ΓΔ: 2346.72 1.38% Τζίρος: 453.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:32
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
Ο Ντόναλντ Τραμπ φωτογραφίζεται με σοβαρή έκφραση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης.

Νέα Ζηλανδία: Παύθηκε ο πρεσβευτής στη Βρετανία λόγω σχολίων για Τραμπ

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επανατοποθετήσει την προτομή του Τσώρτσιλ στο Οβάλ Γραφείο. Αλλά νομίζετε ότι πραγματικά αντιλαμβάνεται την ιστορία;», διερωτήθηκε ο Φιλ Γκοφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας Oυίνστον Πίτερς δήλωσε σήμερα ότι έπαυσε τον πρεσβευτή της χώρας του στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή έκανε σχόλια που θεωρήθηκαν επικριτικά για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Φιλ Γκοφ έκανε τα επίμαχα σχόλια την Τρίτη, στη διάρκεια φόρουμ στο Λονδίνο, με τα οποία φάνηκε να αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ αντιλαμβάνεται την ιστορία αντιπαραβάλλοντας τις προσπάθειες του ίδιου να αναθερμάνει τις σχέσεις με τη Ρωσία με τις ενέργειες του Βρετανού ηγέτη Ουίνστον Τσώρτσιλ κατά της ναζιστικής Γερμανίας.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επανατοποθετήσει την προτομή του Τσώρτσιλ στο Οβάλ Γραφείο. Αλλά νομίζετε ότι πραγματικά αντιλαμβάνεται την ιστορία;», διερωτήθηκε ο Γκοφ σε πάνελ με την Φινλανδή ομόλογό του Ελίνα Βάλτονεν.

Σε σημερινή του ανακοίνωση ο Πίτερς χαρακτηρίζει «βαθιά απογοητευτικά» τα σχόλια του Γκοφ.

«Δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας και καθιστούν μη βιώσιμη τη θέση του ως Ύπατου Αρμοστή στο Λονδίνο», πρόσθεσε.

Ο Γκοφ δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει μέσω του λογαριασμού του στο X εκτός βρετανικού ωραρίου εργασίας.

Ο Μπέντι Κόρι, ο ανώτατος αξιωματούχος στο υπουργείο Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, συνεργάζεται με τον Γκοφ για την αντικατάστασή του, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Γκοφ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος, διορίστηκε πρεσβευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023

Ο Πίτερς ηγείται του λαϊκιστικού κόμματος Πρώτα η Νέα Ζηλανδία στη σημερινή δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Νέα Ζηλανδία αρνείται συμμετοχή στο συμβούλιο ειρήνης Τραμπ

Η Νέα Ζηλανδία απέρριψε την πρόσκληση του Ντόναλντ Τραμπ για συμμετοχή στο «συμβούλιο ειρήνης», δηλώνοντας πως δεν θα συνεισέφερε ουσιαστικά στο έργο του, αλλά θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Πολύ επικίνδυνη» η προσέγγιση Βρετανίας με την Κίνα

Ο Τραμπ δήλωσε πως είναι «πολύ επικίνδυνη» η βρετανική προσπάθεια προσέγγισης με την Κίνα, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Στάρμερ στο Πεκίνο και τις δηλώσεις για ενίσχυση των διμερών σχέσεων παρά τις υφιστάμενες διαφωνίες.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρίγκιπας Χάρι καλεί τον Τραμπ να σεβαστεί τους ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες

Ο πρίγκιπας Χάρι απάντησε στον Τραμπ, τονίζοντας ότι οι θυσίες των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν αξίζουν αλήθεια και σεβασμό, αναφέροντας πως υπηρέτησε εκεί και το Ηνωμένο Βασίλειο είχε 457 απώλειες.
Ντόναλντ Τραμπ και Κιρ Στάρμερ
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: «Αποκρουστική» η δήλωση Τραμπ για τα νατοϊκά στρατεύματα

Ο Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε τις δηλώσεις Τραμπ για τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν «προσβλητικές και αποκρουστικές», δηλώνοντας ότι προκάλεσαν πόνο στις οικογένειες θυμάτων κι απέτισε φόρο τιμής στους 457 Βρετανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν.
Μπιγκ Μπεν Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Αντιδράσεις μετά τα σχόλια Τραμπ για το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

Ο Τραμπ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε Βρετανούς βουλευτές και βετεράνους, ισχυριζόμενος πως τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ απέφυγαν τη γραμμή του μετώπου στο Αφγανιστάν και δηλώνοντας πως «δεν τους χρειασθήκαμε ποτέ».