ΓΔ: 2259.13 -0.64% Τζίρος: 411.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κτίριο Ράιχσταγκ Βερολίνου
Το ιστορικό κτίριο Ράιχσταγκ στο Βερολίνο με γερμανικές σημαίες, σύμβολο δημοκρατίας και πολιτικής ζωής.

Γερμανία: Πρώτη διερευνητική συνάντηση μεταξύ των δύο κομμάτων

Ένα από τα δυσκολότερα σημεία της διαπραγμάτευσης αναμένεται να είναι η απαίτηση του νικητή των εκλογών Φρίντριχ Μερτς για απόρριψη αιτούντων άσυλο στα σύνορα.

Τις πρώτες διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού ξεκίνησαν νωρίτερα σήμερα η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Κύριος σκοπός της πρώτης συνάντησης είναι ο προσδιορισμός του περιγράμματος των θεμάτων και του χρονοδιαγράμματος της διαδικασίας, παραμένει ωστόσο ανοιχτό πότε θα αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις.

Ένα από τα δυσκολότερα σημεία της διαπραγμάτευσης αναμένεται να είναι η απαίτηση του νικητή των εκλογών Φρίντριχ Μερτς για απόρριψη αιτούντων άσυλο στα σύνορα, καθώς το SPD εκτιμά ότι πρόκειται για πρακτική η οποία παραβιάζει το Σύνταγμα και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) ζητά την κατάργηση των επιδομάτων πρόνοιας για όσους δεν συνεργάζονται με τις υπηρεσίες εύρεσης εργασίας, κάτι το οποίο απορρίπτει το SPD, το οποίο από την άλλη πλευρά επιδιώκει την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η μεταρρύθμιση του «φρένου χρέους» διχάζει ήδη τους πιθανούς μελλοντικούς εταίρους, με το SPD να επιμένει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική για την χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών και το CSU επιμένει στην διατήρησή του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η πίεση από ΗΠΑ και ΕΕ θα κρίνει το τέλος του πολέμου

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το τέλος του πολέμου εξαρτάται από την πίεση ΗΠΑ-ΕΕ προς τον Πούτιν. Τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει πετύχει τον στόχο της, ενώ εξέφρασε διάθεση για συνομιλίες και άνοιγμα σε συμβιβασμό για τα εδαφικά ζητήματα.
Φρίντριχ Μερτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Η Ουγγαρία να μην μπλοκάρει τις κυρώσεις κατά Ρωσίας

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα παροτρύνουν την Ουγγαρία να αναθεωρήσει το μπλοκάρισμα των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ από τις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαίοι στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ στη Γενεύη

Στη Γενεύη βρίσκονται αντιπρόσωποι από Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία για νέο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές. Προγραμματίζονται συναντήσεις στο περιθώριο των συνομιλιών.
Φρίντριχ Μερτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Πρώιμες συνομιλίες Μερτς - Μακρόν για ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή

Οι συνομιλίες Μερτς-Μακρόν για ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και δεν στοχεύουν στη μείωση του ρόλου των ΗΠΑ, ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, τονίζοντας συνεργασία και ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής ασπίδας.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Δεν βλέπω έτοιμη την ΕΕ να ορίσει ημερομηνία ένταξης για την Ουκρανία

Η Κάγια Κάλλας δήλωσε πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν είναι έτοιμα να ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία ένταξης της Ουκρανίας και τόνισε την ανάγκη να γίνει δουλειά ώστε να φανεί πως η Ουκρανία ανήκει στην Ευρώπη.