ΓΔ: 2130.37 -2.43% Τζίρος: 317.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Δεξαμενόπλοιο με κοντέινερ
Δεξαμενόπλοιο μεταφέρει εμπορευματοκιβώτια στην ανοιχτή θάλασσα, σύμβολο διεθνούς ναυτιλίας.

Ρωσία και ΗΠΑ θα συζητήσουν για τη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα

Ο πρόεδρος Τραμπ, μετά τα κέρδη που αποκόμισαν οι ρωσικές δυνάμεις, ανέτρεψε την αμερικανική πολιτική σε σχέση με τον πόλεμο, ξεκινώντας διμερείς συνομιλίες με τη Μόσχα.

Ρώσοι και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες θα συζητήσουν τη Δευτέρα στο Ριάντ τρόπους εγγυήσεων για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα, στις συνομιλίες για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο πρόεδρος Τραμπ, μετά τα κέρδη που αποκόμισαν οι ρωσικές δυνάμεις, ανέτρεψε την αμερικανική πολιτική σε σχέση με τον πόλεμο, ξεκινώντας διμερείς συνομιλίες με τη Μόσχα και αναστέλλοντας τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ζητώντας να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο απεσταλμένος του Τραμπ Στιβ Γουίτκοφ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας θα λάβουν χώρα την Κυριακή στην Τζέντα. Ο σύμβουλος του πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα λάβουν χώρα στο Ριάντ τη Δευτέρα.

Στις συνομιλίες θα «μελετήσουν κυρίως τις προοπτικές για μια πιθανή εφαρμογή της γνωστής πρωτοβουλίας που σχετίζεται με τη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα» δήλωσε ο Ουσακόφ.

Οι συνομιλίες θα είναι διμερείς, δήλωσε ο Ουσακόφ.

Η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί από τον Γκριγκόρι Καράσιν, πρώην διπλωμάτη, ο οποίος αυτήν τη στιγμή είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) και τον Σεργκεί Μπεσέντα , έναν σύμβουλο του διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB).

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι όταν ο Πούτιν και ο Τραμπ συνομίλησαν τηλεφωνικά την Τρίτη, συζήτησαν την «Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας». Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη συνέβαλαν στη μεσολαβητική προσπάθεια για τη λεγόμενη Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, μια συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2022 η οποία επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή περίπου 33 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ουκρανικού σίτου μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρά τον πόλεμο.

Η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία μετά ένα χρόνο, παραπονούμενη ότι οι εξαγωγές των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων αντιμετώπισαν σοβαρά εμπόδια.

«Εκπληρώσαμε όλους τους όρους τότε, αλλά οι όροι σε σχέση με εμάς δεν εκπληρώθηκαν», δήλωσε ο Πεσκόφ. Ο Λευκός Οίκος, στην ανακοίνωσή του της 18ης Μαρτίου σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Τραμπ, ανέφερε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν σε τεχνικές διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή μιας θαλάσσιας κατάπαυσης του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, μια πλήρη κατάπαυση του πυρός και μόνιμη ειρήνη.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις προοπτικές παγκοσμίως των πρώτων υλών του Απριλίου του 2024 αναφέρουν ότι, παρά τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ναυτιλία στη Μαύρη Θάλασσα, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία στέλνουν σιτηρά στις παγκόσμιες αγορές χωρίς σημαντικά προβλήματα. Αναφέρουν επίσης ότι η κατάρρευση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας είχε ελάχιστες επιπτώσεις.

Η τελευταία έκθεση της τράπεζας του Οκτωβρίου του 2024 δεν αναφέρει τους κινδύνους της Μαύρης Θάλασσας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας την επόμενη εβδομάδα

Ο Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε στο CNBC ότι ο επόμενος γύρος τριμερών συνομιλιών ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας ίσως γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι Ρώσοι αρνήθηκαν να δώσουν στρατιωτικές πληροφορίες στις ΗΠΑ στο Ιράν.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Οι συνομιλίες για Ουκρανία πρέπει να συνεχιστούν, χωρίς νέα ημερομηνία

Το Κρεμλίνο τονίζει πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας με τη μεσολάβηση ΗΠΑ είναι προς όφελος όλων, ωστόσο δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία ή τοποθεσία για τον επόμενο γύρο, ενώ τα βασικά ζητήματα παραμένουν άλυτα.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ και Πούτιν συζήτησαν τηλεφωνικά για Ιράν και Ουκρανία

Ο Πούτιν και ο Τραμπ συνομίλησαν τηλεφωνικά για μία ώρα, εστιάζοντας στους πολέμους σε Ιράν και Ουκρανία. Ο Πούτιν μετέφερε προτάσεις για άμεση επίλυση του ιρανικού πολέμου, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Συνάντηση ΗΠΑ-Ουκρανίας-Ρωσίας αρχές Μαρτίου στα ΗΑΕ

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι ο επόμενος γύρος τριμερών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και ΗΠΑ πιθανόν θα διεξαχθεί στο Αμπού Ντάμπι στις αρχές Μαρτίου, μετά από πρόοδο στις συνομιλίες της Γενεύης.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων διεξάγεται στη Γενεύη

Σε εξέλιξη είναι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και ΗΠΑ, με στόχο τη λήξη του πολέμου. Ξεκίνησαν σήμερα, ενώ προγραμματίζονται και νέες τριμερείς συναντήσεις για την αναζήτηση λύσης στη σύγκρουση.