ΓΔ: 2053.58 1.44% Τζίρος: 255.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
Ο Βίκτορ Όρμπαν μιλάει δημόσια σε συνέντευξη Τύπου με ουγγρική σημαία στο παρασκήνιο.

Θα υπάρξει συμφωνία Ουγγαρίας – ΗΠΑ σε πακέτο οικονομικής συνεργασίας

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε πως το οικονομικό πακέτο θα επεκταθεί στην ήδη υπάρχουσα πολιτική συμμαχία μεταξύ της Ουγγαρίας και των ΗΠΑ.

Στην προαναγγελία συμφωνίας Ουγγαρίας και ΗΠΑ σε πακέτο οικονομικής συνεργασίας προχώρησε ο Βίκτορ Όρμπαν, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει την ουγγρική οικονομία και θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις πιθανών αμερικανικών δασμών.

Ο Όρμπαν, ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε πως το οικονομικό πακέτο θα επεκταθεί στην ήδη υπάρχουσα πολιτική συμμαχία μεταξύ της Ουγγαρίας και των ΗΠΑ. Μια οικονομική συμφωνία τέτοιου είδους θα βοηθούσε την Ουγγαρία ακόμα κι αν ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεσπάσει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η διοίκησή του θα ανακοινώσει σύντομα δασμούς ύψους 25% σε αγαθά από την ΕΕ.

«Η Ουγγαρία θα υποστεί ζημίες (σε έναν εμπορικό πόλεμο), όπως όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν το εύρος, όμως μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως θα συμβεί», επισήμανε ο Όρμπαν σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του ουγγρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η Ουγγαρία έχει καλές πιθανότητες να καταλήξει σε μια συμφωνία με την Ουάσιγκτον και ότι το πακέτο πρέπει να μπορέσει να περιορίσει ή να ακυρώσει πλήρως τις επιπτώσεις ενός πιθανού εμπορικού πολέμου εντός της Ουγγαρίας.

Ούγγροι αξιωματούχοι διαπραγματεύονται ήδη την ανανέωση μιας φορολογικής συνθήκης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία είχε τερματιστεί από την προηγούμενη αμερικανική διοίκηση, πρόσθεσε ο Όρμπαν.

Άλλα στοιχεία της συμφωνίας θα βοηθήσουν την Ουγγαρία να «αντισταθμίσει, σε εθνικό οικονομικό επίπεδο, τις ζημίες που θα προκληθούν από τους αμερικανικούς δασμούς σε βάρος της Ευρώπης και θα αποτελέσουν αντιστάθμισμα τόσο σε νομισματικούς όρους όσο και σε όρους πραγματικής οικονομίας».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Αναμονή για απόφαση εξαίρεσης Ουγγαρίας από κυρώσεις ΗΠΑ στην ενέργεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχολίασε πως αναμένει λεπτομέρειες για την εξαίρεση Ουγγαρίας από τις αμερικανικές κυρώσεις στην ενέργεια. Τόνισε ότι η εξαίρεση ΕΕ σε Ουγγαρία και Σλοβακία αφορά την ενεργειακή ασφάλειά τους.
Ιταλικό κοινοβούλιο κτήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Μελόνι με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν στην Ιταλία

Η Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Βίκτορ Όρμπαν, συζητώντας για διμερείς σχέσεις, Ουκρανία, Μέση Ανατολή, ευρωπαϊκή ατζέντα και καινοτόμες πρωτοβουλίες στη διαχείριση μεταναστευτικών ροών.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ υπόσχεται στήριξη στην Ουκρανία για τις οικονομικές της ανάγκες

Οι 26 ηγέτες της ΕΕ, εκτός της Ουγγαρίας, συμφώνησαν να στηρίξουν τις επείγουσες οικονομικές ανάγκες της Ουκρανίας για το 2026-2027, περιλαμβάνοντας και βοήθεια για στρατιωτικές και αμυντικές δαπάνες.
Βίλνιους πανοραμική θέα
ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανός ΥΠΕΞ: Ο Πούτιν δεν είναι δεκτός σε καμιά ευρωπαϊκή πρωτεύουσα

Ο Λιθουανός ΥΠΕΞ δήλωσε πως ο Πούτιν δεν έχει θέση σε καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, εκτός από τη Χάγη ενώπιον του δικαστηρίου, αναφερόμενος σε πιθανή συνάντηση Πούτιν-Τραμπ στη Βουδαπέστη.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ουγγαρία: Κριτική Βουδαπέστης στην ενεργειακή πολιτική ΕΕ κατά Ρωσίας

Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε από τη Μόσχα ότι η Ουγγαρία θα υποστεί ζημιά αν διακοπεί η ρωσική ενέργεια, τονίζοντας πως δεν θα δεχθεί εξωτερικές πιέσεις για την ενεργειακή της πολιτική, παρά τις διαφωνίες με ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Κτήριο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Όχι στην άρση ασυλίας Σάλις και Μάγιαρ αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διατήρησε οριακά την ασυλία της Ιλάρια Σάλις, ευρωβουλευτού της αριστεράς που κατηγορείται για βιαιοπραγία. Η ίδια δήλωσε πως η ψήφος είναι νίκη για τη δημοκρατία και το αντιφασιστικό κίνημα.