ΓΔ: 2295.32 0.67% Τζίρος: 235.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Αποσύρεται η Νικαράγουα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Τον Νοέμβριο, το κοινοβούλιο ενέκρινε τη νιοστή αναθεώρηση του Συντάγματος, που τέθηκε σε ισχύ τη 18η Φεβρουαρίου και διευρύνει ακόμη περισσότερο την εξουσία του προεδρικού ζεύγους στη χώρα.

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη την απόφασή της να αποσυρθεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε αντίδραση για πρόσφατη έκθεση ομάδας ειδικών εντεταλμένης από τον οργανισμό, που την κατηγόρησε για μαζική καταστολή και κατάργηση του κράτους δικαίου.

«Η Νικαράγουα ενημέρωσε για την εθνικά κυρίαρχη και αμετάκλητη απόφασή της να αποσυρθεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κάθε δραστηριότητα του Συμβουλίου αυτού και δορυφορικών μηχανισμών του», ανέφερε σε μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στην κυβέρνηση η Ροσάριο Μουρίγιο, συμπρόεδρος του κράτους της κεντρικής Αμερικής στο πλευρό του συζύγου της, του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα.

Τον Νοέμβριο, το νικαραγουανό κοινοβούλιο ενέκρινε τη νιοστή αναθεώρηση του Συντάγματος, που τέθηκε σε ισχύ τη 18η Φεβρουαρίου και διευρύνει ακόμη περισσότερο την εξουσία του προεδρικού ζεύγους στη χώρα.

Η έκθεση ειδικών που δημοσιοποιήθηκε προχθές Τετάρτη εκφράζει έντονη ανησυχία για την αναθεώρηση του θεμελιώδους νόμου, που κρίνει πως καταφέρνει πλήγμα στο κράτος δικαίου και ισοδυναμεί με την εξάλειψη όπου «μηχανισμού ελέγχου της εξουσίας» υπήρχε, δημιουργώντας «εκτελεστική εξουσία συμπροέδρων». Το μέτρο, κατά την ίδια πηγή, ουσιαστικά εκμηδενίζει τη δικαστική, τη νομοθετική και την εκλογική εξουσία σε «όργανα» που «συντονίζονται» από την προεδρία.

«Γινόμαστε μάρτυρες μεθοδικής καταστολής όλων όσοι τολμούν να αμφισβητήσουν» το προεδρικό ζευγάρι, σχολίασε η Αριέλα Περάλτα, μέλος της επιτροπής των ειδικών, κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση σε πόλεμο εναντίον του ίδιου του λαού της».

Ο Ντανιέλ Ορτέγα, άλλοτε ηγέτης ανταρτών, 79 ετών, που αρχικά κυβέρνησε τη Νικαράγουα τα χρόνια του 1980, μετά τον θρίαμβο της επανάστασης των σαντινιστών, κι επέστρεψε στην εξουσία το 2007, ήδη έχει αναθεωρήσει πάνω από δέκα φορές το Σύνταγμα, αποκτώντας ιδίως τη δυνατότητα να παραμείνει στην προεδρία για απεριόριστο αριθμό θητειών. Κατηγορείται από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής πως ασκεί την εξουσία κατά ολοένα πιο αυταρχικό τρόπο μαζί με τη σύζυγό του Μουρίγιο που προήγαγε σε «συμπρόεδρο».

Το ζευγάρι ενισχύει τον έλεγχό του στην κοινωνία μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις του Απριλίου του 2018, στις οποίες είδε αμερικανοκίνητη απόπειρα πραξικοπήματος· μετά τις ταραχές με πάνω από 300 νεκρούς το κύμα καταστολής εντάθηκε με τη συμμετοχή του στρατού, της αστυνομίας και παραστρατιωτικών, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Η αυτοαποκαλούμενη ομάδα ειδικών, η Ύπατη Αρμοστεία και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν μετατραπεί σε θάλαμο αντήχησης για αυτούς που επιτέθηκαν στην ειρήνη» στη Νικαράγουα, έκρινε η κυρία Μουρίγιο, αναφερόμενη στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις και την εξορία χιλιάδων ανθρώπων που ακολούθησε.

Καταφέρθηκε εναντίον των «ασεβών μηχανισμών» και «την καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας, της ισότητας των εθνών και της αξιοπρέπειας των λαών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες σε Χριστοδουλίδη: Σύμφωνη γνώμη για διευρυμένη συνάντηση

Στο πλαίσιο της διάσκεψης στο Μπακού, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και συζήτησαν ξανά σε συνέχεια αυτών που συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Κίνδυνος μεγάλης επισιτιστικής κρίσης από διακοπή λιπασμάτων στο Ορμούζ

Η διακοπή διακίνησης λιπασμάτων από τα Στενά του Ορμούζ μπορεί να φέρει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση εντός εβδομάδων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, καθώς το Ιράν έχει αποκλείσει τη διέλευση προς βασικές αγορές, απειλώντας την επισιτιστική ασφάλεια.
Νιγηριανός στρατιώτης ειδικών δυνάμεων
ΔΙΕΘΝΗ

Περίπου 40 νεκροί από επίθεση ενόπλων στη βόρεια Νιγηρία

Περίπου 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ενόπλους στη βόρεια Νιγηρία, σύμφωνα με αναφορές που ελήφθησαν από τον ΟΗΕ. Η πολιτεία Ζαμφαρά βιώνει αναζωπύρωση βίας, με απαγωγές, ληστείες και επιθέσεις από τζιχαντιστές και συμμορίες.
Σημαία του Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: Αυξάνεται η βία και οι θάνατοι αμάχων λόγω επιθέσεων με drones

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ Φόλκερ Τουρκ προειδοποιεί ότι η βία στο Σουδάν και η χρήση drones αυξάνουν τους θανάτους και τον εκτοπισμό αμάχων, με τα οπλισμένα drones να ευθύνονται για το 80% των θανάτων από Ιανουάριο ως Απρίλιο.
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ στερούν ενέργεια από Κούβα με σοβαρές συνέπειες για δικαιώματα

ΟΗΕ: Ο πετρελαϊκός αποκλεισμός των ΗΠΑ κατά της Κούβας αποτελεί στέρηση ενέργειας με σοβαρές συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάπτυξη, επηρεάζοντας βασικές υπηρεσίες και την καθημερινότητα των πολιτών.
Κτίριο ΠΟΥ
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ: Συνεχίζεται η καλή συνεργασία με ΗΠΑ παρά την αποχώρησή τους

Ο ΠΟΥ επαίνεσε τη συνεργασία του με τις ΗΠΑ για τη διαχείριση του χανταϊού σε κρουαζιερόπλοιο, όπου τρεις επιβάτες έχασαν τη ζωή τους. Οι προσπάθειες συνεχίζονται για τον εντοπισμό όσων κατέβηκαν από το πλοίο πριν επιβεβαιωθεί ο ιός.