ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κτήριο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών, επίκεντρο Ουκρανία και άμυνα

Το ζήτημα της άμυνας θα τεθεί ψηλά στην ατζέντα, μετά τη χθεσινή παρουσίαση της Λευκής Βίβλου, που περιλαμβάνει το νομικό και χρηματοδοτικό σχέδιο για την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών των κρατών μελών της ΕΕ.

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την ανταγωνιστικότητα και να δώσουν συνέχεια στην ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία και τα επόμενα βήματα στον τομέα της ευρωπαϊκής άμυνας.

Το ζήτημα της άμυνας θα τεθεί ψηλά στην ατζέντα, μετά τη χθεσινή παρουσίαση της Λευκής Βίβλου, που περιλαμβάνει το νομικό και χρηματοδοτικό σχέδιο για την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών των κρατών μελών της ΕΕ.

Στη διήμερη Σύνοδο που ξεκινάει σήμερα στις 12 ώρα Ελλάδας, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τη μετανάστευση και το σχέδιο επιστροφών που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα, τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και άλλα παγκόσμια ζητήματα που βρίσκονται επίσης στην ημερήσια διάταξη.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής, πρώτης ημέρας της Συνόδου θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και θα συζητηθούν οι προετοιμασίες για την τρίτη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς και την τέταρτη Διεθνή Διάσκεψη για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα της Συνόδου

Οι αφίξεις στο κόκκινο χαλί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ξεκινήσουν στις 10.30 π.μ. ώρα Ελλάδας και στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η ανταλλαγή απόψεων των ηγετών της ΕΕ, ενώ θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στις 13.30 ώρα Ελλάδας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, θα πραγματοποιήσουν κοινή είσοδο στο φόρουμ, θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και ανταλλαγή απόψεων με τους ηγέτες. Στη συνέχεια, περίπου στις 16.30 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος εργασίας της Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ και η Σύνοδος εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς και το Δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

Αν και η Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει δύο ημέρες, 20 και 21 Μαρτίου, πηγές από αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι εργασίες να ολοκληρωθούν αργά το βράδυ της 20ης Μαρτίου και να μην υπάρξει δεύτερη ημέρα εργασιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αίθουσα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ουκρανία, Μέση Ανατολή και προϋπολογισμός στην ατζέντα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει σήμερα τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, την οικονομία και την ένταξη Ουκρανίας-Μολδαβίας, με συμμετοχή του Ζελένσκι. Κυρώσεις κατά Ρωσίας συνεχίζονται.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής και το νέο ΠΔΠ

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι 27 ηγέτες συζητούν για το νέο προϋπολογισμό 2028-2034, την παγκόσμια οικονομία, τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, αλλά και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, παρουσία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη.
Κάγια Κάλας πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κάγια Κάλας: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία, στήριξη σε Ουκρανία και Μολδαβία

Η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή είναι σημαντική πρόοδος, ανέφερε η Κ. Κάλας, σημειώνοντας πως θα υπάρξουν περαιτέρω δύσκολες διαπραγματεύσεις και τονίζοντας τον ρόλο της ΕΕ στη διαδικασία.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λεμεσό ο Γ. Γεραπετρίτης για το άτυπο ΥΠΕΞ της ΕΕ με επίκεντρο Μέση Ανατολή και Ουκρανία

Στη Λεμεσό βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης για την 'Άτυπη Συνάντηση ΥΠΕΞ της ΕΕ υπό κυπριακή προεδρία, όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλία Μακρόν - Ερντογάν για Ουκρανία και Ιράν

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως συνομίλησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατάπαυση του πυρός στο Ιράν και την Ουκρανία, τη σημασία της εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή και τον διάλογο ως κλειδί για περιφερειακή σταθερότητα.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν και Ερντογάν: συνομιλία για Ιράν και Ουκρανία

Ο Μακρόν δήλωσε ότι συζήτησε με τον Ερντογάν για την κατάπαυση πυρός στο Ιράν και την Ουκρανία, τονίζοντας τη σημασία διπλωματικής λύσης και σεβασμού της εκεχειρίας, ειδικά στη Μέση Ανατολή και τα Στενά του Ορμούζ.