ΓΔ: 2112.46 0.57% Τζίρος: 393.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
tomato

Έρευνα: Οι καλλιέργειες σε κίνδυνο από την αύξηση της θερμοκρασίας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα μειώσει σημαντικά την ποσότητα των παγκόσμιων καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνουν, το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο. Αυτό διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Food».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Aalto στη Φινλανδία μελέτησαν πώς οι μελλοντικές αλλαγές στη θερμοκρασία, τις βροχοπτώσεις και την ξηρασία θα επηρεάσουν τις συνθήκες καλλιέργειας 30 σημαντικών ειδών τροφίμων σε όλο τον κόσμο. Διαπίστωσαν ότι οι περιοχές χαμηλού γεωγραφικού πλάτους αντιμετωπίζουν σημαντικά χειρότερες συνέπειες από ό,τι τα μεσαία ή υψηλά γεωγραφικά πλάτη. Ανάλογα με το επίπεδο της αύξησης της θερμοκρασίας υπολογίζεται ότι έως και το ήμισυ της παραγωγής καλλιεργειών σε περιοχές με χαμηλό γεωγραφικό πλάτος θα κινδυνεύσει. Ταυτόχρονα, στις περιοχές αυτές αναμένεται να παρατηρηθεί μεγάλη μείωση της ποικιλομορφίας των καλλιεργειών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, εξάλλου, ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα μειώσει σημαντικά την ποσότητα των παγκόσμιων καλλιεργήσιμων εκτάσεων που είναι διαθέσιμες για βασικές καλλιέργειες: ρύζι, καλαμπόκι, σιτάρι, πατάτα και σόγια, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα της παγκόσμιας ενεργειακής πρόσληψης τροφής. 

Επιπλέον, οι τροπικές ριζώδεις καλλιέργειες, όπως η γλυκοπατάτα, που αποτελούν κλειδί για την επισιτιστική ασφάλεια σε περιοχές με χαμηλό εισόδημα, καθώς και τα δημητριακά και τα όσπρια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Στην υποσαχάρια Αφρική, την περιοχή που αναμένεται να επηρεαστεί περισσότερο, σχεδόν τα τρία τέταρτα της σημερινής παραγωγής κινδυνεύουν αν η υπερθέρμανση του πλανήτη ξεπεράσει τους τρεις βαθμούς Κελσίου.

Αντίθετα, οι περιοχές μεσαίου και υψηλού γεωγραφικού πλάτους είναι πιθανό να διατηρήσουν τα παραγωγικά εδάφη τους, αν και οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι ζώνες για συγκεκριμένες καλλιέργειες θα αλλάξουν και είναι πιθανό να αυξηθεί η ποικιλομορφία των καλλιεργειών σε κάποιες περιοχές. Για παράδειγμα, η καλλιέργεια εύκρατων φρούτων, όπως τα αχλάδια, θα μπορούσε να γίνει πιο συνηθισμένη στις βορειότερες περιοχές.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγόβουνο στην Ανταρκτική
ΔΙΕΘΝΗ

Η Αρκτική είχε το θερμότερο έτος στην ιστορία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ

Η Αρκτική κατέγραψε τη θερμότερη χρονιά της, με 1,6°C άνοδο από το μέσο όρο 1991-2020, σύμφωνα με έκθεση NOAA. Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την υπερθέρμανση ανησυχητική και πρωτοφανή για την περιοχή.
Παγόβουνο στην Ανταρκτική
ΔΙΕΘΝΗ

Οι επιστήμονες προβλέπουν μαζική απώλεια παγετώνων στις Άλπεις έως το 2100

Μελέτη του ETH Ζυρίχης δείχνει ότι ο αριθμός των παγετώνων που εξαφανίζονται θα αυξηθεί έως το 2100, ανάλογα με την άνοδο της θερμοκρασίας. Περιορισμός στους 1,5°C μπορεί να διατηρήσει πενταπλάσιους παγετώνες σε σχέση με υψηλότερα σενάρια.
Ηφαίστειο σε έκρηξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ηφαιστειακές εκρήξεις: Πιθανή αιτία του Μαύρου Θανάτου στη μεσαιωνική Ευρώπη

Νέα μελέτη δείχνει ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα ίσως συνέβαλε στην εξάπλωση της Μαύρης Πανώλης στην Ευρώπη του 14ου αιώνα, με ανάλυση δακτυλίων δέντρων, επιπέδων θείου και ιστορικών πηγών.
Κλιματική αλλαγή τοπίο
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Τα βουνά θερμαίνονται ταχύτερα από τις πεδιάδες με σοβαρές συνέπειες

Παγκόσμια ανασκόπηση αποκαλύπτει ότι τα βουνά θερμαίνονται 0,21°C/αιώνα ταχύτερα, με μείωση χιονοπτώσεων και απρόβλεπτες βροχές, επηρεάζοντας πάνω από ένα δισ. ανθρώπους που εξαρτώνται από τα ορεινά οικοσυστήματα.