ΓΔ: 2605.71 1.40% Τζίρος: 290.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία του Ιράν

Με αντίποινα απειλούν οι Φρουροί της Επανάστασης τις ΗΠΑ για την Υεμένη

Ο Τραμπ διέταξε το Σάββατο το μεγαλύτερο κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον των Χούθι από τότε που ανέλαβε, σηματοδοτώντας αυτό που ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε, την έναρξη «αδυσώπητων» αμερικανικών επιδρομών.

Με αντίποινα κατά των ΗΠΑ προειδοποιεί ο Διοικητής του στρατού των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί, στις ολονύχτιες αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές που είχαν στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ανταρτών Χούθι.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγκίτσι, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «δεν έχει καμία εξουσία ή δικαίωμα να υπαγορεύει την ιρανική εξωτερική πολιτική».

«Τερματίστε την υποστήριξη για την ισραηλινή γενοκτονία και την τρομοκρατία», ανάρτησε στο X την Κυριακή. «Σταματήστε να σκοτώνετε τον λαό της Υεμένης».

Ο Τραμπ διέταξε το Σάββατο το μεγαλύτερο κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων των Χούθι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, σηματοδοτώντας αυτό που ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε, την έναρξη «αδυσώπητων» αμερικανικών επιδρομών.

Από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές, το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τους Χούθι ανέφερε ότι τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 101 τραυματίστηκαν στις επιδρομές ενώ υπογράμμισε ότι οι δυνάμεις της θα απαντήσουν στα πλήγματα των ΗΠΑ.Οι Χούθι ανέφεραν μια σειρά εκρήξεων το βράδυ του Σαββάτου στη Σαναά και στη βόρεια επαρχία Σαάντα - το προπύργιο των ανταρτών στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία.

«Χρηματοδοτούμενοι από το Ιράν, οι τραμπούκοι Χούθι εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον αμερικανικών αεροσκαφών και στόχευσαν τα στρατεύματά μας και τους συμμάχους μας», έγραψε ο Τραμπ στην κοινωνική του πλατφόρμα Truth Social, προσθέτοντας ότι η «πειρατεία, η βία και η τρομοκρατία» τους κόστισαν «δισεκατομμύρια δολάρια» και έθεσαν ζωές σε κίνδυνο.

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι τα χτυπήματα είναι ένα μήνυμα προς το Ιράν, στο οποίο έστειλε επιστολή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προτείνοντας διαπραγματεύσεις για μια νέα πυρηνική συμφωνία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ καλεί τους Ισραηλινούς να στηρίξουν τον Νετανιάχου στις εκλογές

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους Ισραηλινούς να στηρίξουν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στις εκλογές, τονίζοντας τη συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν και χαρακτηρίζοντάς τον «εξαίρετο πολεμιστή» μέσω ανάρτησης στα social media.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Τραμπ για τη στήριξη πριν τις εκλογές

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε δημόσια τον Ντόναλντ Τραμπ για τη μεγάλη στήριξή του ενόψει των εκλογών της 27ης Οκτωβρίου, σημειώνοντας ότι με τη συνεργασία τους θα φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.
Ντόναλντ Τραμπ χειρονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απόλυτη στήριξη στον Νετανιάχου για τις εκλογές στο Ισραήλ

Ο Τραμπ εξέφρασε «απόλυτη και πλήρη στήριξη» στον Νετανιάχου ενόψει των ισραηλινών εκλογών, χαρακτηρίζοντάς τον σπουδαίο ηγέτη και σημαντικό εταίρο κατά του Ιράν, τονίζοντας πως εάν το Ιράν δεν αλλάξει στάση, οι ΗΠΑ θα δράσουν δυναμικά.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

12 γερουσιαστές ΗΠΑ: Προδοσία η αγορά ρωσικού ντίζελ από συμμάχους

Δώδεκα Αμερικανοί γερουσιαστές, ανάμεσά τους και Ρεπουμπλικάνοι, καταγγέλλουν συμφωνία Τραμπ για αγορά ρωσικού ντίζελ, μιλώντας για «προδοσία Ουκρανών» και ζητούν την επαναφορά κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ίσως ζητήσω από τον Ερντογάν στήριξη για Σ. Αραβία στον πόλεμο με Χούθι

Ο Τραμπ δήλωσε πως οι Χούθι της Υεμένης «συμπεριφέρονται άσχημα» και ότι ίσως ζητήσει από τον Ερντογάν να στηρίξει τη Σαουδική Αραβία. Οι Χούθι εντείνουν τις επιθέσεις τους ενώ ο Τραμπ συνομίλησε με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν θα επιτεθούμε στο Ιράν πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «παραγωγικές» συνομιλίες με το Ιράν και δεν σκοπεύουν να επιτεθούν πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ενώ συνεχίζονται οι κυρώσεις στα ιρανικά λιμάνια και η διέλευση πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ.