ΓΔ: 2158.04 1.76% Τζίρος: 224.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
Ο Εμανουέλ Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας, σε επίσημη εμφάνιση.

Νέο κεφάλαιο στις γερμανογαλλικές σχέσεις θέλουν Μερτς και Μακρόν

«Μαζί, οι χώρες μας μπορούν να πετύχουν σπουδαία πράγματα για την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Μερτς στην Frankfurter Allgemeine Zeitung και έκανε λόγο για ζεστή ατμόσφαιρα και πνεύμα εμπιστοσύνης.

Στην ανάγκη επανεκκίνησης των γερμανογαλλικών σχέσεων, με το άνοιγμα «νέου κεφαλαίου», συμφώνησαν ο πιθανότατα επόμενος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε δείπνο που παρέθεσε ο τελευταίος χθες στο Παρίσι.

«Μαζί, οι χώρες μας μπορούν να πετύχουν σπουδαία πράγματα για την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Μερτς στην Frankfurter Allgemeine Zeitung και έκανε λόγο για ζεστή ατμόσφαιρα και πνεύμα εμπιστοσύνης. Οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν την επιθυμία τους να προχωρήσουν γρήγορα ενόψει των γεωπολιτικών προκλήσεων, να συνεργαστούν πιο στενά στο μέλλον, αλλά και να δείχνουν μεγαλύτερη προσοχή ο ένας στον άλλον.

Κατά την διάρκεια της τρίωρης συνάντησης, συζητήθηκαν όλα τα θέματα, από την άμυνα και την μετανάστευση έως την εμπορική πολιτική. «Τα κοινά σημεία είναι πολύ περισσότερα από όσα περίμενα», σημείωσε ο Φρίντριχ Μερτς. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε την ιδέα της δημιουργίας ενός δεύτερου ειδικού ταμείου για αμυντικές δαπάνες πριν από το τέλος της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου στην Γερμανία. Ταυτόχρονα, ο κ. Μερτς περιόρισε τις προσδοκίες του συνομιλητή του για ένα νέο ευρωπαϊκό ταμείο δισεκατομμυρίων ευρώ στο πρότυπο του ταμείου για την πανδημία.

Σύμφωνα με την FAZ, η πρώτη δοκιμασία της γερμανογαλλικής συνεργασίας θα αφορά πιθανόν την πολιτική για την Ουκρανία, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο γερμανός πολιτικός θα είναι πρόθυμος να στείλει στρατιώτες σε ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία, όπως πρότεινε αντιθέτως ο Εμανουέλ Μακρόν στην συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς-Μακρόν: Συναίνεση για ψηφιακή ανεξαρτησία Ευρώπης από ΗΠΑ-Κίνα

Οι Μερτς και Μακρόν κάλεσαν την ΕΕ σε άμεση ψηφιακή δράση για να διατηρήσει αυτονομία απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα. Τόνισαν την ανάγκη ενιαίας φωνής, ευρωπαϊκής προτεραιότητας και προστασίας από εξαρτήσεις και κυβερνοαπειλές.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Ωφέλιμη για την Ευρώπη η επανεκκίνηση διαλόγου με τον Πούτιν

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η Ευρώπη θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να εξετάσει την επανεκκίνηση πλήρους και διαφανούς διαλόγου με τη Ρωσία, μετά τη συμφωνία για δάνειο προς την Ουκρανία.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Ο πρόεδρος της Γαλλίας σε νέες συνομιλίες για την Ουκρανία

Ο Μακρόν μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο για ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία, όπου ήδη βρίσκεται ο Ζελένσκι. Στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν και ηγέτες από ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Σουηδία, ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Ντόναλντ Τραμπ και Κιρ Στάρμερ
ΔΙΕΘΝΗ

Ένταση στη τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων ηγετών με τον Τραμπ για Ουκρανία

Ο Τραμπ δήλωσε ότι υπήρξαν «σκληρές κουβέντες» με τους Μακρόν, Μερτς και Στάρμερ για την Ουκρανία, τονίζοντας ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκή σύσκεψη δεν είναι δεδομένη. Εξέφρασε επίσης δυσαρέσκεια για τον Ζελένσκι.
Ντόναλντ Τραμπ και Κιρ Στάρμερ
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεδιάσκεψη ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας με Τραμπ για Ουκρανία

Σε τηλεδιάσκεψη για το Ουκρανικό, Μακρόν, Μερτς και Στάρμερ συζήτησαν με Τραμπ τις εξελίξεις και τη μεσολάβηση των ΗΠΑ. Εξήραν τις αμερικανικές προσπάθειες για ειρήνη και συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία το επόμενο διάστημα.
Υπουργός σε συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διμερείς επαφές Πλεύρη: έμφαση σε φύλαξη συνόρων και επιστροφές μεταναστών

Ο Θάνος Πλεύρης είχε σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες, θέτοντας προτεραιότητες για φύλαξη συνόρων, αποτροπή παράνομων ροών, εντατικοποίηση επιστροφών και ευρωπαϊκό clean slate για τις παλιές υποθέσεις Δουβλίνο.