ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Musk, Tesla, ilektrika autokinita
Φωτο: Shutterstock

Την άμεση αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ προτείνει ο Έλον Μασκ

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου έριξε τη «βόμβα» αυτή, αντιδρώντας σε ανάρτηση που είχε γίνει σήμερα το πρωί στο Χ, στην οποία αναφερόταν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «βγουν από το ΝΑΤΟ τώρα!».

Υπέρ της εξόδου των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ τάχθηκε ο Έλον Μασκ, γράφοντας στο Χ ότι δεν έχει νόημα η Αμερική να πληρώνει για την άμυνα της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έριξε τη «βόμβα» αυτή, αντιδρώντας σε ανάρτηση που είχε γίνει σήμερα το πρωί στο Χ,  στην οποία αναφερόταν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «βγουν από το ΝΑΤΟ τώρα!».

«Πραγματικά πρέπει. Δεν έχει λογική η Αμερική να πληρώνει για την άμυνα της Ευρώπης», απάντησε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tesla.  

Στις 3 Μαρτίου, είχε γράψει στο X ότι Στις 3 Μαρτίου, ο Μασκ είχε γράψει στο X ότι συμφωνούσε με την πρόταση συντηρητικού σχολιαστή ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν τόσο το ΝΑΤΟ όσο και τον ΟΗΕ.

Τα σχόλια του Μασκ γίνονται σε μια περίοδο που το μέλλον του ΝΑΤΟ, το οποίο θα γιορτάσει την 76η επέτειό του τον Απρίλιο, κρέμεται από μια κλωστή.

Το NBC μετέδωσε στις 6 Μαρτίου ότι ο Τραμπ είχε συζητήσει με συμβούλους του τη ρύθμιση της δέσμευσης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ με τρόπο που να ευνοεί τα μέλη της συμμαχίας που δαπανούν ένα συγκεκριμένο ποσοστό του ΑΕΠ τους για την άμυνα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την ίδια ημέρα, ο Τραμπ τόνισε πως είπε στους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι δεν θα τους στηρίξει αμυντικά, αν δεν πληρώνουν τα ποσά που πρέπει για την άμυνα.

«Είναι κοινή λογική, σωστά. Αν δεν πληρώσουν, δεν πρόκειται να τους υπερασπιστώ. Όχι, δεν πρόκειται να τους υπερασπιστώ», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η Ευρώπη -η οποία παροπλίστηκε σε μεγάλο βαθμό μετά τον Ψυχρό Πόλεμο- εξαρτάται από τις ΗΠΑ για επικοινωνίες, πληροφορίες και υλικοτεχνική υποστήριξη, καθώς και για στρατιωτική ηγεσία και δύναμη πυρός.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για μια έκτακτη σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα με σκοπό τη μαζική αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Οι αξιωματούχοι συζήτησαν μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιλαμβάνει δάνεια ύψους έως και 150 δισ. ευρώ προς τα κράτη μέλη για την άμυνα, καθώς και σχέδια που θα επιτρέπουν στις χώρες να χρησιμοποιούν τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς για να δαπανήσουν δυνητικά 650 δισ. ευρώ για την άμυνα σε διάστημα τεσσάρων ετών, χωρίς να παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Σύμφωνα με νόμο του 2023, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποχωρήσουν  μονομερώς από το ΝΑΤΟ χωρίς έγκριση δύο τρίτων της Γερουσίας ή νόμο του Κογκρέσου.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Υπερασπίζουμε τα εθνικά συμφέροντα απέναντι στις ΗΠΑ

Η Τζόρτζια Μελόνι τόνισε πως η Ευρώπη δεν πρέπει να απομακρυνθεί από τις ΗΠΑ, αλλά ότι η Ιταλία οφείλει να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα. Παράλληλα, επισκέπτεται τον Περσικό Κόλπο για συμφωνίες σε ενέργεια και πετρέλαιο.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε στην Ουάσινγκτον για επαφές με Τραμπ εν μέσω τριγμών στο ΝΑΤΟ

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, θα επισκεφτεί την Ουάσινγκτον 8-12 Απριλίου για συναντήσεις με τον Τραμπ και υπουργούς, μετά τις απειλές Τραμπ για αποχώρηση από το ΝΑΤΟ λόγω της στάσης της Ευρώπης σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Βαθαίνει η κρίση μετά τις απειλές Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ

Η συμμαχία του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε νέα φάση κρίσης, μετά τις δηλώσεις Τραμπ για το Ιράν και τις απειλές αποχώρησης των ΗΠΑ, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην Ευρώπη. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και σε πρόσφατη διεθνή κάλυψη για τις εντάσεις στο εσωτερικό της Συμμαχίας.
Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρος
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν σε Τραμπ: «Να είμαστε σοβαροί, όχι να αλλάζουμε γνώμη συνεχώς»

Ο Εμανουέλ Μακρόν από τη Σεούλ επέκρινε τον Ντόναλντ Τραμπ για ασυνέπεια και αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αναιρούμε όσα δηλώνουμε μέρα με τη μέρα.
Λευκός Οίκος ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Ρούτε επισκέπτεται Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Συμμαχίας, μετά τις επικριτικές δηλώσεις Τραμπ κατά των Ευρωπαίων για τη στάση τους στη Μέση Ανατολή. Λεπτομέρειες δεν έχουν δοθεί.