ΓΔ: 2056.86 -1.45% Τζίρος: 320.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Koronoios, Corona Virus, Emvolia
Φωτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Ακυρώθηκε συνεδρίαση του FDA για εκστρατεία εμβολιασμού της γρίπης

Πολλοί υγειονομικοί ανησυχούν επίσης για την επιρροή που θα έχει ο νέος υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, ο οποίος αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις τα οφέλη των εμβολίων.

Η αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ακύρωσε την ετήσια συνεδρίαση ειδικών αφιερωμένη στην επόμενη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της γρίπης στις ΗΠΑ, μετέδωσε σήμερα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS News επικαλούμενο έναν από τους ειδικούς και πολλούς αξιωματούχους.

Με βάση τα λεγόμενα αυτού του εδικού και δύο ομοσπονδιακών αξιωματούχων – ενός πρώην και ενός νυν—η συνεδρίαση αυτή, που ήταν προγραμματισμένη για τις 13 Μαρτίου, ακυρώθηκε «χωρίς εξήγηση», πρόσθεσε το CBS News.

«Προσπαθούμε όλοι να κατανοήσουμε τι συμβαίνει. Για ποιο λόγο ακυρώθηκε αυτή η συνεδρίαση. Η συνεδρίαση αυτή είναι σημαντική. Ποιο είναι το σχέδιο για τα φετινά εμβόλια κατά της γρίπης;», δήλωσε ο Πολ Όφιτ μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του FDA και διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης για τα Εμβόλια του παιδιατρικού νοσοκομείου της Φιλαδέλφειας.

Οι φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν τα εμβόλια κατά της γρίπης κατά παράδοση περιμένουν κάθε χρόνο από τον FDA να επιλέξει τα στελέχη που θα χρησιμοποιηθούν για τα εμβόλια που προορίζονται για την αμερικανική αγορά. Τα στελέχη αυτά επιλέγονται κάθε χρόνο με βάση τις παραλλαγές του ιού της γρίπης οι οποίες αναμένεται ότι θα κυκλοφορήσουν τον επόμενο χειμώνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Η επιλογή γίνεται συνήθως από την επιτροπή ειδικών που συνεδριάζει στις αρχές Μαρτίου υπό τον FDA με βάση τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πέρυσι ο FDA είχε οργανώσει τη συνεδρίαση αυτή στις 5 Μαρτίου ενόψει της εκστρατείας εμβολιασμού του 2024- 2025, διευκρίνισε το CBS News.

Σε γενικές γραμμές «χρειάζονται έξι μήνες για την παραγωγή (των εμβολίων)», εξήγησε ο Όφιτ.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση στη διεξαγωγή της συνεδρίασης αυτής ενδέχεται να επηρεάσει τη διάθεση των εμβολίων στην αγορά.

Η ακύρωση της συνεδρίασης γίνεται γνωστή την ώρα που αυξάνεται η δυσπιστία των Αμερικανών έναντι των υγειονομικών αρχών και των φαρμακοβιομηχανιών.

Πολλοί υγειονομικοί ανησυχούν επίσης για την επιρροή που θα έχει ο νέος υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, ο οποίος αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις τα οφέλη των εμβολίων και στο παρελθόν έχει αναπαραγάγει ψευδείς πληροφορίες για τον εμβολιασμό.

Συνέπεια αυτής δυσπιστίας: αν και η ιλαρά είχε εξαλειφθεί στις ΗΠΑ το 2000 χάρη στον εμβολιασμό, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων αυτής της ιδιαίτερα μεταδοτικής ασθένειας λόγω του μειούμενου ποσοστού εμβολιασμού μετά την πανδημία covid-19.

Ήδη ένα παιδί πέθανε από ιλαρά στο δυτικό Τέξας, ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, τοπικοί αξιωματούχοι, ο πρώτος θάνατος που καταγράφεται στις ΗΠΑ από την ασθένεια αυτή εδώ και μία δεκαετία.

Από τις αρχές του μήνα έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 124 κρούσματα ιλαράς σε δέκα κομητείες στο δυτικό Τέξας, εκ των οποίων όλα – εκτός από πέντε—αφορούν μη εμβολιασμένα άτομα και τα περισσότερα παιδιά.

Εξάλλου εννέα κρούσματα ιλαράς ανακοινώθηκαν την Τρίτη στο Νέο Μεξικό.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Αμερικανός πρόεδρος, 79 ετών, υποβάλλεται σε δεύτερο ιατρικό έλεγχο

Ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέφθηκε στρατιωτικό νοσοκομείο για τακτικό checkup. Στα 79 του, είναι ο γηραιότερος που ανέλαβε ξανά την προεδρία, με δραστήριο πρόγραμμα και διατροφικές προτιμήσεις. Ετοιμάζεται για ταξίδι στη Μέση Ανατολή.
Μάσκες FFP2 πάνω σε τραπέζι
ΔΙΕΘΝΗ

Διπλάσιος ο κίνδυνος long Covid στα παιδιά μετά από επαναμόλυνση

Έρευνα σε πάνω από 465.000 παιδιά στις ΗΠΑ δείχνει ότι η δεύτερη λοίμωξη Covid διπλασιάζει τον κίνδυνο για long Covid, μυοκαρδίτιδα και άλλες επιπλοκές. Προτείνεται εμβολιασμός και προληπτικά μέτρα για προστασία.
Χάπι Viagra Pfizer
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Λευκού Οίκου - Pfizer για μείωση τιμών φαρμάκων στο Medicaid

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Pfizer μειώνει τις τιμές στα φάρμακά της για το Medicaid και θα δίνει νέα φάρμακα σε χαμηλές τιμές. Σε αντάλλαγμα, η εταιρεία εξαιρείται για 3 χρόνια από νέους δασμούς. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν γνωστοποιήθηκαν.