ΓΔ: 2632.17 -0.08% Τζίρος: 177.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Musk, Tesla, ilektrika autokinita
Φωτο: Shutterstock

Την άμεση αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ προτείνει ο Έλον Μασκ

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου έριξε τη «βόμβα» αυτή, αντιδρώντας σε ανάρτηση που είχε γίνει σήμερα το πρωί στο Χ, στην οποία αναφερόταν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «βγουν από το ΝΑΤΟ τώρα!».

Υπέρ της εξόδου των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ τάχθηκε ο Έλον Μασκ, γράφοντας στο Χ ότι δεν έχει νόημα η Αμερική να πληρώνει για την άμυνα της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έριξε τη «βόμβα» αυτή, αντιδρώντας σε ανάρτηση που είχε γίνει σήμερα το πρωί στο Χ,  στην οποία αναφερόταν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «βγουν από το ΝΑΤΟ τώρα!».

«Πραγματικά πρέπει. Δεν έχει λογική η Αμερική να πληρώνει για την άμυνα της Ευρώπης», απάντησε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tesla.  

Στις 3 Μαρτίου, είχε γράψει στο X ότι Στις 3 Μαρτίου, ο Μασκ είχε γράψει στο X ότι συμφωνούσε με την πρόταση συντηρητικού σχολιαστή ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν τόσο το ΝΑΤΟ όσο και τον ΟΗΕ.

Τα σχόλια του Μασκ γίνονται σε μια περίοδο που το μέλλον του ΝΑΤΟ, το οποίο θα γιορτάσει την 76η επέτειό του τον Απρίλιο, κρέμεται από μια κλωστή.

Το NBC μετέδωσε στις 6 Μαρτίου ότι ο Τραμπ είχε συζητήσει με συμβούλους του τη ρύθμιση της δέσμευσης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ με τρόπο που να ευνοεί τα μέλη της συμμαχίας που δαπανούν ένα συγκεκριμένο ποσοστό του ΑΕΠ τους για την άμυνα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την ίδια ημέρα, ο Τραμπ τόνισε πως είπε στους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι δεν θα τους στηρίξει αμυντικά, αν δεν πληρώνουν τα ποσά που πρέπει για την άμυνα.

«Είναι κοινή λογική, σωστά. Αν δεν πληρώσουν, δεν πρόκειται να τους υπερασπιστώ. Όχι, δεν πρόκειται να τους υπερασπιστώ», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η Ευρώπη -η οποία παροπλίστηκε σε μεγάλο βαθμό μετά τον Ψυχρό Πόλεμο- εξαρτάται από τις ΗΠΑ για επικοινωνίες, πληροφορίες και υλικοτεχνική υποστήριξη, καθώς και για στρατιωτική ηγεσία και δύναμη πυρός.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για μια έκτακτη σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα με σκοπό τη μαζική αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Οι αξιωματούχοι συζήτησαν μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιλαμβάνει δάνεια ύψους έως και 150 δισ. ευρώ προς τα κράτη μέλη για την άμυνα, καθώς και σχέδια που θα επιτρέπουν στις χώρες να χρησιμοποιούν τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς για να δαπανήσουν δυνητικά 650 δισ. ευρώ για την άμυνα σε διάστημα τεσσάρων ετών, χωρίς να παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Σύμφωνα με νόμο του 2023, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποχωρήσουν  μονομερώς από το ΝΑΤΟ χωρίς έγκριση δύο τρίτων της Γερουσίας ή νόμο του Κογκρέσου.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγιο: Συζήτηση ΝΑΤΟ για Στενά Ορμούζ χωρίς συμμετοχή Συμμαχίας

Ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη με συμμάχους για ενδεχόμενη συμβολή στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται για αποστολή του ΝΑΤΟ.
Ελβετική σημαία βουνά
ΔΙΕΘΝΗ

Ελβετία: Οι ψηφοφόροι πιθανόν να απορρίψουν αυστηρότερη ουδετερότητα

Η πλειοψηφία των Ελβετών ψηφοφόρων φαίνεται να απορρίπτει την αυστηρότερη ουδετερότητα, που θα περιόριζε τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις κυρώσεις, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δείχνει 54% κατά και 42% υπέρ της πρότασης.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ρουμανία: Κατέρριψε drone που παραβίασε τον εναέριο χώρο της

Ισπανικό F-18 του ΝΑΤΟ κατέρριψε drone που παραβίασε τον εναέριο χώρο της Ρουμανίας, το τέταρτο φέτος. Το drone μπήκε από Μολδαβία, χωρίς να διευκρινιστεί η προέλευσή του, σύμφωνα με το ρουμανικό Υπουργείο Άμυνας.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη κατέρριψαν drone στον εναέριο χώρο της Λετονίας

Το Υπουργείο Άμυνας Λετονίας ανακοίνωσε ότι μαχητικό του ΝΑΤΟ κατέρριψε άγνωστο drone στον εναέριο χώρο στα ανατολικά της χώρας, χωρίς να διευκρινίζεται η προέλευσή του. Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε από τη Συμμαχία.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Θα απαντήσουμε αν Δύση κατασχέσει ρωσικά πλοία, προειδοποιεί για ΝΑΤΟ

Ο Πούτιν κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για διείσδυση στην Ασία-Ειρηνικό και ένταση στην Αρκτική, ενώ δήλωσε ότι χώρες προσπαθούν να περιορίσουν τη ναυσιπλοΐα ρωσικών πλοίων. Τις δηλώσεις έκανε από τη Σαχαλίνη, σε στρατιωτικά γυμνάσια.