ΓΔ: 2202.54 0.08% Τζίρος: 65.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:37:43
Βλαντιμίρ Πούτιν πορτρέτο
Φώτο: Shutterstock

Δεν έκανε δεκτή ο Πούτιν την πλήρη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ, ο Πούτιν δέχτηκε μόνο να σταματήσουν οι επιθέσεις στις υποδομές της Ουκρανίας και δεν έκανε δεκτή την αμερικανική πρόταση για πλήρη κατάπαυση του πυρός.

Να σταματήσει τις επιθέσεις στις υποδομές της Ουκρανίας για 30 ημέρες δέχτηκε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν στη σημερινή συνομιλία του με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά δεν έκανε δεκτή την αμερικανική πρόταση για πλήρη κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν σε «κατάπαυση του πυρός στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών» και στην έναρξη διαπραγματεύσεων για «κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, πλήρη κατάπαυση του πυρός και μόνιμη ειρήνη», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Οι συνομιλίες θα αρχίσουν «αμέσως» στη Μέση Ανατολή, ανέφερε η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική κλήση ανέφερε ότι ο Πούτιν επέβαλε αρκετούς όρους για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των όπλων και της υποστήριξης πληροφοριών για την Ουκρανία. Η Ουκρανία πρέπει επίσης να σταματήσει να κινητοποιεί νέους νεοσύλλεκτους, ανέφερε.

«Η βασική προϋπόθεση για την πρόληψη της κλιμάκωσης της σύγκρουσης και την προσπάθεια επίλυσής της με πολιτικά και διπλωματικά μέσα θα πρέπει να είναι η πλήρης παύση της ξένης στρατιωτικής βοήθειας και της παροχής πληροφοριών στο Κίεβο», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Οι ρωσικές απαιτήσεις φέρνουν τον Τραμπ μπροστά σε δύσκολες επιλογές, καθώς είχε ζητήσει την άμεση παύση των μαχών για 30 ημέρες, ώστε να συζητηθούν οι όροι μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας ειρήνης. Πριν από το τηλεφώνημα, ο Τραμπ έγραψε στο Truth Social ότι «πολλά στοιχεία μιας Τελικής Συμφωνίας έχουν συμφωνηθεί, αλλά πολλά παραμένουν».

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ μίλησε με τον Τραμπ πριν από τη συνομιλία του ηγέτη των ΗΠΑ με τον Πούτιν. Ο Στάρμερ είπε στον Τραμπ ότι η Ουκρανία πρέπει να τεθεί στην «ισχυρότερη δυνατή θέση» προκειμένου να εξασφαλίσει μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη», δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ένα μέλλον με βελτιωμένη διμερή σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας έχει τεράστια ανοδική πορεία», ανέφερε ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσή του. «Αυτό περιλαμβάνει τεράστιες οικονομικές συμφωνίες και γεωπολιτική σταθερότητα όταν έχει επιτευχθεί ειρήνη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Χρονικό όριο στην πρώτη γραμμή - Ζελένσκι ζητά διευκρινίσεις για κατάπαυση πυρός

Ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων όρισε ανώτατο όριο δύο μηνών για υπηρεσία στην πρώτη γραμμή, με σκοπό την ανακούφιση των στρατιωτών και τη διαχείριση έλλειψης προσωπικού στο μακροχρόνιο πόλεμο με τη Ρωσία.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Πολύ καλή» η συνομιλία μου με Πούτιν, δηλώνει για ΗΠΑ-Ρωσία

Ο Τραμπ δήλωσε ότι είχε μια "πολύ καλή" συνομιλία με τον Πούτιν, στην οποία συζήτησαν για τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και ζήτησε εκεχειρία, ενώ το Κρεμλίνο ανέφερε ότι συζητήθηκαν και ζητήματα για Ιράν και Περσικό Κόλπο.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Τραμπ για Ιράν και Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ, Πούτιν και Τραμπ, συζητώντας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τους τρόπους επίλυσης, ενώ ο Πούτιν πρότεινε προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία για την επέτειο της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ δικαιολογούν τη χαλάρωση κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Σκοτ Μπέσεντ υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να παρατείνει την αναστολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο ως τις 16 Μαΐου, επικαλούμενος τον αντίκτυπο του πολέμου κατά του Ιράν στις τιμές πετρελαίου.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Καταδικάζει την αναστολή κυρώσεων των ΗΠΑ σε ρωσικό πετρέλαιο

Ο Ζελένσκι καταδίκασε την εκ νέου παράταση της αναστολής αμερικανικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, τονίζοντας ότι κάθε δολάριο που δίνεται στη Ρωσία τροφοδοτεί τον πόλεμο. Οι ΗΠΑ επέτρεψαν πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου έως 16 Μαΐου.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Κίεβο έτοιμο για εκεχειρία με Ρωσία, χαιρετίζει ΗΠΑ-Ιράν

Ο Ζελένσκι χαιρέτισε την κατάπαυση του πυρός ΗΠΑ-Ιράν, τονίζοντας ότι η Ουκρανία θα πράξει το ίδιο αν η Ρωσία σταματήσει τα πλήγματα. Υποστήριξε πως η εκεχειρία δίνει χώρο για διπλωματικές λύσεις και στη Μέση Ανατολή.