέει Κρεμλίνο

Ο Κιρίλ Ντμίτριεφ δήλωσε ότι Ρωσία, ΗΠΑ και Ουκρανία είναι κοντά σε διπλωματική λύση για τον τερματισμό του πολέμου, καθώς ο Ζελένσκι αναγνωρίζει πλέον ως βασικό θέμα τις γραμμές των μετώπων.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Σε εξέλιξη σοβαρές διαδικασίες για το τέλος του πολέμου

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τις διπλωματικές διαβουλεύσεις για το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης στην Ουκρανία ως «σοβαρή διαδικασία», λίγο πριν από την επίσκεψη του απεσταλμένου των ΗΠΑ στη Μόσχα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Διπλωματικός αναβρασμός και ρωσικές επιθέσεις στη Ζαπορίζια

Παρά τις εντατικές διπλωματικές κινήσεις για ειρήνη στην Ουκρανία, ρωσικά πλήγματα συνέχισαν στη Ζαπορίζια, τραυματίζοντας 19 άτομα και προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές. Σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης σε 12 σημεία.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο: Θετικά σημεία στο αμερικανικό σχέδιο για Ουκρανία, απαιτείται ανάλυση

Ο Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε πως το νέο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία χρειάζεται σχολαστική ανάλυση από τη Μόσχα και δεν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης με Αμερικανούς στο Αμπού Ντάμπι αυτή την εβδομάδα.
Στιβ Γουίτκοφ σε εκδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γουίτκοφ στη Μόσχα για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία

Απεσταλμένοι του Τραμπ, μεταξύ τους ο Στιβ Γουίτκοφ, θα ταξιδέψουν στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα για συνομιλίες για πιθανό ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να εμφανίζεται διαλλακτική, προκαλώντας ανησυχίες για τις προθέσεις των ΗΠΑ.